Kosovarët zënë vendin e tretë në Kroaci sa i përket punëtorëve të huaj

Gjatë vitit të kaluar, sipas të dhënave të institucioneve kompetente kroate, mbi 7 mijë punëtorë të profesioneve të ndryshme nga Kosova kanë punuar përkohësisht në Kroaci.

Deputetja shqiptare në Kroaci, Ermina Lekaj Prljaskaj, ka njoftuar se qytetarët e Kosovës renditen në vendin e tretë sa i përket punëtorëve të huaj në Republikën e Kroacisë.

Ajo nëpërmjet një postimi në Facebook ka thënë se sipas të dhënave të fundit  të MBP-së, gjatë vitit 2021, në Republikën e Kroacisë kanë qenë  të punësuar 7 mijë e 912 shqiptarë nga Republika e Kosovës.

Reklama e sponzorizuar

Ndërkaq, siç njofton ajo, nga Shqipëria kanë qenë të punësuar 3 mijë e 719 punëtorë, të cilët zënë vendin e gjashtë sa i përket punësimit të të huajve në Kroaci.

Më së shumti punëtorë të angazhuar në këtë vend nga shtetet e rajonit, kishte nga Bosnja e Hercegovina, pastaj nga Serbia, nga Kosova dhe fare në fund nga Shqipëria.

Sipas të dhënave, bie në sy rritja e madhe e numrit të punëtorëve nga Nepali, të cilët për nga numri i kanë tejkaluar punëtorët nga Shqipëria të angazhuar në këtë vend. Në vitin e kaluar, punëdhënësit e këtij vendi kanë pasur lehtësime të ndjeshme për punësimin e punëtorëve të huaj, sepse vjet është hequr norma e ashtuquajtur kuota.

Për ta fituar lejen e punës, për disa punë (profesione) nuk ka qenë e nevojshme as marrja e mendimit të Entit kroat për punësim. Punëtorët për pastrimin e dhomave dhe apartamenteve, krahas shërbimeve të ushqimit dhe të pijeve, gjatë sezonit turistik, vjet kanë qenë më të kërkuarit në Kroaci.

Sidoqoftë, ka kohë që në Kroaci ndihet mungesë e fuqisë punëtore. Në këtë shtet kanë nisur të vijnë punëtorë, madje edhe nga Filipinet.

Punëdhënësit edhe më tutje i shqetësojnë procedurat goxha të komplikuara dhe të stërgjatura, që aplikohen edhe më tutje në Kroaci me rastin e punësimit të punëtorëve të huaj. /Buletini Ekonomik/