Vendet europiane ku paguhesh për të shkuar në punë me biçikletë

Për shumë prej nesh, të shkosh në punë do të thotë mëngjese të stresuara pas timonit në një bllokim trafiku, ose të vrapojmë pas autobusit të ngjeshur me njerëz. Por në të gjithë Europën, gjithnjë e më shumë njerëz po i ndërrojnë makinat dhe autobusët me biçikleta. Ecja me biçikletë është e mrekullueshme për shëndetin tuaj dhe një alternativë fantastike për transportin me intensitet karboni dhe gazi. Shumë vende europiane kanë skema të vajtjes në punë me biçikletë por jo të gjitha janë të barabarta.

Holanda ofron një kompensim për kilometrazhin

Holandezët me biçikletë mesatarisht 2.6 km në ditë. Nëse ky model do të përsëritej në mbarë botën, sugjeron një studim, emetimet vjetore globale të karbonit do të bien me 686 milionë tonë më shumë se e gjithë gjurma e karbonit në MB. Qeveria e inkurajon këtë zakon të shëndetshëm duke u ofruar udhëtarëve me biçikletë një ‘kompensim për kilometrazhin’.

Reklama e sponzorizuar

Që nga viti 2006, bizneset kanë shpërblyer udhëtarët që udhëtojnë me biçikletë 0,19 euro për kilometër, një shpenzim që qeveria u lejon atyre ta zbresin nga fatura e tyre tatimore. Kjo kompensim për kilometrazhin ishte më parë në dispozicion vetëm për shoferët që mund ta kërkonin atë për të mbuluar koston e karburantit. Ajo u zgjerua për çiklistët në vitin 2007 dhe meqenëse biçikletat nuk kërkojnë benzinë të shtrenjtë, çiklistët thjesht mund të marrin paratë në xhep. Një udhëtar që udhëton me biçikletë 10 kilometra në ditë pesë ditë në javë mund të fitojë rreth 450 euro në vit nga skema.

Çiklistët belgë e kanë përqafuar këtë skemë

Belgjika ofron një skemë të ngjashme me Holandën, me udhëtarët në gjendje të kërkojnë 0,24 euro për kilometër me biçikletë. Është miratuar gjerësisht – sipas Brussels Times, një në pesë punonjës të ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme belge mori një kompensim për biçikleta në gjysmën e parë të 2022.

Franca rriti numrin e çiklistëve aktivë

Udhëtarët francezë mund të pretendojnë deri në 0,25 euro për kilometër që shkojnë në punë, deri në një kufi vjetor prej rreth 200 euro. Rezultatet nga faza pilot, në të cilën u përfshinë 18 kompani, treguan një rritje prej 50 %  të numrit të çiklistëve aktivë.

Rregullat italiane ndryshojnë midis qyteteve

Në Itali, qasja në skemat e punës me biçikletë varet nga vendi ku jetoni, pasi stimujt ndryshojnë shumë në varësi të zonës ose krahinës. Qyteti verior i Firences sapo ka prezantuar një skemë që fillon nga 3 qershori dhe zgjat një vit. Ata që braktisin makinën e tyre dhe nisin me biçikletë për në punë, do të marrin 0,20 euro për çdo kilometër të kaluar me biçikletë brenda komunës, me 30 euro në muaj. Ata që tashmë shkojnë me biçikletë për në punë do të marrin 0,15 euro për çdo kilometër.

Pjesëmarrësit duhet të regjistrohen duke përdorur aplikacionin Pin Bike. Këshilli planifikon të japë 100 € bonuse çdo muaj për 200 përdoruesit që grumbullojnë më shumë pikë në aplikacion. Kjo mund të jetë përmes kilometrave të kaluara me biçikletë, si dhe pjesëmarrje në ngjarje dhe pyetësorë. Në Bari – kryeqyteti i rajonit të Pulias të Italisë, udhëtarët me biçikletë marrin 0,21 euro për çdo kilometër që shkojnë në punë (deri në 25 euro në muaj). Qeveria italiane gjithashtu u ofron udhëtarëve kuponë lëvizshmërie për blerjen e një biçiklete të re.

Mbretëria e Bashkuar dhe Luksemburgu

Disa vende nuk ofrojnë kredi për kilometër, por ofrojnë stimuj për të blerë pajisje. Në Luksemburg, njerëzit që shkojnë në punë me biçikletë mund të zbresin deri në 300 euro nga tatimi mbi të ardhurat personale për të blerë një biçikletë të re. Në MB, punonjësit e bizneseve të regjistruar në skemën e ciklit zyrtar të punës mund të blejnë një biçikletë përmes punëdhënësit të tyre. Ata mund të kërkojnë deri në 32 % të kostos aktuale të biçikletës në zbritje tatimore.

Pse është një ide e mirë për të shkuar në punë me biçikletë?

Në të gjithë Europën, qeveritë po kërkojnë të zbatojnë skemat e biçikletave. Në Spanjë, qeveria po shqyrton një program të ri ‘En Bici al trabajo’ që do të paguante stafin për të shkuar me biçikletë në punë.

Ka shumë përfitime për të hipur në biçikletë. Një studim sugjeron se njerëzit që shkojnë në punë me biçikletë kanë një rrezik 45 % më të ulët të zhvillimit të kancerit dhe një rrezik 46 % më të ulët për sëmundje kardiovaskulare. Shmangia e makinës është gjithashtu një mënyrë e shkëlqyer për të ulur gjurmën tuaj të karbonit.

Sektori i transportit përbën një të katërtën e emetimeve globale të gazeve serrë të lidhura me karburantin, ku gjysma vjen nga automjetet private, duke përfshirë makinat e pasagjerëve dhe kamionët. Makinat gjithashtu bllokojnë ajrin me kimikate dhe gazra të rrezikshëm. /Scan tv/