Home Biznes Koronavirusi “gjunjëzon” prodhuesit e birrës në Evropë

Koronavirusi “gjunjëzon” prodhuesit e birrës në Evropë

Për momentin, më pak se 30% e bareve dhe restoranteve janë të hapura në Evropë, pasi shumë vende përsëri u drejtuan masave të rrepta për shkak të pandemisë në dhjetor.

Një vlerësim i numrit të ndërmarrjeve të hotelerisë që veprojnë në tregun e tyre kryesorë evropian u botua nga prodhuesi i birrës Heineken gjatë shpalljes së rezultateve të biznesit të tij.

Vitin e kaluar, ai kishte një humbje neto prej 204 milionë euro dhe të ardhurat ranë 16.7 për qind për shkak të mbylljes së bareve dhe restoranteve, si dhe kufizimeve të tjera në lidhje me tubimet shoqërore dhe shitjen e alkoolit dhe ata njoftuan se do të ristrukturonin afarizmi i tyre dhe të pushojë nga puna gjithsej rreth 8,000 punonjës.

Reklama e sponzorizuar

Të dhënat nga Gjermania ilustrojnë në mënyrë të përsosur se sa ka rënë konsumi i birrës për shkak të bllokimit.

Siç është raportuar së fundmi nga Zyra Federale e Statistikave Gjermane, shitjet e birrës në vend ranë me 5.5 për qind në vitin 2020 krahasuar me një vit më parë.

Në Gjermani, baret dhe restorantet u mbyllën për herë të parë nga marsi në maj, u mbyllën përsëri në fillim të nëntorit dhe ngjarjet e mëdha si Oktoberfest, ku konsumohen sasi të mëdha birre, u anuluan.

Shoqata Gjermane e Prodhuesve të Birrës njoftoi se situata ishte “dramatike dhe e pashembullt në periudhën e pasluftës”.

Shoqata gjithashtu thekson se shitjet në bare dhe restorante ranë krahasuar me 2019 me 17.3 për qind në prill, dhe 14.1 për qind në nëntor, me një rikuperim gjatë verës, edhe pse edhe atëherë, sipas disa vlerësimeve, baret funksionuan vetëm me 50 për qind të kapacitetit , raporton gazeta kroate Jutarnji list.

Sipas vendimit të fundit, masat e bllokimit në Gjermani, të cilat kanë të bëjnë me furnizuesit e ushqimit dhe objektet sportive, janë në fuqi deri më 7 mars.

Shoqata lokale e prodhuesve të birrës dhe pabeve njoftoi se shitjet e birrës në pijetore ranë 56 për qind vitin e kaluar për shkak të kufizimeve, kështu që ata thonë se është e nevojshme të vazhdohet me masat shtetërore të mbështetjes financiare edhe pasi të hapen objektet e hotelerisë.