Goldman Sachs: Forcimi i dollarit do të thotë se investitorët duhet të përgatiten për më pak ritme shitjesh nga kompanitë S&P 500

The stock market chart on 100 dollar bill background

Rezultatet tremujore të shitjeve që do të nisin nga Corporate America këtë javë duken në rrugën e duhur për të tejkaluar pritshmëritë me një ritëm më të ulët se gjysma e parë e 2022, me shitjet e dëmtuara nga kërcimi i vlerës së dollarit amerikan, sipas Goldman Sachs.

Dollari ka qenë ndër aktivet me performancën më të mirë të vitit 2022, kryesisht për shkak të ritmit të shpejtë të rritjes së madhe të normave të interesit nga Rezerva Federale, ndërsa punon për të zbutur inflacionin e lartë. Banka e investimeve në një shënim të botuar tha se dollari amerikan i ponderuar ndaj tregtisë u rrit me 9% kundrejt tremujorit të tretë të 2021 dhe kjo lëvizje përfaqëson një erë të kundërt në përkthimin e shitjeve të bëra jashtë shtetit nga kompanitë amerikane.

“Marrëdhënia e nënkuptuar midis fuqisë së dollarit dhe rezultateve kryesore sugjeron që më pak firma S&P 500 do të mposhtin parashikimet e shitjeve me konsensus në tremujorin e tretë krahasuar me 49% në tremujorin e parë dhe 45% në tremujorin e dytë 2022,” thanë strategët e aksioneve amerikane në Goldman Sachs të udhëhequr nga David Kostin.

Reklama e sponzorizuar

Goldman në një shembull tha se Levi’s javën e kaluar raportoi të ardhura nën konsensus dhe marzhe operative “pjesërisht për shkak të erërave të kundërta të FX”. Prodhuesi i xhinseve shënoi rritje të shitjeve nga viti në vit në tremujorin e tretë me 1% në 1.52 miliardë dollarë. Rezultati ishte më pak se vlerësimi i konsensusit të FactSet prej 1.57 miliardë dollarësh.

Levi’s tha se shitjet u rritën me 7% në bazë të valutës konstante krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë.

“Lëvizja në FX do të thotë se shumica e firmave do të shpallin rezultatet e tremujorit të tretë në terma të rregullt, por padyshim do të theksojnë performancën e tyre mbi një bazë ‘monedhe konstante’,” shkroi Goldman.

Forca e vazhdueshme e dollarit duhet “të mbështesë performancën e aksioneve me 100% shitje të brendshme” në krahasim me ato që kanë një përqindje më të lartë të shitjeve të huaja, thanë strategët.

Indeksi i dollarit amerikan, i cili ndjek ecurinë e monedhës së gjelbër kundrejt gjashtë monedhave të tjera, ka arritur nivelin më të lartë në 20 vjet këtë vit. Dollari është rritur 26% kundrejt jenit japonez dhe 16% kundrejt euros.

Forca e dollarit, taksat e korporatave që rrjedhin nga Akti i ri i qeverisë për Reduktimin e Inflacionit dhe erërat e kundërta drejt marzheve janë elementë që mund të çojnë në rishikime negative të vlerësimeve të konsensusit të S&P 500 për fitimet për aksion në vitin 2023, tha banka.

Goldman parashikon të ardhura për aksion të vitit 2023 prej 234 dollarësh, ose rritje 3%, në skenarin e saj bazë, me ulje të butë ekonomike. Pamja shkon nën parashikimin aktual të konsensusit prej 241 dollarë për aksion, ose rritje 7%. /Scan tv/