Teknologjia e re diellore që mund t’i përgjysmojë faturat tuaja të energjisë

Një bllok banimi në Uells është pajisur me një sistem diellor ‘të parë në botë’ që lidh të gjitha banesat me të njëjtat panele në çati. Banorët e Odet Court në Cardiff do të kursejnë 50 % nga faturat e tyre të energjisë falë teknologjisë së re, e cila mund të plotësojë deri në 75 % të kërkesës për energji elektrike të çdo banese.

Prodhuesi australian Allume Energy pretendon se modeli i tij ‘SolShare’ është e vetmja teknologji që mundëson që energjia diellore nga një sistem i vetëm tavanesh të ndahet nga shumë shtëpi në të njëjtën ndërtesë.

Qeveria e Uellsit financoi projektin pionier me qiradhënësin e banesave sociale Wales & West Housing, si pjesë e një programi rinovimi mbarëkombëtar. James e përshkroi atë si “një projekt emocionues i parë i këtij lloji për Uellsin dhe pikërisht llojin e të menduarit që duhet të shohim brenda sektorit të strehimit”, pasi vendi synon Net Zero deri në vitin 2050.

Reklama e sponzorizuar

Blloqet e banesave në të gjithë Europën së shpejti mund të përfitojnë nga eko-novacioni. Allume Energy thekson se 300 milionë europianë jetojnë në ndërtesa banimi të ulëta dhe të mesme me hapësirë për çati për diell. Oreksi i njerëzve për panelet diellore është në rritje; rreth 1.2 milionë shtëpi në Mbretërinë e Bashkuar i kanë të instaluara, sipas shifrave më të fundit të agjencisë së standardeve MCS.

Por nevojitet më shumë për të përshpejtuar shpërndarjen e diellit dhe për ta bërë burimin e energjisë së gjelbër të aksesueshëm për të gjithë. Menaxheri i Përgjithshëm i Allume Energy për Europën, Jack Taylor thotë se shpreson që projekti i Uellsit “do të shërbejë si një model për qeveritë dhe ofruesit e banesave sociale në MB për të [përmirësuar] rezidencat me shumë njësi”.

Odet Court ka 24 banesa, kështu që pa një mënyrë për t’i lidhur ato, zhvilluesve do t’u duhej të instalonin 24 grupe të veçanta panelesh, inverterësh dhe baterish. Përveç kursimit të parave në harduer, kompania thotë se SolShare ka rritur përdorimin e diellit me më shumë se 25 %. Sistemi i ri është i përshtatshëm për projekte të rinovimit, si dhe për ndërtime të reja, pasi nuk kërkon ndonjë ndryshim në infrastrukturën ekzistuese të furnizimit dhe matjes.

Sistemi i çatisë ka potencialin për të përmbushur 55 deri në 75 % të kërkesës për energji elektrike të çdo banese. Bazuar në përdorimin mesatar prej 18,000 kWH deri në 2,400 kWh për një apartament me një shtrat, Allume Energy vlerëson se kjo përkthehet në një kursim të faturës së energjisë elektrike prej rreth 50 %. Duke pasur parasysh kostot mesatare aktuale të energjisë elektrike në Mbretërinë e Bashkuar prej 34 p/kWh, kjo do të thotë se çdo banesë do të kursejë nga 438 deri në 595 euro në vit.

Kjo është një pjesë e rëndësishme në krizën e kostos së jetesës. Por ka një përfitim tjetër strukturor për sistemin diellor komunal. Kjo përshkon një pengesë të madhe me të cilën ka dalë shoqata e banesave vitet e fundit: “si të vendosim panelet PV dhe sistemet e baterive në shtëpitë tona të apartamenteve, në mënyrë që të gjithë që jetojnë në skema të mund të përfitojnë njëlloj.” /Scan tv/