12 gjëra që duhet t’i shmangni nëse doni të bëni para

Bernard Shaw dikur pat thënë se kjo botë është përplot me idhuj që nuk duan të punojnë dhe thjesht duan të fitojnë para, ndërsa ata që janë të gatshëm të punojnë kurrë nuk pasurohen.

Nëse punoni shumë por paga juaj lë ende shumë për të dëshiruar, duhet të ndryshoni diçka. Le ta kuptojmë së bashku.

Ne u njohëm me biografitë e suksesshme të biznesmenëve, këshillat e trainerëve profesionistë dhe hulumtimin e mbështetur nga shkenca; dhe gjetëm 12 gjëra që mund të na pengojnë të fitojmë më shumë para.

Reklama e sponzorizuar

Nënvlerësimi i profesionalizmit tuaj

Në librin e saj, “Sekretet e grave milionere”, Barbara Stanny thotë se gratë që nuk fitojnë shumë kanë shumë tipare të përbashkëta. Ato janë të gatshme të bien dakord për një pagë më të ulët dhe shpesh e nënvlerësojnë veten si profesioniste: ato mendojnë se nuk janë të kualifikuara sa duhet për këtë apo atë pozicion.

Shumë prej tyre kanë frikë të marrin përgjegjësi dhe i trajtojnë arritjet e tyre si një rastësi aksidentale ose thjesht fat i mirë.

Ndonjëherë është mirë që gratë të modelojnë veten sipas burrave sepse burrat shpesh i mbivlerësojnë aftësitë e tyre profesionale. Kjo është ajo që i ndihmon ata të arrijnë qëllimet e tyre.

Duke punuar falas

Morin, autori i “13 Things Mentalally Strong People Don’t Do”, mendon se të punosh falas tregon mungesë profesionalizmi sepse shpenzon kohën, njohurinë dhe aftësitë e tua dhe kontribuon në prosperitetin e një kompanie. E gjithë puna duhet të paguhet, dhe një ofertë e tillë mund të pranohet vetëm në raste të jashtëzakonshme.

Pyeteni veten: a i tejkalon përvoja juaj e fituar të gjitha përpjekjet që keni bërë? Nëse po, ka kuptim të punosh vetëm për të fituar njohuri dhe përvojë. Por mos lejoni që kjo periudhë të zgjasë shumë.

Keni frikë të kërkoni një promovim

Punonjëset femra shpesh shmangin të folurit për një promovim me shefin e tyre sepse kanë frikë nga pakënaqësia dhe dënimi. Por bisedat e tilla janë të domosdoshme nëse, për shembull, përgjegjësitë tuaja janë zgjeruar dhe paga juaj nuk ka ndryshuar.

Sipas statistikave, është më mirë të kërkoni një promovim të Premten në gjysmën e parë të ditës. Të hënat, oraret e drekës apo pushimet e mëngjesit nuk janë koha më e mirë për të pasur biseda të tilla. Sigurisht, kjo varet nga personaliteti i dikujt, nga karakteri i tyre, zakonet etj.

Harroni se koha është para

Studiuesi i teknologjisë së informacionit, Peter Cochrane, pretendon se ekzistojnë vetëm 2 lloje të njerëzve në botë: ata që shpenzojnë kohën e tyre për të kursyer para dhe ata që mund të shpenzojnë ndonjë shumë parash për të kursyer ca kohë. Dhe njerëzit e kategorisë së dytë janë më produktivë.

Imagjinoni që duhet të merrni diçka që është shumë larg. Për shembull, do të shpenzoni 2 orë dhe 1.00 dollarë për të arritur atje. Ju gjithashtu mund të porositni një korrier dhe të paguani $ 5,00. Varianti i parë duket se është më i favorshëm, por në fakt, nëse ora juaj e punës kushton 10,00 dollarë, është më mirë ta kaloni këtë orë duke punuar.

Qëndrimi deri vonë në punë

Një person kalon më shumë kohë në punë sesa duhet në të vërtetë, edhe nëse është i sëmurë. Ka shumë arsye për ta bërë këtë: një paaftësi për të menaxhuar kohën tuaj, një nxitje për të treguar që ju jeni një punonjës super i përgjegjshëm, ose keni besim në domosdoshmërinë tuaj. Sidoqoftë, një sjellje e tillë nuk do t’ju ndihmojë të fitoni më shumë.

Sheryl Sandberg, i vetmmja COO që punon për Facebook thotë, “Orët e rregullta të Facebook ishin shpesh të gjitha natën. Nëse do të kisha qëndruar vetëm atje tërë natën, sepse kjo ishte ajo që të gjithë bënë, unë do të isha lodhur. Do të kisha vendosur që të isha një nënë e keqe, dhe përfundimisht do të hiqja dorë. Mënyra tjetër që mund të kisha punuar ishte nëse mund të vija në fillim, të punoja orët që doja të punoja, të largohesha në 5:30 pasdite, të kthehesha në internet – që është pikërisht ajo që po bëj deri më sot.

Të shohim përpara në vend që të shikojmë përreth

Shumë njerëz që punojnë në zyrë përpiqen të ngjiten në shkallët e korporatave vetëm lart, pa kërkuar rreth e rrotull. Jayson DeMers, themeluesi dhe CEO i AudienceBloom mendon se nga njëra anë është mirë, por vizioni i tillë kufizon zhvillimin tuaj personal dhe ju pengon të fitoni më shumë.

