Cili test është më i miri për COVID-19? Lexojeni përpara se të shkoni të bëni testet!

Me kërkesë te shume pacienteve dhe qytetareve ne vijim një shkrim i marre nga HARVARD HEALTH PUBLISHING i datës 10 Gusht 2020!

Tani kur jemi disa muaj në pandeminë COVID-19, hapat që duhet të ndërmarrim për të kontrolluar në mënyrë efektive shpërthimin janë bërë të qarta: Masat parandaluese të ndërgjegjshme si larja e duarve dhe distanca, testimi i përhapur me kohë të shpejtë dhe gjurmimi i kontaktit. Asnjë nga këto nuk është e lehtë të mirëmbahet dhe vazhdohet për një periudhë të zgjatur. Por të kombinuara, ato janë shanset tona më të mira ndërsa presin trajtime më të mira dhe një vaksinë efektive.

Pra, cilat teste jane ne funksion për të përdorur?

Reklama e sponzorizuar

Shumë lloje të testeve në dispozicion po mbjellin konfuzion të konsiderueshëm. Fatkeqësisht, për shkak se ky koronavirus i ri është me të vërtetë i cuditshem , dhe COVID-19 është një sëmundje e re, informacioni rreth këtyre testeve është i paplotë dhe opsionet për testime vazhdojnë të ndryshojnë. Por ja çfarë dimë tani në lidhje me testet e dizajnuara për të diagnostikuar një infeksion aktual dhe ato që tregojnë nëse keni pasur më parë virus.

Testet diagnostikuese për infeksionin aktual

Nëse doni të dini nëse jeni të infektuar aktualisht me virusin COVID-19, ekzistojnë dy lloje të testeve: teste molekulare dhe teste antigjenesh.

Teste molekulare (quhen edhe teste PCR, teste ARN virale, teste acidi nukleik)

Si bëhet? Tundet e hundës, strisho e fytit dhe testet e pështymës ose lëngjeve të tjera trupore.

Ku mund ta merrni këtë provë? Në një spital, në një zyrë mjekësore, në makinën tuaj, apo edhe në shtëpi.

Cfarë kërkon testi? Testet molekulare kërkojnë një material gjenetik që vjen vetëm nga virusi.

Sa kohë duhet për të marrë rezultate? Kjo gjë varet nga aftësia e laboratorit. Rezultatet mund të jenë gati në të njëjtën ditë, por zakonisht zgjasin të paktën një ose dy ditë. Gjatë gjithë pandemisë, veçanërisht kohët e fundit, afate e vonesave deri në një javë ose dy janë raportuar në shumë vende.

Po në lidhje me saktësinë? Mund të ndodhin negativë të rremë – d.m.th., një provë që thotë se nuk e keni virusin kur ne fakt e keni virusin. Shkalla e raportuar e negativëve të rremë është aq e ulët sa 2% – 37%. Shkalla e raportuar e pozitivëve të rremë – domethënë një test që thotë se e keni virusin kur nuk e bëni këtë – është 5% ose më i ulët.

Një test molekular duke përdorur një strisho të thellë të hundës është zakonisht alternativa më e mirë, sepse do të ketë më pak rezultate të rreme negative sesa testet e tjera diagnostikuese ose mostrat nga tampon në fyt ose pështymë. Sidoqoftë, njerëzit që janë në spital mund të marrin mostra të llojeve të tjera.

Ju mund të keni dëgjuar për një testim të bashkuar, në të cilin mostrat e shumta janë të kombinuara dhe mbi to kryhet një test molekular. Kjo mund të shpejtojë testimin e një numri të madh të njerëzve dhe të zvogëlojë numrin e testeve të nevojshme.

Nëse një test i bashkuar është negativ, njerëzve që u morën me mostrat e të cilëve u thuhet se kanë një test negativ dhe testimi individual është i panevojshëm. Por nëse kampioni i bashkuar teston pozitiv, secila prej mostrave individuale që janë marrë do të testohet për të parë se cili person (-et) është përgjegjës për rezultatin pozitiv të bashkuar.

Kjo qasje mund të jetë veçanërisht e dobishme në mjediset ku numri i infeksioneve është i ulët dhe në rënie, dhe shumica e rezultateve të testit pritet të jenë negative. Për shembull, në një komunitet ku infeksioni duket se është nën kontroll dhe janë planifikuar rihapjet e shkollave dhe bizneseve, testimi i bashkuar i punonjësve dhe studentëve mund të jetë një strategji efektive.

Testet e antigjenit

Si bëhet? Një tampon i hundës ose i fytit.

Ku mund t’i merrni këto teste? Në zyrën e një spitali ose mjeku (megjithëse ka të ngjarë që testimi në shtëpi së shpejti do të jetë në dispozicion).

Cfarë kërkon testi? Ky test identifikon fragmente proteine (antigjene) nga virusi.

Sa kohë duhet për të marrë rezultate? Teknologjia e përfshirë është e ngjashme me një test shtatzënie ose një test të shpejtë të strep, me rezultate të disponueshme në minuta.

