13 mënyra të lehta se si mund të përdorni më pak energji dhe të ulni shpenzimet për faturën e dritave

Është e lehtë të anashkalosh përfitimet e mahnitshme të energjisë elektrike. Ne thjesht lëvizim një çelës, ose shtypim një buton dhe një rrymë e padukshme ndriçon jetën tonë.

Duke qenë se energjia elektrike furnizon gjithçka rreth nesh, ashtu si syzet optike ne shpeshherë harrojmë se ajo ekziston. Në këtë mënyrë edhe përdorimi i saj ka gjithmonë raste që është më i tepërt seç duhet.

Bota tashmë po përjeton një krizë energjetike dhe disa ndryshime të vogla që gjithsecili mund të bëjë nëpër shtëpitë e veta është një ndihmesë e madhe, së pari për të ulur shpenzimet nga faturat e kripura, por edhe për të dhënë një kontribut në shoqëri.

Reklama e sponzorizuar

Më poshtë janë disa metoda të shpejta dhe të lehta për t’ju ndihmuar të kurseni energji.

T’i marrim gjërat me radhë: sa energji elektrike përdor familja mesatare?

Shtëpia mesatare përdor 2,900 kWh energji elektrike në vit. Që nga viti 2005, sasia e energjisë elektrike e përdorur nga familjet mesatare ka rënë në mënyrë të qëndrueshme. Kjo ndodh sepse ne kemi përmirësuar shtëpitë dhe pajisjet tona për të qenë më të izoluar dhe më efikas në energji-kështu që nuk kemi nevojë të përdorim aq shumë energji për të fuqizuar sobën dhe makinat tona larëse.

14 mënyrat kryesore për të zvogëluar faturat tuaja që mund të filloni sot

 1. Kaloni në llamba me efikasitet energjetik

Kalimi në llamba me efikasitet energjetik është një mënyrë e thjeshtë për të kursyer ngarkesat e tepërta të energjisë elektrike. Llojet tradicionale – të njohura si llamba inkandeshente – konvertojnë vetëm 10% të energjisë së përdorur për t’i fuqizuar ato në dritë. Pjesa tjetër humbet si nxehtësi.

Nëse i zëvendësoni të gjitha llambat në shtëpinë tuaj me LED, çdo vit mund të ulni shpenzimet e faturës tuaj. Dhe nuk keni nevojë të shqetësoheni për zëvendësimin e tyre – ata kanë një jetëgjatësi prej 34 vjetësh, krahasuar me vetëm 1.4 për ato inkandeshente.

 1. Mos i mbani paisjet në gatishmëri

Kur i lini pajisjet si televizorët ose paisjet stereot në gatishmëri, në vend që t’i fikni, ato ende përdorin energji. Por ka një zgjidhje të lehtë – fikini ato kur nuk i përdorni.

 1. Jini më efikas në energji me frigoriferin tuaj
 • Pastroni mbështjelljet – mund të mos jetë në krye të listës së punëve, por mbështjelljet në pjesën e pasme të frigoriferit tuaj ndoten me kalimin e kohës. Fshirja e tyre mund të bëjë një ndryshim të madh në rritjen e efikasitetit të energjisë të frigoriferit tuaj.
 • Mbajini të mbushura-duke mbajtur frigoriferin dhe ngrirjen tuaj të paktën ¾ plot, mund të siguroheni që ata të mos humbasin energji duke ngrohur ajrin bosh. Por mbani mend, mos e mbushni atë shumë plot – kjo mund të ndalojë qarkullimin e ajrit, i cili gjithashtu do të përdorë më shumë energji.
 • Ndryshoni temperaturën – duke e ngritur temperaturën në një nivel në frigoriferin dhe ngrirëses tuaj, ju mund të kurseni energji, duke e mbajtur ushqimin tuaj të freskët. Temperatura ideale për frigoriferin tuaj është midis 3˚ dhe 5˚C, ndërsa për ngrirësen është minus 18˚C.
 1. Jini më efikas kur gatuani

Siç mund ta prisnit, nëse shpenzoni më pak kohë për të gatuar, do të përdorni më pak energji. Pra, ia vlen të mendoni se si mund të ndryshoni zakonet tuaja të gatimit kur jeni duke bërë darkë. Provoni të bëni këto ndryshime të vogla:

