Vendet më të pasura në botë

Shumë nga vendet më të pasura në botë janë gjithashtu më të voglat në botë: pandemia, ngadalësimi ekonomik global dhe trazirat gjeopolitike kanë shkaktuar dëme mospërfillëse në pasurinë e tyre të madhe.

Disa vende shumë të vogla dhe shumë të pasura – si San Marino, Luksemburgu, Zvicra dhe Singapori – përfitojnë nga sektorët financiarë të sofistikuar dhe sistemet tatimore që tërheqin investime të huaja, talent profesional dhe depozita të mëdha bankare.

Të tjerët, si Katari dhe Emiratet e Bashkuara Arabe, kanë rezerva të mëdha hidrokarburesh ose burime të tjera natyrore fitimprurëse.

Reklama e sponzorizuar

Kazinotë e mrekullueshme dhe një mori turistësh janë gjithashtu fitimprurëse për biznesin: parajsa aziatike e lojërave të fatit Macau mbetet një nga shtetet më të pasura në botë pavarësisht se ka duruar gati tre vjet bllokime të përhershme të lidhura me pandeminë dhe kufizime udhëtimi, sipas Global Finance.

Pandemia e koronavirusit ka bërë që pabarazitë të ndihen në mënyra që pakkush mund të kishte parashikuar.

Ndërsa nuk ka dyshim se kombet më të pasura – shpesh më të prekshme ndaj koronavirusit për shkak të popullsive të tyre më të mëdha – menaxhuan burimet për t’u kujdesur më mirë për ata në nevojë. Megjithatë, këto burime nuk ishin njëlloj të aksesueshme për të gjithë.

Për më tepër, ndikimi ekonomik i bllokimeve goditi punëtorët me paga të ulëta më shumë se ata në profesione me pagesë të lartë, dhe kjo, nga ana tjetër, nxiti një lloj të ri pabarazie midis atyre që mund të punonin me lehtësi nga shtëpia dhe atyre që duhej të rrezikonin shëndetin dhe sigurinë e tyre.

Ndërsa pandemia u tërhoq, inflacioni u rrit në mbarë botën, Rusia pushtoi Ukrainën, duke përkeqësuar krizat e çmimeve të ushqimit dhe naftës. Pasoi konflikti Izrael-Hamasi, duke ndërprerë më tej zinxhirët e furnizimit dhe tregjet e mallrave dhe të energjisë. /Scan tv/