4 praktikat më të mira për të vendosur qëllime në lidhje me paratë këtë vit

euro
Monedha Euro

“Dua të kursej më shumë para këtë vit.”

“Dua të mbetem pa borxhe”.

“Dua të filloj të kursej për pension.”

Reklama e sponzorizuar

Të gjitha këto janë qëllime të denja, por kjo nuk do të thotë se janë efektive. Ndoshta, si shumë njerëz të tjerë, ju vendosni qëllime si këto vit pas viti, por bëni pak përpara ose aspak.

 

Përpiquni ta ktheni vitin 2021 në vitin në të cilin më në fund arrini qëllimet tuaja financiare duke mbajtur parasysh këto gjëra që duhet dhe nuk duhet të bëni.

Mbështetuni te sistemet, mos u mbështesni te vullneti.

Shumë prej nesh mbështeten në vullnet për të ndërtuar një urë midis qëllimeve që kanë vendosur dhe gjërave që duan të arrijnë. Por kjo nuk është gjithmonë efektive.

Në vend që të mbështeteni vetëm në vullnetin tuaj, krijoni sisteme për t’ju ndihmuar të arrini qëllimet tuaja financiare. Në vend që thjesht të “përpiqeni më shumë” të qëndroni të rregullt përsa i përket pagesave të faturave dhe të vendosni para mënjanë për kursime, për shembull, mund të vendosni pagesa automatike të faturave dhe transferime automatike javore nga llogaria juaj e kreditit në llogarinë tuaj të kursimeve.

Sisteme si këto ndihmojnë që qëllimet tuaja të përgjegjshme financiarisht të mos kthehen në një mendim të dytë.

Përqëndrohuni te zakonet, mos u përqendroni te rezultatet.

Rifokusimi i qëllimeve tuaja në zakone specifike ditore, javore dhe mujore, në vend të rezultate të largëta, të paqarta mund t’ju ndihmojë t’ia arrini qëllimit.

Për shembull, në vend që të vendosni një objektiv për të kursyer për një pushim familjar këtë vit, kthejeni fokusin tuaj te zakoni që do t’ju ndihmojë që kjo të ndodhë, si transferimi i 50 dollarëve në një llogari kursimesh të pushimeve të dedikuara në fillim të çdo jave. Zakonet e përcaktuara qartë janë thelbësore për të na ndihmuar të bëjmë përparim real.

Bëhuni fleksibël, mos qëndroni të ngurtë.

Një grackë tjetër e zakonshme është dështimi për të përditësuar qëllimet tuaja ndërsa përjetojni ndryshime në rrethanat tuaja gjatë gjithë vitit. Qëllimet janë dinamike dhe prandaj qasja jonë ndaj tyre duhet të jetë fleksibile.

Do të jetë krejtësisht normale nëse disa nga objektivat tuaja të së kaluarës nuk janë më të rëndësishme. Dhe është mëse normale që qëllimet e reja të marrin përparësi mbi prioritetet e mëparshme. Por ndërsa kjo ndodh, është e rëndësishme të përditësoni sistemet tuaja financiare për të pasqyruar këto ndryshime. Programoni kohë në kalendarin tuaj, një herë në muaj për të rishikuar objektivat tuaja financiare.

Qëndroni të përkushtuar, mos tentoni të jeni perfekt.

Në vend që të hiqni dorë nga dështimi i të qenit i përsosur kur bëni gabime me paratë, përgëzojeni veten që qëndruat të përkushtuar pavarësisht nga gabimet dhe sfidat me të cilat u përballët.

Ju nuk keni nevojë të jeni perfekt për të arritur qëllimet tuaja në lidhje me paratë, por duhet të qëndroni të përkushtuar ndaj procesit. Njohja e progresit pozitiv që keni bërë mund t’ju ndihmojë të arrini pikërisht këtë. /Business Magazine/

SUCCESS