 • Ngrohni ujin në një kazan dhe jo në pianurën.
 • Mbani enët dhe tiganët të mbuluar, kështu që uji juaj do të vlojë më shpejt.
 • Mos e hapni derën e furrës më shumë seç duhet, pasi kjo do të lërë jashtë nxehtësinë e panevojshme.
 1. Lani rrobat tuaja në një temperaturë më të ulët

Thjesht duke lëvizur rrotullën në lavatriçen tuaj, ju mund të bëni kursime të mëdha të energjisë. Larja e rrobave në 30˚C do t’ju kursejë 40% të energjisë së përdorur për larjen në temperatura më të larta.

 1. Thani rrobat tuaja me ajër

Nëse keni tharëse, mund të jetë joshëse ta përdorni gjatë gjithë kohës. Por në një ditë me diell, gjithmonë ia vlen të varni rrobat tuaja jashtë nëse mundeni. Ato do të thahen më shpejt dhe do t’ju kursejnë para.

 1. Përdorni dritën natyrale

Mund të duket e qartë, por hapja e perdeve mund të ndihmojë në uljen e përdorimit të energjisë elektrike. Sigurisht, energjia diellore është një mënyrë e mahnitshme për të gjeneruar energji elektrike – por vetëm duke lënë më shumë rrezet e diellit, ne mund të zvogëlojmë sasinë e përdorimit të dritave në ambiente të mbyllura. Plus, do t’ju japë një dozë shtesë të vitaminës D!

 1. Mos e tejmbushni ibrikun tuaj

Nëse jeni duke bërë një filxhan çaj apo një kafe, mbushni kazanin vetëm me sasinë e ujit që ju nevojitet. Në këtë mënyrë, ju nuk do të përdorni asnjë energji të panevojshme duke e zier, dhe kupa juaj do të jetë gati më shpejt.

 1. Blini pajisje me efikasitet energjetik

Sa herë që zëvendësoni pajisjet në shtëpi, gjithmonë duhet të përpiqeni të blini modelin më efikas të energjisë. Ata do të përdorin shumë më pak energji dhe do t’ju kursejnë para në planin afatgjatë.

 1. Zvogëlojeni kohën që harxhoni në dush

Nuk ka asgjë më të mirë se një dush i gjatë dhe relaksues. Por nëse dushi juaj është elektrik, ose keni një boiler elektrik, ato mund të rrisin në mënyrë serioze faturën tuaj të energjisë elektrike.

 1. Përdorni mikrovalën kur të keni mundësi

Një mikrovalë mund të përballojë disa detyra po aq mirë sa një furrë – dhe do të marrë shumë më pak energji për ta bërë atë. Për shembull, nëse jeni duke ngrohur supën, nuk ka nevojë të përdorni sobën. Vendoseni në mikrovalë dhe do të jetë gati në momente – dhe gjithashtu do të shihni ndryshimin në faturën tuaj të energjisë elektrike.

 1. Dërgojini rregullisht në servis paisjet tuaja shtëpiake

Pajisjet tuaja duhet të mirëmbahen rregullisht. Në  këtë mënyrë, ato do të punojnë sa më sigurt dhe me efikasitet të jetë e mundur.

 1. Investoni në teknologjinë e shtëpive të zgjuara

Teknologjia e shtëpisë së zgjuar mund të ndihmojë në 2 mënyra. Së pari, mund të ndihmojë në uljen e përdorimit të energjisë. Duke marrë një termostat të zgjuar, për shembull, ju mund të planifikoni ngrohjen ose ajrin tuaj të kondicionuar të funksionojë vetëm kur keni nevojë për të – dhe mund ta ndryshoni me prekjen e një butoni të telefonit nëse ngecni në rrugën për në shtëpi.

Së dyti, mund t’ju ndihmojë të prodhoni ose ruani energjinë tuaj elektrike. Pavarësisht nëse bëhet fjalë për pompat e nxehtësisë, panelet diellore apo ruajtjen e energjisë termike, ka shumë mënyra të mrekullueshme për të shkurtuar faturat tuaja dhe për të lehtësuar gjurmën tuaj të karbonit.