Po në lidhje me saktësinë? Shkalla e raportuar e rezultateve false është e lartë – 50%, kjo është arsyeja pse testet e antigjenit nuk favorizohen nga FDA si një test i vetëm për infeksion aktiv. Sidoqoftë, për shkak se testimi i antigjenit është më i shpejtë, më pak i kushtueshëm dhe kërkon teknologji më pak komplekse për të kryer sesa testimin molekular, disa ekspertë rekomandojnë testimin e përsëritur të antigjenit si një strategji të arsyeshme. Sipas një prodhuesi të provës, shkalla e rreme pozitive e testimit të antigjenit është afër zeros. Kështu që, përvoja e fundit e guvernatorit të Ohajos, Mike DeWine, i cili siç duket pati një rezultat të rremë pozitiv nga një test antigjeni, është e rrallë.

Testet për infeksionin e kaluar

Testet e antitrupave (i quajtur edhe testimi serologjik)

Si bëhet? Merret një mostër gjaku.

Ku mund t’i merrni këto teste? Në zyrën e mjekut, laboratorin e testimit të gjakut ose në spital.

Cfarë kërkon testi? Këto teste gjaku identifikojnë antitrupa që sistemi imunitar i trupit ka prodhuar në përgjigje të infeksionit. Ndërsa një test serologjik nuk mund t’ju tregojë nëse keni një infeksion tani, ai mund të identifikojë mundesine e infeksionit te kaluar.

Sa kohë duhet për të marrë rezultate? Rezultatet zakonisht janë në dispozicion brenda disa ditësh.

Po në lidhje me saktësinë? Një test i antitrupave shumë herët mund të çojë në rezultate false . Kjo ndodh sepse duhen një javë ose dy pas infektimit që sistemi juaj imunitar të prodhojë antitrupa. Shkalla e raportuar e negativëve të rremë është – 20%. Sidoqoftë, sfera e negativëve të rremë është nga 0% – 30% në varësi të studimit dhe kur gjatë rrjedhës së infeksionit kryhet testi.

Hulumtimet sugjerojnë që nivelet e antitrupave mund të veniten vetëm për disa muaj. Dhe ndërsa një test pozitiv i antitrupave vërteton se jeni ekspozuar ndaj virusit, nuk dihet ende nëse rezultatet e tilla tregojnë mungesë ngjitëse ose imunitet mbrojtës të zgjatur.

Saktësia e vërtetë e testeve për COVID-19 është e pasigurt

Fatkeqësisht, nuk është e qartë saktësisht se sa i saktë është secili prej këtyre testeve. Ka disa arsye për këtë:

• Ne nuk kemi masa precize të saktësisë për këto teste – vetëm disa shifra të cituara zakonisht për negativë false ose pozitive të rreme, siç janë ato të raportuara më lart. Testet e rreme negative japin një sigurim të rremë dhe mund të çojnë në trajtim të vonuar dhe kufizime të relaksuara pavarësisht se janë ngjitëse. Pozitivët e rremë, të cilët kanë shumë më pak të ngjarë, mund të shkaktojnë ankth të paarsyeshëm dhe u kërkojnë njerëzve të karantinojnë në mënyrë të panevojshme.

• Sa me kujdes një mostër është mbledhur dhe ruajtur mund të ndikojë në saktësinë e rezultatit.

• Asnjë nga këto teste nuk është aprovuar zyrtarisht nga FDA. Ato janë në dispozicion sepse FDA u ka dhënë prodhuesve të tyre autorizimin e përdorimit të urgjencës. Dhe kjo do të thotë që testimi dhe verifikimi i zakonshëm rigoroz nuk ka ndodhur, dhe rezultatet e saktësisë nuk janë publikuar gjerësisht.

• Një numër i madh dhe në rritje i laboratorëve dhe ndërmarrjeve ofrojnë këto teste, kështu që saktësia mund të ndryshojë. Në datën e këtij postimi, janë më shumë se 160 teste molekulare, dy teste antigjene dhe 37 teste antitrupash.

• Të gjitha këto teste janë të reja sepse virusi është i ri. Pa një baze te evidencave mjeksore të shumta, vlerësimet e saktësisë mund të jenë vetëm të përafërta.

• Ne nuk kemi një provë përfundimtare “standardi të artë” me të cilin mund t’i krahasojmë ato.

Në fund të fundit

Fatkeqësisht, marrja e një testi për COVID-19 mund të jetë konfuze, sepse opsionet po ndryshojnë me shpejtësi dhe testet nga shumë kompani po tregtohen. Megjithë kufizimet e tanishme të testimit, ne jemi me fat që të kemi teste të arsyeshme të arsyeshme në dispozicion kaq herët gjatë një virusi të sapo identifikuar. Imagjinoni ku do të ishim nëse nuk do të ishte kështu.

Sidoqoftë, ne kemi nevojë për teste më të mira dhe qasje më të mirë në to. Dhe të gjitha testet duhet t’i nënshtrohen vetingut rigoroz sa më shpejt që të jetë e mundur. Së fundmi, testet gjerësisht të disponueshme dhe koha e shkurtër e kthimit për rezultate janë thelbësore për gjurmimin efektiv të kontaktit dhe marrjen nën kontroll të këtij virusi.

Nga Robert H. Shmerling, MD

Senior Faculty Editor, Harvard Health Publishing