‘Monedha e ëndrrave’ me vlerë 10 milion dollarë del përsëri në shitje

Një dollar i rrallë argjendi i vitit 1794 që besohet të jetë një nga të parët – nëse jo i pari – që do të krijohej nga Mint SHBA do të dalë në shitje sërish. Monedha e quajtur dollari “Flokët që rrjedhin”, shfaq një portret të Lady Liberty në njërën anë dhe një shqiponjë në anën tjetër.

Herën e fundit që ishte në ankand, në 2013, ajo u shit për 10 milion dollarë – duke tejkaluar rekordin botëror për më të paguarat ndonjëherë për një monedhë të rrallë. “Kjo është një monedhë ëndërr – një objekt i çmuar që unë kam qenë krenar që e mbaj, dhe më vjen shumë keq që e shoh duke u zhdukur”, tha Bruce Morelan, i cili zotëron dollarin e rrallë prej argjendi të 1794, për CNN.

Morelan, një koleksionist i cili po vendos një shumëllojshmëri të monedhave historike të vlerësuara në rreth 20 milion dollarë në ankand krahas dollarit të argjendtë, shtoi se, “është koha për të kaluar në sfida të tjera dhe shpresoj që pronari i ri i monedhës ta vlerësojë atë po aq sa kam bërë dhe unë”.

Historia pas monedhës

Mbi 200 vjet më parë kur Shtetet e Bashkuara ishin një komb i ri, i etur për të forcuar pavarësinë e tij, Kongresi miratoi Aktin e Monedhave të vitit 1792, i cili themeloi paranë e parë kombëtare të vendit.

Mint i SHBA, një zyrë e Departamentit të Thesarit përgjegjës për prodhimin e monedhave për Shtetet e Bashkuara, u krijua në Filadelfia. Ajo ishte vendosur në ndërtesën e parë federale të ngritur sipas Kushtetutës.

Pas montimit të pajisjeve dhe përgatitjes së monedhave, Monedha e Filadelfias filloi prodhimin e dollarit të argjendtë në tetor 1794, kur 1,758 monedha që mbanin modelin ‘Flokët që rrjedhin’ u krijuan brenda një dite, sipas Muzeut Kombëtar të Historisë Amerikane.

Monedhat nuk ishin të destinuara për publikun e gjerë, por u çuan te Drejtori i Mint David Rittenhouse për t’u shpërndarë personaliteteve si suvenire.

Dizajni i gjetur në monedha gjithashtu shërbeu për një qëllim të rëndësishëm — ishte një dedikim ndaj pavarësisë së sapo gjetur të vendit.

Nga 1,758 dollarë argjendi të prodhuara, tashmë ekzistojnë vetëm 130-140 monedha. Një ekzaminim i afërt i njëqind apo më shumë prej atyre monedhave vërteton më tej karakteristikat unike të Dollarit të Argjendtë të 1744 Morela.

Ankandet e monedhave dhe koronavirusi

Koronavirusi ka çuar në mungesa të monedhave në të gjithë Shtetet e Bashkuara. Ai gjithashtu ka krijuar sfida të reja për mbledhësit e monedhave në dy fusha kryesore: pjesëmarrja dhe publiciteti.

Në përgatitje të ankandit të vjeshtës, Morelan kishte ngritur një shfaqje monedhash në fillim të gushtit për klientët e mundshëm – por ai vuri re një pjesëmarrje të ulët.

“Njerëzit kanë frikë për shkak të Covid dhe ata kanë frikë të shkojnë në tubime të mëdha,” tha Morelan. “Publiciteti është gjithashtu i vështirë sepse njerëzit po mbulojnë atë që po ndodh me pandeminë dhe nuk janë aq të interesuar për ato artikuj që mund të shiten.” “Ankandi ndoshta do të jetë më i vështirë për t’u bërë,” shtoi ai.

Shitja e monedhës Flowing Hair (Flokët që rrjedhin) do të kryhet nga Legend Auctions më 8 tetor në The Venetian Hotel në Las Vegas.(CNN)/SCAN/

Lini një koment!