Cilat janë shkollat më të mira të biznesit në Europë?

Një total prej 90 shkollash kanë arritur në listën e shquar të Financial Times, me institucionet franceze, britanike dhe spanjolle që dominojnë në krye. HEC Paris i Francës është emëruar shkolla më e mirë e biznesit në Europë, sipas një renditjeje nga Financial Times, e ndjekur nga Shkolla e Biznesit në Londër dhe Shkolla e Biznesit IESE e Spanjës.

IESE arriti të ngjitej nga vendi i gjashtë në Renditjen e Shkollës Europiane të Biznesit të Financial Times të vitit të kaluar, megjithatë në përgjithësi, kryesimi i listës tregon pak ndryshim në krahasim me vitin 2022: ESCP e Francës, e krijuar në 1819 si shkolla e parë e biznesit, zuri vendin e tretë më pas por këtë vit është në vendin e katërt. Megjithatë, ajo do të kishte zënë vendin e parë nëse do të ishte gjykuar vetëm në programin e saj ekzekutiv MBA.

Në renditjen e 20-të të këtij lloji, Financial Times jo vetëm vlerësoi ato që i gjykon si shkollat ​​më të mira të biznesit në Europë në përgjithësi, por gjithashtu renditi programet e ndryshme që çdo institucion ka për të ofruar.

Reklama e sponzorizuar

Në vlerësimin përfundimtar të secilës shkollë, renditjet MBA, EMBA dhe MiM (Master në Menaxhim) kontribuojnë të gjitha, me secilin program që përbën 25%. Pjesa e mbetur prej 25% ndahet për programet e arsimit me porosi dhe të hapura ekzekutive.

FT përdor një sërë faktorësh për të gjykuar kurset e ndryshme të studimit që shihen në shkollat e biznesit të Europës, duke përfshirë përparimin në karrierë, pritjet e pagave dhe shkallën në të cilën temat që lidhen me ndryshimet klimatike janë të faktorizuara në mësimdhënie. Ai e mbështet anketimin e tij në pjesëmarrjen vullnetare nga vetë shkollat dhe të diplomuarit e tyre.

HEC Paris ofron një program MiM me alumni që raportojnë pagat mesatare më të larta në Europë. Sidoqoftë, paga EMBA e institucionit renditet në vendin e katërt më të mirë, dhe paga pas MBA është e gjashta më e larta në Europë.

Franca është vendi më i përfaqësuar në listë: shfaqen 23 shkolla franceze, me pesë në top 10. Më pas është Britania e Madhe me 15 shkolla në renditje, e ndjekur nga Gjermania në pozitën e bronztë me tetë.

Spanja dhe Portugalia kanë nga pesë shkolla në listë, ndërsa institucione të tjera nga Italia, Zvicra, Suedia, Irlanda, Holanda, Belgjika, Finlanda, Turqia, Danimarka, Austria, Polonia, Hungaria, Sllovenia dhe Republika Çeke janë gjithashtu në mesin e 90 shkollave të paraqitura.