Elon Musk theksoi problemin më të madh me Bitcoin

Nëse jeni një mbështetës i Bitcoin, ka qenë një javë e ashpër për të. Ka më shumë se një arsye, por më e dukshmja është se mbështetësi më i madh i kriptomonedhës, Elon Musk, me sa duket ka humbur besimin.

Tesla zbuloi në fillim të këtij viti se kishte blerë Bitcoin me vlerë 1.5 miliard dollarë. Kjo bëri që monedha të rritej në një rekord të ri në atë kohë. Vetëm disa javë më parë, Bitcoin kishte arritur deri në 20 për qind sepse Musk shtoi #bitcoin në profilin e tij në Twitter.

Tani, megjithatë, konfuzioni rreth Musk dhe Bitcoin ka bërë që vlera e tij të bjerë gati 40 përqind në dy javët e fundit.

Reklama e sponzorizuar

Së pari, Musk shkroi në Twitter javën e kaluar se Tesla nuk do të pranonte më Bitcoin si pagesë për makinat e reja për shkak të konsumit masiv të energjisë të përfshirë në minierat e kriptovalutës. Kjo bëri që çmimi i Bitcoin të bjerë 16 përqind, edhe pse në postimet e Musk u tha se Tesla nuk do t’i shesë investimet e bëra në Bitcoin.

Më pas, gjatë fundjavës, Musk krijoi pasiguri kur shkroi në Twitter, në përgjigje të një sugjerimi që Tesla mund të ketë shitur aksionet e saj dhe se askush nuk mund ta fajësonte Musk pas kritikave që ai kishte marrë. Përgjigja e Musk ishte një fjalë: “E vërtetë”.

Çfarëdo mendimi të keni për Tesla, ose Musk, ose Bitcoin, besoj se të gjithë mund të pajtohemi se ekziston një problem shumë real kur vlera e një monedhe mund të luhatet në mënyrë dramatike vetëm për shkak të tweet-eve të një personi. Në këtë rast, postimi nuk ishte as i qartë. A i kishte shitur Tesla tashmë aksionet e saj? A ishte Musk dakord me justifikimin?

Tesla më vonë sqaroi se nuk i kishte shitur aksionet e saj, por kjo nuk u duk të ndihmonte në ndalimin e rënies së vlerës së Bitcoin. Një Bitcoin i vetëm vlerësohet aktualisht me pak më pak se $ 40,000 pasi arriti deri në $ 63,000 në fillim të këtij muaji.

Musk është një nga burrat më të pasur në planet. Vlera e Bitcoin është praktikisht e pakuptimtë për një person me vlerë afërsisht 150 miliardë dollarë. Duket pothuajse si një lojë për të.

Vetëm se tani çmimi i Bitcoin nuk është racional dhe nuk bazohet në asnjë lloj vlere të brendshme. Nuk po funksionon as si monedhë. Që një monedhë të jetë e dobishme, ajo duhet të jetë relativisht e qëndrueshme dhe e besueshme. Vlera e Bitcoin është aq e paqëndrueshme sa nuk është e dobishme në transaksione.

Askush nuk do të përdorte Bitcoin për të paguar diçka, nëse nuk mendon se vlera do të vazhdojë të bjerë. Por, nëse është kështu, askush nuk do ta pranojë atë. Që Bitcoin të funksionojë si monedhë, të dy palët duhet të mendojnë se do të mbetet e qëndrueshme dhe e besueshme.

Tani për tani, Bitcoin nuk është asnjëra nga këto dhe kjo pjesërisht për shkak të tweet-eve të Musk.

Ky është një problem për miliona njerëz që e ndjekin atë në Twitter, pothuajse asnjë prej tyre nuk është miliarderë, apo edhe milionerë. Për ata që kanë investuar në Bitcoin, tweet-et e Musk padyshim që kanë shkaktuar shumë më shumë se disa dhimbje koke.

Në thelb, njerëzit që po blejnë Bitcoin nuk po blejnë një monedhë, ata po blejnë diçka momentale. Problemi është, kur kjo diçka bazohet në një person, edhe nëse mendoni se ai është personi më i zgjuar në tokë, është një ide e keqe.

Problemi nuk qëndron te Elon Musk, por tek Bitcoin. Musk thjesht ndodhi që të nxjerrë në pah problemin, dhe u desh vetëm një fjalë.

INC