Interesimi për sferat e tjera që nuk lidhen me punën tuaj do të kontribuojë në suksesin tuaj edhe më shumë. Së pari, mund të sjellë të ardhura shtesë, së dyti, njerëzit që janë të interesuar për të gjithë botën janë të pëlqyeshëm dhe arrijnë rezultatet më të larta më shpejt.

Të mos i bësh vetes pyetjen më të rëndësishme

Çfarë mendoni për punën tuaj? Nëse do të kishit shumë para, a do të punonit akoma atje? Nëse përgjigja është jo, mendoni se çfarë do të bëni më mirë dhe si do t’ju ndihmojë të fitoni para.

Pse është kaq e rëndësishme? Nëse e doni punën tuaj, do ta kryeni atë me shumë kënaqësi dhe dëshirë, duke ju ndihmuar të rritni produktivitetin. Dhe shefi juaj që vëren përkushtimin dhe entuziazmin tuaj të sinqertë do të interesohet për rritjen tuaj profesionale. Një punë zhgënjyese nuk do t’ju bëjë të pasur.

Konsiderimi i parave është qëllimi kryesor

Sigurisht, paratë janë një motivues i shkëlqyeshëm por suksesi dhe zhvillimi i një personi nuk duhet të bazohet vetëm në këtë. Nëse një shef duhet të zgjedhë midis një kandidati që dëshiron vetëm të marrë para dhe një person që është i etur për të ndihmuar kompaninë të arrijë qëllime të reja, ata ka të ngjarë të preferojë këtë të fundit. Paraja nuk është një qëllim por një instrument, dhe gjëja më e paarsyeshme do të ishte të fitoni para vetëm për hir të fitimit të parave.

Ju duhet të interesoheni për atë që jeni të përfshirë. Pasioni juaj i sinqertë do të vihet re dhe shanset tuaja për një promovim do të rriten gjithashtu. Dhe do të shpenzonit më mirë para shtesë për hobi – do të bëheni edhe më të lumtur dhe më produktivë.

Të jetosh një skenar të zakonshëm jetësor

Njerëzit zakonisht thonë: “Mjafton”. Dhe, si rregull, një qëndrim i tillë për jetën është një arsye pse mendimi inercial ndodh: kur ecni gjithmonë në të njëjtën rrugë dhe nuk përpiqeni të eksploroni mënyra të tjera.

Asgjë nuk mbetet në vend, bota ndryshon gjithmonë. Ju fitoni mjaftueshëm sot, por çka nëse papritmas dëshironi të pini kafe dhe hani croissants para Kullës Eiffel, ose filloni të mendoni për të pasur një fëmijë. Realizimi i këtij fakti stimulon kërkesën për të punuar ndërsa të ardhurat e tyre rriten. Çdo ditë, përpiquni të bëni pak më shumë sesa keni bërë një ditë më parë.

Përdorimi i punës për t’u fshehur nga problemet në marrëdhënie

Ndonjëherë ne kërkojmë strehim në punë për t’u fshehur nga problemet tona të përditshme. Një vendim i tillë mund të ketë një efekt afatgjatë, por nuk mund të ndihmojë gjatë gjithë kohës.

Është mjaft e vështirë të punosh kur je i preokupuar me çështje të ndryshme personale. Hulumtimi konfirmon: njerëzit e lumtur fitojnë më shumë sesa kolegët e tyre të trishtuar.

Nuk është vendimi më i mirë për t’u fshehur nga problemet tuaja në punë. Do të ishit më mirë të zgjidhni të gjitha çështjet tuaja personale dhe konfliktet, në mënyrë që të riktheheni në punë me një mendje të qartë dhe të jeni të lumtur ndërsa shijoni jetën tuaj.

Duke mos i kushtuar vëmendje pamjes tuaj

Specialistët e Shkollës Mjekësore të Universitetit Exeter dhe Harvard arritën në përfundimin se njerëzit e gjatë dhe të dobët fitojnë më shumë sesa kolegët e tyre të vegjël me peshë të tepërt. Shkencëtarët mendojnë se njerëzit e gjatë dhe të dobët kanë aftësi sociale të zhvilluara më mirë, niveli i inteligjencës së tyre emocionale është më i lartë dhe ata janë edhe më të sigurt.

Rezultatet e këtij studimi shërbejnë si motiv i shkëlqyeshëm për të shkuar në palestër, për të mbajtur një dietë dhe për t’i kushtuar më shumë vëmendje shëndetit tuaj. Nëse nuk jeni shumë e gjatë, takat e larta ndoshta do t’ju ndihmojnë.

Të bësh vetëm gjëra që pritet të bësh

Richard Branson thotë se është shumë e rëndësishme të tejkaloni pritshmëritë e klientëve në vend që t’i përmbushni ato. Kjo strategji është e dobishme në shumë aspekte të jetës sepse gjërat që ne nuk presim të ndodhin, shkaktojnë emocione më të forta.

Për të treguar interes për rritjen tuaj profesionale, përpiquni të bëni pak më shumë nga ç’do të presim nga të gjithë. Merrni iniciativën nëse shihni se ideja juaj do të zgjedh procesin e punës. Është ashtu si qershia në majë të tortës: e papritur dhe e këndshme.

Pra, si mund të fitoni më shumë?

Eksperti financiar dhe autori i librit “Ju mund të dilni në pension më herët!”, Deacon Hayes ofron 80 mënyra për të fituar më shumë para në ditët e sotme.

Hayes këshillon këtë: shndërroni hobin tuaj në një burim të ardhurash, merruni me punë të pavarur, provoni kurse online dhe mësoni diçka të re, bëhuni bloger ose krijoni një kanal në youtube, prezantoni idenë tuaj në një platformë Kickstarter, etj.