Turizmi në Europë shënon rekorde të reja – Rritje kërkese pavarësisht rritjes së çmimeve

Një verë “e nxehtë” parashikohet për industrinë e turizmit në Europë, me Kontinentin e Vjetër që pret një numër rekord turistësh dhe reagime kundër ardhjeve masive që intensifikohen nga Spanja në Kroaci. Situata duket kaotike. Atraksionet e famshme rrisin çmimet e biletave. Hotelet… kushtojnë. Dhe dollari ka rënë, si ndaj paundit ashtu edhe ndaj euros. Sipas Tom Jenkins, CEO-s së Organizatës Europiane të Turizmit, ka pasur një rritje të ndjeshme të kërkesës në krahasim me vitin e kaluar. Në vitin 2023 numri i vizitorëve ishte më i lartë se në vitin 2019 dhe këtë vit parashikohet një rekord veçanërisht të turistëve amerikanë në Europë.

Udhëtarët amerikanë janë tashmë në disavantazh për shkak të dollarit të dobët, i cili gjithashtu po bie nga viti në vit kundrejt 11 monedhave të tjera europiane. Nga Bosnja, Bullgaria, Danimarka dhe Islanda, në Poloni, Suedi dhe Zvicër, udhëtarët me dollarë në xhep pritet të paguajnë më shumë. Inflacioni po rritet dhe biletat për atraksionet e njohura po rriten më shumë. Në Francë, Kulla Eifel do të rrisë çmimet me 20% nga 17 qershori, Aja Sophia e Stambollit tani tarifon 25 euro për të hyrë, ndërsa Venecia romantike tani do të kushtojë 5 euro në datat e pikut.

Megjithatë, biletat janë të zbehta në krahasim me çmimet e hoteleve në shumë qytete të mëdha. Kur akomodimet arrijnë 90% ‘të pushtimit’, një dhomë prej 350 dollarësh mund të arrijë në 500 dollarë. Ndërkohë biletat ajrore nga SHBA-ja në Europë u ulën me 16% krahasuar me vitin 2023.

Reklama e sponzorizuar

Të dhënat nga Hotel Monitor, i cili gjurmon lëvizjet e çmimeve të hoteleve në mbarë botën, mbështesin teorinë. Parashikimet e industrisë për vitin 2024 sugjerojnë se shumë megaqytete europiane do të rrisin çmimet me rreth 10%. Parisi, Amsterdami dhe Dublini vlerësohet të tarifojnë 10%-11% më shumë, me Berlinin, Stokholmin, Barcelonën dhe Londrën deri në 9%.

Prandaj, faktorët në industri sugjerojnë planifikim më të mirë, si dhe destinacione alternative. Për destinacionet kryesore, gjërat janë edhe më të mira. Shifrat tregojnë se fluturimi mesatar i kthimit nga SHBA në Londër është ulur 21% nga viti në vit. Destinacionet kryesore si Roma, Barcelona, Athina dhe Parisi po shohin ulje dyshifrore: me 34%, 37%, 28% dhe 38% respektivisht për tarifat gjatë tre muajve të verës. Çmimet mbeten më të larta se në 2019-ën, por janë në përputhje me 2017 dhe 2018, duke sugjeruar se rritjet e pas pandemisë mund të kenë ngecur. Ekspertët flasin për “një rrugë të kthimit drejt normalitetit”.

Me numrin e vizitorëve në rritje dhe masat kundër turizmit masiv që miratohen më shpesh, nga taksa e Venecias te protestat e banorëve në Spanjë, shumë janë të tunduar të shmangin destinacionet kryesore europiane, veçanërisht në muajt e pikut për shkak të turmave dhe vapës, duke preferuar majin, qershorin dhe shtatorin. Por edhe në këta muaj më pak të ngarkuar, pjesëmarrja do të jetë e madhe këtë vit. Në vitin 2023 Italia regjistroi 134 milionë “ardhje” numri më i lartë i vizitorëve në histori, sipas Ministrisë së Turizmit. Gjysma e tyre ishin vizitorë të huaj dhe të gjitha indikacionet tregojnë se rekordi do të thyhet në vitin 2024.