Masat antiCovid-19, të marra nga çdo vend europian

A tourist wearing a mask is seen in front of the Swiss House of Parliament on March 13, 2020, in Bern ahead of the announcement by Swiss government of new preventive measures against the spread of the COVID-19 caused by the novel coronavirus. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)

Nga bllokimi i dytë kombëtar në Francë deri në izolimin ”e lehtë” në Gjermani, më poshtë renditen të gjitha vendet europiane që kanë ndërmarrë kufizime të rrepta, të paktën për një muaj, në një përpjekje për të përmbajtur valën e dytë të pandemisë.

FRANCA – Mund të shkoni vetëm në punë (nëse nuk është e mundur nga shtëpia), për të blerë gjëra të domosdoshme, për ndihmë mjekësore ose për ushtrime një orë në ditë. Të gjitha dyqanet, restorantet dhe baret jothelbësore janë të mbyllura (me përjashtim të marrjes me vete), por shkollat dhe kopshtet mbeten të hapura. Kontaktet shoqërore janë të ndaluara.

GJERMANIA – Kinematë, teatrot, palestrat, pishinat, si dhe restorantet dhe baret janë të mbyllura, edhe këtu përjashtim është ushqimi me vete.

Reklama e sponzorizuar

Kontaktet shoqërore kufizohen në dy familje me maksimumi 10 persona. Qëndrimet e natës në hotele për qëllime të kohës së lirë janë të ndaluara dhe të gjitha udhëtimet jothelbësore nuk inkurajohen.

Hapen shkollat dhe kopshtet. Hapen dyqanet dhe parukierët. Funksionet dhe procesionet fetare lejohen.

BRITANIA E MADHE – Drejt një bllokimi kombëtar njëmujor në Angli, kombi më i populluar në mbretëri, që nga java e ardhshme. Para kufizimeve të reja, 11 milion njerëz në zonat më të prekura të ishullit jetonin në një regjim gjysmë të mbyllur.

IRLANDA – Punë nga shtëpia kudo që është e mundur. Takimet në ambiente të brendshme nuk lejohen, njerëzit mund të takohen në natyrë me një familje tjetër. Dyqane jothelbësore të mbyllura, shkolla dhe kopshte të hapura.

BELGJIKA – Mbyllja e aktiviteteve jothelbësore dhe detyrimi për të punuar online për kompanitë kur është e mundur. Shtetrrethimi në orën 22:00.
Detyrimi për të mbajtur maskë në të gjitha vendet jashtë shtëpisë dhe në punë.
Palestra të mbyllura, pishina dhe ambiente kulturore dhe rekreative.
Gjithashtu bare dhe restorante. Asnjë ngjarje publike ose festa.

HOLANDA – Baret, restorantet dhe kafenetë mund të shërbejnë vetëm për marrjen me vete të ushqimit. Të gjitha dyqanet, përveç supermarketeve, duhet të mbyllen në orën 20:00. Njerëzit këshillohen të qëndrojnë në shtëpi dhe të punojnë nga shtëpia sa më shumë që të jetë e mundur. Detyrim për maska. Shkollat, palestra dhe pishina të hapura.

AUSTRIA – Restorantet, hotelet, kinematë dhe teatrot mbyllen, ndalohen dasmat dhe shtetrrethimin nga ora 20:00 deri në 06:00. Shkollat mbeten të hapura, si dhe dyqanet dhe parukierët.

GREQIA – Në zonën e kuqe, e cila gjithashtu përfshin Athinën dhe Selanikun, mbyllen për një muaj baret, restorantet, palestrat, teatrot dhe kinematë. Shkollat, hotelet, parukierët dhe dyqanet me pakicë mbeten të hapura. Lejohet lëvizja midis rajoneve.

PORTUGALIA – Nga e mërkura e ardhshme, 4 nëntor, ka një kthim në një bllokim të pjesshëm që do të prekë 70% të popullsisë. Kjo u njoftua nga kryeministri Antonio Costa, në fund të një këshilli të jashtëzakonshëm të ministrave kushtuar krizës shëndetësore. “Ka ardhur koha kur është e nevojshme të merren masa më kufizuese për të pasur kontroll mbi këtë pandemi”, tha ai.

REPUBLIKA ÇEKE – Vendi i parë që vendos kufizime të rrepta pas pranverës. Nga 5 tetori baret, restorantet, shkollat, dyqanet jothelbësore janë të mbyllura, të paktën deri më 3 nëntor. Ju nuk mund të dilni jashtë përveçse për punë, vizita të domosdoshme familjare, ushtrime fizike, ushqime ose blerje ilaçesh.

SPANJA – Një gjendje e jashtëzakonshme ekziston, por nuk ka asnjë regjim bllokimi (i vetmi vend i madh së bashku me Italinë, tani për tani).
Shtetrrethimi nga ora 23:00 deri në orën 06:00 të mëngjesit me përjashtim të ishujve Kanarie. Takimet publike dhe private të kufizuara deri në 6 persona që nuk jetojnë së bashku. Udhëheqësit rajonalë mund të ndryshojnë kohën e ndalimit të orarit dhe mund të mbyllin kufijtë e tyre. /atsh