Zvicra do të 3-fishojë fondet për agjencinë e Frontex!

Më shumë se dy të tretat e votuesve zviceranë kanë mbështetur një rritje të fondeve për agjencinë europiane të kufirit Frontex në një referendum. Kontributi i Zvicrës në Frontex, i cili është në përpjesëtim me PBB-në e saj, do të rritet nga 23 milionë euro në gati 60 milionë euro në vitin 2027.

Reforma e Frontex synon t’i sigurojë asaj një trupë të përhershme europiane prej 10,000 rojesh kufitare dhe bregdetare deri në vitin 2027. Aktualisht, agjencia ka më shumë se 1500 agjentë nga shtete të ndryshme anëtare.

Kundërshtarët e kontributit të Zvicrës argumentuan se ligji duhej të ripunohej për të përfshirë masat mbrojtëse humanitare, duke dënuar politikën e migracionit të zbatuar aktualisht nga Frontex. Në prill, kreu i Frontex dha dorëheqjen pas raportimeve për sjellje të pahijshme dhe shkelje të të drejtave të njeriut ndaj emigrantëve.

Zvicra nuk është në Bashkimin Europian, por merr pjesë në zonën Shengen, brenda së cilës njerëzit kanë të drejtë të lëvizin lirshëm. Nëse votuesit zviceranë do të kishin refuzuar financimin e Frontex-it, sipas qeverisë, do të ishte kundër Shengenit.

Netflix

Votuesit zviceranë mbështetën gjithashtu propozimet për të bërë shërbime globale të transmetimit televiziv si Netflix Inc, Amazon dhe Disney të investojnë disa nga të ardhurat e tyre të krijuara në Zvicër në krijimin e filmave vendas. Pak më shumë se 58% e votuesve e mbështetën propozimin, sipas rezultatit përfundimtar, në një nga tre votimet kombëtare të mbajtura sipas sistemit zviceran të demokracisë së drejtpërdrejtë.

Zvicra do të bëhet vendi më i fundit europian që do të prezantojë masa të tilla për të mbështetur prodhimin vendas të TV dhe filmit dhe për të nxitur përmbajtjen e prodhuar në vend.

Në referendumin detyrues për atë që quhet “Lex Netflix”, shërbimet ndërkombëtare të transmetimit duhet të investojnë 4% të të ardhurave që ata bëjnë në Zvicër në prodhimin vendas të filmit. Investimet mund të marrin formën e blerjes së shfaqjeve të prodhuara në vend, duke bërë vetë programe ose të shkojnë në një fond investimi. Netflix tha se respekton rezultatin dhe do të punojë me qeverinë për të zbatuar rregulloren./Scan Tv/