Bill Gates: Super të pasurit duhet të paguajnë më shumë taksa

Bill Gates dëshiron që individët ultra të pasur të paguajnë më shumë taksa dhe tani një ‘kor’ në rritje miliarderësh po bien dakord. Në forumin e tij vjetor “Ask Me Anything” në Reddit vitin e kaluar, bashkëthemeluesi i Microsoft tha se ishte “i befasuar” që taksat për të pasurit nuk janë rritur më shumë.

Gates dyfishoi thirrjet e tij për të taksuar të pasurit në një panel në Forumin Ekonomik Botëror në Davos këtë javë. Ai tha se vendet më të pasura duhet të dhurojnë më shumë para për vendet në zhvillim për të ndihmuar në korrigjimin e pabarazisë.

“Ata që kanë më shumë qofshin shtete, kompani apo individë duhet të shtyhen të jenë më bujarë”, tha ai.

Reklama e sponzorizuar

Duket se të tjerët pajtohen, pasi më shumë se 250 njerëz ultra të pasur nënshkruan një letër të hapur duke u bërë thirrje udhëheqësve globalë të vendosin një taksë mbi pasurinë. “Kërkesa jonë është e thjeshtë: ju kërkojmë të na taksoni ne, më të pasurit në shoqëri”, thuhet në letër. Ai gjithashtu thotë se taksimi i super të pasurve nuk do t’i “privojë” fëmijët e tyre ose “të ndryshojë rrënjësisht” standardin e tyre të jetesës.

Nënshkruesit e letrës së hapur përfshin Abigail Disney, gjyshi i së cilës Roy O. Disney bashkëthemeloi kompaninë Walt Disney. Ai përfshin gjithashtu aktorin e “Succession” Brian Cox dhe Valerie Rockefeller të familjes Rockefeller.

“Nëse përfaqësuesit e zgjedhur të ekonomive kryesore të botës nuk ndërmarrin hapa për të adresuar rritjen dramatike të pabarazisë ekonomike, pasojat do të vazhdojnë të jenë katastrofike për shoqërinë”, thuhet në letër.

Një raport u publikua së bashku me letrën si pjesë e fushatës “Krenar për të paguar më shumë”, të mbledhur nga Milionerët Patriotic, Patriotic Millionaires UK, TaxMeNow, Milionaires For Humanity dhe bamirësia Oxfam. Raporti përfshin një shënim të shkruar nga Abigail Disney, në të cilin ajo shkruan se ajo “ka gabuar” që ka fluturuar e vetme me Boeing 737 private të familjes së saj në udhëtimet nga Kalifornia në Nju Jork.

Trashëgimtarja e Disney tha: “Që atëherë kam hequr dorë nga fluturimi privat dhe kam bërë rregullime të tjera në rutinat e mia në një përpjekje për të mbrojtur mjedisin.” Ajo gjithashtu fajësoi pjesërisht 1% të më të pasurve për kontributin në ndryshimin e klimës si rezultat i “aeroplanëve privatë, superjahteve, shufrave të gazit, helikopterëve dhe (për disa fat) raketa private hapësinore”./Scan tv/