Problemi me 2 euro false, qytetarët dhe bizneset gjejnë metoda për identifikimin e tyre

Shumica e bizneseve në Kosovë kanë filluar të pajisjen me mjete për identifikimin e parave origjinale, kjo pasi në treg tash e një kohë janë duke qarkulluar numër i madh i parave false, kryesisht të monedhës 2 euro.

Policia dhe prokuroria janë aktivizuar pasi shumë qytetarë dhe biznese kanë rënë pre e mashtrimeve të parave false, të cilat ishin në treg.

Pak ditë më parë, policia dhe prokuroria realizuan një operacion, ku sekuestruar thasë me 2 euro metalike, në vlerë prej tetëdhjetë e pesëmijë e dhjetë (85.010.00) euro, të cilat dyshohen se janë të falsifikuara.

Reklama e sponzorizuar

Për Telegrafin janë deklaruar disa pronarë të marketeve ushqimore, të cilët treguan se pas lajmeve që kanë kuptuar për monedhat false, kanë shtuar kujdesin ndaj parave dhe se po identifikojnë ato përmes magnetit.

Firidije Aliaj, pronare e një dyqani që kryesisht shet pemë dhe perime, tha se kanë blerë një pajisje me magnet e cila lehtësisht zbulon se cilat janë origjinale dhe false.

Siç tha ajo, paratë origjinale nuk ngjiten në magnet, ndërsa falset po.

“Deri dje kemi pranuar të gjitha monedhat 2 euro, por pasi e kemi parë në media që po ka shumë false, atëherë e blemë një magnet që po i identifikon 2 euro se a janë origjinal. Edhe qytetarët po ndihen më të sigurt, kur po e shohin se po i kontrollojmë paratë”, tha ajo.

Ndërkaq, qytetarja Lumnije Komoni, tha se tashmë ka filluar të kontrollojë parat edhe në shtëpi.

“Si qytetare i kam kontrolluar paratë në shtëpi pastaj kam dalur për blerje. Në qendra tregtare po i kontrollojnë, ka ndodhë që i kanë kontrolluar paratë që ua kam dhënë dhe kanë qenë në rregull”, pohoi ajo për Telegrafin.

Kurse, një qytetare tjetër, Rabije Dragusha tha se ka pasur raste kur nuk ia kanë marrë monedhat prej 2 euro.

“Nuk po na i marrin, e me na kthy po na kthejnë. Ka pas raste kur më kanë thënë se i ke false dhe nuk i kanë marrë”, deklaroi ajo për Telegrafin.

Ndërsa, disa biznese tjera në kryeqytet thanë se për shkak të gjendjes së krijuar me monedhat 2 euro, kanë vendosur që mos të marrin para hiq.

Menaxheri i një furre, i cili nuk pranoi të flet publikisht, tha se si biznes po dëmtohen nga paratë false, prandaj as nuk po japin dhe as nuk po marrin për momentin monedhat prej 2 euro.

Ndryshe, policia ka nisur hetimet lidhur me personat që kanë vënë në qarkullim monedhat false.