Risi: Dialogu konstruktiv është thelbësor për stabilitetin rajonal

NATO-ja e mbështet dialogun ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës të lehtësuar nga Bashkimi Evropian, si mënyra e vetme për të arritur një zgjidhje afatgjatë, ka thënë komandanti i KFOR-it, gjeneralmajor, Michele Risi, në një intervistë ekskluzive për “Kohën Ditore”, me rastin e 21-vjetorit të hyrjes së trupave të NATO-s në Kosovë. Kjo është intervista e tij e parë për një medium kosovar, që nga marrja e detyrës së udhëheqjes me KFOR-in.

“Ne mbështesim të gjitha përpjekjet në këtë drejtim dhe do të mirëpresim çdo marrëveshje përfundimtare të ndërsjellë e cila do t’i kontribuojë rajonit në arritjen e paqes, stabilitetit dhe qëndrueshmërisë”, ka theksuar Risi.

Sa i përket rrezikut të rindezjes së tensioneve ndëretnike për shkak të diskutimeve që implikojnë edhe ndryshim kufijsh në Ballkan, komandanti i KFOR-it ka shtuar se pret nga të gjithë akterët në rajon të tregohen të përmbajtur.

Reklama e sponzorizuar

“Nuk do të ketë perspektivë reale për një të ardhme më të mirë në Ballkan, as për serbët, as shqiptarët, pa respektimin e plotë të të drejtave të njeriut dhe të drejtat e të gjitha komuniteteve. Dialogu konstruktiv është thelbësor për stabilitetin rajonal”, ka theksuar Risi, i cili mori komandën e KFOR-it në nëntorin e vitit të kaluar.

Sa i përket veriut të Kosovës, Risi ka treguar se pse ura e Ibrit që nuk është hapur ende për qarkullimin e automjeteve ka një vlerë të madhe simbolike. Sipas tij, çdo çështje që ndërlidhet me të duhet të trajtohet me kujdes.

Ai ka komentuar edhe për marrëveshjen e cila ia ndalon FSK-së të shkojë në veri pa lejen e komandantit të KFOR-it. Risi ka thënë se pret që autoritetet lokale të vazhdojnë t’i qëndrojnë pas marrëveshjes së nënshkruar me NATO-n. Ndërkaq vendimi i Kuvendit për shndërrimin e Forcës së Sigurisë të Kosovës në ushtri nuk ka pasur ndonjë ndikim tek KFOR-i. Risi ka thënë se po rishikojnë nivelin e angazhimit të NATO-s me FSK-në, dhe se ky diskutim po vazhdon ende.

Komandanti i KFOR-it ka folur edhe për “luftën” e KFOR-it kundër pandemisë COVID-19; rreziqet që i kanosen Kosovës, dhe përfshirjen eventuale të kësaj force në rast të cenimit të sigurisë si pasojë e zhvillimeve politike.

KFOR-i, 21 vjet pas zbarkimit në Kosovë

KD: Më 12 qershor, Kosova shënon përvjetorin e hyrjes së trupave të KFOR-it në Kosovë. Cila është rëndësia e kësaj dite?

Risi: Njëzet e një vjet më parë, me ardhjen e trupave të para të misionit të KFOR-it të udhëhequra nga NATO-ja, Kosova u fut në një periudhë të re paqeje dhe stabiliteti. Ky përvjetor paraqet një mundësi për të reflektuar në arritjet e shumta domethënëse që janë bërë deri më sot, falë mbrojtjes dhe sigurisë, ku bashkë me lirinë e lëvizjes që nga viti 1999, mijëra burra dhe gra të KFOR-it e kanë ofruar për të gjithë qytetarët e Kosovës, pavarësisht përkatësisë etnike, nën mandatin e Rezolutës 1244 të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara. Kjo datë është një mundësi – gjithashtu dhe më e rëndësishme, të shikojmë drejt së ardhmes. Disa ushtarë të KFOR-it kanë humbur jetën për ruajtjen e paqes, kështu që kjo ditë u kushtohet edhe përkujtimit të tyre. Misioni i KFOR-it i mandatuar nga Kombet e Bashkuara mbetet i pandryshuar. Gjithashtu NATO-ja vazhdon të mbështetë me vendosmëri dialogun ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës, si zgjidhja e vetme politike e qëndrueshme për çështjet që po vazhdojnë; kjo është thelbësore për sigurinë vendore dhe më gjerësisht për stabilitetin e rajonit të Ballkanit Perëndimor. Kështu që në përgjithësi misioni i KFOR-it i udhëhequr nga NATO-ja mbetet faktor i domosdoshëm i stabilitetit për të ardhmen e Kosovës dhe sigurinë rajonale.