Çmimet e naftës rriten në mbi 80 dollarë për fuçi, hera e parë në tre vjet

Çmimi i qymyrit, karbonit dhe gazit në Evropë, ka arritur nivele rekord, pasi nafta bruto ka arritur në mbi 80 dollarë [rreth 70 euro] për fuçi, duke treguar shenja se bota po shkon drejt një krize botërore të energjisë që ka të ngjarë të ndikojë në rritjen ekonomike.

Treguesi referencë i naftës Brent u rrit deri në 0.9 për qind në 80.22 dollarë për fuçi, duke arritur një nivel të lartë trevjeçar për të dytën ditë radhazi.

Çmimet standarde evropiane të gazit për shpërndarjen muajin e ardhshëm u rritën me 10 për qind, që do të thotë se kostot janë dyfishuar që nga mesi i gushtit.

Reklama e sponzorizuar

Ndërsa, çmimet e gazit natyror në Shtetet e Bashkuara u rritën në mbi 6 dollarë për milion njësi termike britanike, çmimi i tyre më i lartë në shtatë vjet.

Kjo rritje vjen mes furnizimit të kufizuar dhe konkurrencës në rritje midis Evropës dhe Kinës, që i ka rritur çmimet e gazit në nivele rekord javët e fundit.