Sa paguhen mësuesit në Zvicër?

Shprehja “mësuesit duhet të paguhen më shumë” përsëritej aq shpesh nga prindërit që e gjetën veten duke punuar me punën e tyre dhe fëmijët e tyre gjatë mbylljes së koronavirusit që u bë klishe.

Por, sa paguahen mësuesit në Zvicër – dhe si ndryshon kjo nga kantoni në kanton?

Një vlerësim i gjerë i pagave të mësuesve të bëra së bashku nga gazeta Watson e Zvicrës ka zbuluar pagat e mësuesve në të gjithë vendin, përcjell albinfo.ch.

Nivelet e pagave janë të ndara sipas niveleve të ndryshme të shkollimit.

Mësuesit e kopshtit

Ekziston një divergjencë e konsiderueshme në pagat e fituara nga mësuesit e kopshteve në Zvicër.

Në Cyrih, mësuesit e kopshteve fitojnë 86,000 CHF në vit – që është rreth CHF 5,000 sesa kudo tjetër në Zvicër.

Mësuesit e kopshteve në Graubünden, në lindje të Zvicrës fitojnë 60,000 CHF – më së paku kudo në vend.

Sidoqoftë ka shpresë për mësuesit që fitojnë më pak se disa nga homologët e tyre kombëtar, me rritje të konsiderueshme të pagave të mësuesve në vitin e kaluar.

Shuma vjetore u rrit me pothuajse 8,000 CHF në Schaffhausen, 5,000 CHF në Bazel dhe 3838 CHF në Bernë, përcjell tutje albinfo.ch.

Paga mesatare për mësuesit e kopshteve në Zvicër është 73,933 CHF (+ CHF730 krahasuar me vitin 2019), ndërsa maksimumi është CHF112,311 (+ CHF1071 në krahasim me 2019).

Shkolla fillore

Gjeneva ka pagën më të lartë për arsimtarët e shkollave fillore (CHF97,000), të cilët marrin të njëjtën shumë si homologët e tyre të nivelit të mesëm dhe të shkollës së mesme.

Mësuesit e shkollave fillore në Ticino paguhen më së paku (6500 CHF), përcjell tutje albinfo.ch.

Paga mesatare për arsimtarët e shkollave fillore në Zvicër është 77.800 CHF, ndërsa paga maksimale është 171 700 CHF.

Shkolla e mesme

Në Cyrih – mësuesit në kantonin më të populluar të Zvicrës fitojnë mbi 100,000 CHF, përcjell tutje albinfo.ch.

Gjeneva është prapa, ndërsa kantoni i vogël i Appenzell Innerrhoden është në vendin e tretë.

Nidwalden, ku mësuesit e shkollave të mesme fitojnë 85,000 CHF është më i ulëti në vend.

Mësuesit e shkollave të mesme fitojnë më shumë në Zug, të ndjekur nga Cyrihu dhe Thurgau.

Mësuesit në këto tre kantone fitojnë përkatësisht 118,000 CHF, 112,000 dhe 111.500.

Neuchâtel është në fund të listës për mësuesit e shkollave të mesme, megjithëse mësuesit ende fitojnë më shumë se 80,000 CHF në vit.