Pse ka më shumë efekte anësore pas dozës së dytë të vaksinës?

Dhimbje në vendin e injeksionit, lodhje dhe dhimbje koke: këto janë efektet anësore më të zakonshme të vaksinave anti-covid Pfizer-BioNTech dhe Moderna mRNA, të përjetuara nga rreth një e treta e pjesëmarrësve në eksperimente. Më rrallë, shfaqen edhe simptoma të gripit, të tilla si dridhjet dhe ethe që zhduken, pa pasoja, brenda dy ditësh.

Këto shqetësime kalimtare mund të krijojnë një shqetësim të kuptueshëm, por sidoqoftë ato janë një sinjal i përgjigjes efektive imune të nxitur nga vaksina. Pse ndodh ky reagim më i fortë pothuajse gjithmonë pas dozës së dytë dhe jo menjëherë pas së parës?

Kur sistemi imunitar has një virus për herë të parë, ai vendos një togë qelizash të ngarkuara me memorizimin e karakteristikave të tij, në mënyrë që të luftohet më lehtë në të ardhmen. Vaksinat japin mundësinë për të dhënë të njëjtin mësim – domethënë, për të siguruar qelizat imune me identikitin e virusit – në kushte të sigurta, pa nevojën e kontraktimit të infeksionit. Si të mësoni të fluturoni me një aeroplan në një imitues fluturimi, të sigurt nga aksidentet.

Reklama e sponzorizuar

Ne e dimë se, në mësimdhënie, përsëritja është thelbësore. Doza e parë i ofron trupit mjetet për të njohur pushtuesin: Vaksinat e Pfizer dhe Moderna ofrojnë recetën për krijimin e proteinës Spike e cila, nga ana tjetër, do të stimulojë një përgjigje imune. Por pikërisht me dozën e dytë sistemi imunitar kupton që ai “bëhet serioz” dhe provat e një sulmi të vërtetë (por gjithmonë në mungesë të infeksionit).

Vaksinat e ARN-së prezantojnë udhëzimet delikate gjenetike në trup për të prodhuar Spiken të mbështjellë me një zarf mbrojtës të nanopjesëzave lipide. Këto fshikëza dhjamore (liposome) janë të ndryshme nga çdo element tjetër në trupin e njeriut, dhe për këtë arsye quajnë në vend qelizat imune të lindura, një linjë e menjëhershme dhe jo-specifike e mbrojtjes. Pasi të jenë identifikuar grimcat e lipideve, këto qeliza lëshojnë sinjale alarmi, citokinat, të cilat nga ana tjetër kujtojnë mbrojtjet e tjera: mund ta imagjinojmë të gjithë këtë si një reagim të parë instiktiv ndaj sulmit që rezulton në një rritje të inflamacionit, dhe që gjeneron dhimbje dhe ënjtje në krah.

Sistemi imun i lindur aktivizohet menjëherë – dhe gjithashtu në një mënyrë mjaft të padiferencuar, kundër çdo lloj kërcënimi të jashtëm – por shfryhet po aq shpejt. Për disa ditë prodhimi i citokinës bie, dhe ky reagim fillestar i hap rrugën imunitetit adaptiv ose specifik që vepron në mënyrë të shënjestruar në një patogjen specifik. Kjo përgjigje, e cila bazohet në veprimin e limfociteve, është tipike më efektive sesa imuniteti i lindur, por më i ngadaltë për tu futur në lojë.

Limfocitet T dhe B, të ngarkuara me prodhimin e antitrupave, kanë nevojë për disa ditë studimi të Spike përpara se të ndërhyjnë. Disa qëndrojnë në roje afër vendit të injeksionit dhe në dozën e dytë të vaksinës, kur kërcënimi i një sulmi provokohet përsëri, ata janë gati: ata kujtojnë antitrupa specifikë dhe nga ana tjetër shkaktojnë një çlirim të citokinave, duke shtuar një shtresë tjetër të inflamacionit reagimet. Është në këtë pikë që efektet anësore të lartpërmendura mund të vendosen në: dy nivele të përgjigjes imune janë përfshirë dhe kujtesa e virusit është çimentuar.

Siç shpjegon një artikull në Atlantic, nëse doza e parë e vaksinës stimulon një përgjigje të lindur dhe adaptive, e dyta kujton qelizat B dhe T se kërcënimi duhet të trajtohet me seriozitetin më të madh dhe siguron që më seriozët të vendosen kundër tij. antitrupa efektivë neutralizues. Është sikur limfocitet të pyesin: Pse po ndodh kjo përsëri? A nuk e kemi hequr qafe atë 21 apo 28 ditë më parë? Kjo është arsyeja pse dozat e dyta të vaksinës janë kaq të rëndësishme.

Dhe kush nuk ka asnjë reagim ndaj vaksinës, a duhet të shqetësohet? Aspak. Në fakt, shumica e njerëzve nuk raportojnë ndonjë efekt anësor të rëndësishëm. Sistemi imunitar vepron shumë ndryshe nga një person tek tjetri, dhe ndërsa në disa punon në heshtje, në të tjerët jep manifestime më të qarta. (Focus)