Konsumi botëror i qymyrit gjatë këtij viti do të arrijë nivelin më të lartë të të gjitha kohërave

Konsumi botëror i qymyrit do të rritet në një nivel të lartë historik në vitin 2022 dhe do të mbetet në nivele të ngjashme në vitet e ardhshme nëse nuk bëhen përpjekje për të kaluar në një ekonomi me nivele të ulëta të dyoksidit të karbonit.

Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë (IEA), thotë se çmimet e larta të gazit pas agresionit ushtarak rus të Ukrainës dhe ndërprerjet pasuese të furnizimit kanë bërë që disa vende të kthehen në përdorimin e qymyrit, përcjell Telegrafi.

Valët e të nxehtit dhe thatësira në disa rajone kanë rritur gjithashtu kërkesën për energji elektrike dhe kanë reduktuar energjinë hidrike, ndërsa prodhimi bërthamor ka qenë gjithashtu shumë i dobët, veçanërisht në Evropë, ku Francës iu desh të mbyllte reaktorët bërthamorë për mirëmbajtje.

Reklama e sponzorizuar

Raporti vjetor i IEA-së për qymyrin parashikon se përdorimi botëror i qymyrit do të rritet me 1.2 për qind këtë vit, duke tejkaluar 8 miliardë tonelata në një vit të vetëm për herë të parë dhe një rekord të mëparshëm të vendosur në 2013.

IEA gjithashtu parashikon se konsumi i qymyrit do të mbetet i pandryshuar në atë nivel deri në vitin 2025. Kjo do të thotë se qymyri deri më tani do të vazhdojë të jetë burimi më i madh i vetëm i sistemit energjetik të emetimeve të dyoksidit të karbonit.

Rritja më e madhe e kërkesës për qymyr pritet të jetë në Indi me 7 për qind, e ndjekur nga Bashkimi Evropian me 6 për qind dhe Kina me 0.4 për qind.

Kërkesa e Evropës për qymyr është rritur për shkak të kalimit më të madh nga gazi në qymyr dhe për arsye të çmimeve të larta të gazit. Megjithatë, deri në vitin 2025 kërkesa evropiane për qymyr pritet të bjerë nën nivelet e vitit 2022.

Prodhimi botëror i energjisë me qymyr është vendosur të rritet në një rekord të ri prej rreth 10.3 Terawatt për orë këtë vit, ndërsa prodhimi i qymyrit parashikohet të rritet me 5.4 për qind në rreth 8.3 miliardë tonelata, gjithashtu një nivel më i lartë i të gjitha kohërave. Pra, prodhimi pritet të arrijë kulmin vitin e ardhshëm, por deri në vitin 2025 duhet të bjerë nën nivelet e vitit 2022.

Tre prodhuesit më të mëdhenj të qymyrit – Kina, India dhe Indonezia – do të arrijnë rekorde të prodhimit këtë vit, por pavarësisht çmimeve të larta, nuk ka asnjë shenjë të rritjes së investimeve në projektet e qymyrit të drejtuara nga eksporti. Kjo pasqyron kujdesin midis investitorëve dhe kompanive minerare në lidhje me perspektivat afatmesme dhe afatgjata të qymyrit.