Papa thotë se kapitalizmi dështoi njerëzimin gjatë pandemisë së koronavirusit

Papa Françesku ka ndarë një enciklikë të re papale, duke kërkuar solidaritet më të madh njerëzor për të adresuar çështjet globale dhe duke kritikuar “teoritë magjike” të kapitalizmit të tregut si zgjidhja e vetme për problemet e botës.

Papa Françesku ndau enciklikën e tij të re në një fjalim me pamje nga Sheshi i Shën Pjetrit të Dielën e kaluar, duke paraqitur një vizion për botën post-koronavirus.

Enciklika me titull “Fratelli Tutti” (Vëllezër të gjithë) bëri thirrje për solidaritet më të madh njerëzor për të adresuar probleme si ndryshimi i klimës, dhe padrejtësitë e shkaktuara nga pabarazia ekonomike.

Reklama e sponzorizuar

Një enciklikë papnore është një nga llojet më të rëndësishme të komunikimit nga papa dhe shërben si një themel për mësimin katolik duke marrë një pozicion për çështje të rëndësishme.

Çfarë tha papa për kapitalizmin?

Në enciklikën e tij, Papa Françesku denoncoi “teoritë magjike” të kapitalizmit të tregut të “si zgjidhja e vetme e problemeve shoqërore”.

“Ka pak vlerësim të faktit se ‘përhapja’ e pretenduar e të mirave materiale nga tregu nuk zgjidh pabarazinë që po krijon forma të reja të dhunës që po kërcënojnë strukturën e shoqërisë,” tha Papa.

“Kishte nga ata që do të na kishin besuar se liria e tregut ishte e mjaftueshme për të mbajtur gjithçka të sigurt (pas goditjes së pandemisë),” shkroi ai.

“Brishtësia e sistemeve botërore përballë pandemisë ka demonstruar se jo gjithçka mund të zgjidhet nga tregu i lirë.”

“Është e domosdoshme të kesh një politikë ekonomike proaktive e drejtuar në promovimin e një ekonomie që favorizon diversitetin prodhues dhe krijimtarinë e biznesit dhe bën të mundur që vendet e punës të krijohen, jo të shkurtohen.”

Papa gjithashtu ritheksoi thirrjet e kaluara për rishpërndarjen e pasurisë, duke thënë se ata me më shumë duhet “ta administrojnë atë për të mirën e të gjithëve”. Por ai sqaroi se ai “nuk po propozonte një universalizëm autoritar dhe abstrakt”.

Ai shpreson që pandemia globale e koronavirusit, e cila ka vrarë më shumë se 1 milion njerëz në të gjithë botën, do të frymëzojë një rivlerësim të përparësive globale.

“Sapo të kalojë kjo krizë shëndetësore, përgjigjja jonë më e keqe do të ishte zhytja edhe më thellë në konsumizëm të etur dhe forma të reja të vetë-ruajtjes egotiste,” tha ai. /Buletini Ekonomik