Inflacioni në Eurozonë me rekord të ri

Inflacioni i Eurozonës arriti një rekord të ri në dhjetor të 2021-së, duke ngritur më shumë pyetje në lidhje me politikën monetare të Bankës Qendrore Evropiane.

Të dhënat paraprake treguan se norma totale e inflacionit ishte 5 për qind për muajin, krahasuar me të njëjtin muaj të vitit të kaluar.

Shifra përfaqëson më të lartën e regjistruar ndonjëherë dhe pason nivelin më të lartë të të gjitha kohërave të nëntorit prej 4.9 për qind. Rritja ishte kryesisht për shkak të çmimeve të larta të energjisë.

Reklama e sponzorizuar

Inflacioni ka qenë në qendër të vëmendjes pas rritjeve të njëpasnjëshme në muajt e fundit, me menaxherët e parave që debatojnë nëse BQE duhet të marrë një qëndrim më agresiv për të luftuar rritjen e çmimeve. Banka tha muajin e kaluar se do të shkurtonte blerjet mujore të aseteve, por u zotua të vazhdojë nivelin e saj të paprecedentë të stimulit në 2022.

Parashikimet e saj, të përditësuara në dhjetor, vendosin inflacionin total në 1.8 për qind si në 2023 ashtu edhe në 2024. Ajo pret që norma të kapërcejë objektivin e bankës në vitin 2022, megjithatë, duke arritur në 3.2 për qind. Ekonomistët argumentojnë se pandemia dhe inflacioni janë ndër rreziqet më të mëdha për ecurinë ekonomike në vitin 2022.

BQE mund të përgatisë terrenin për një rritje të parë në pranverën e 2023. Euro u rrit 0.2 për qind kundrejt dollarit për të tregtuar rreth 1.131 dollarë në mes të mëngjesit në Evropë.