6 gjigandët e teknologjisë nën akuza – Dyshohet se kanë paguar 100 miliardë dollarë taksa më pak

Firmat gjigande të teknologjisë amerikane të njohura si “Silicon Six” janë akuzuar për fryrjen e deklaruar të taksave të tyre me gati 100 miliard dollarë gjatë dekadës së fundit.

Ndërsa Kancelari Rishi Sunak u bëri thirrje udhëheqësve botërorë të mbështesin një taksë të re të teknologjisë përpara takimit të nivelit të lartë të G7 në Mbretërinë e Bashkuar të javës së ardhshme, një raport nga grupi i fushatës Fondacioni i Taksave të Drejta veçoi Amazon, Facebook, pronarin e Google, Alphabet, Netflix, Apple dhe Microsoft.

Ajo tha se ata paguan 96 miliard dollarë më pak taksë midis 2011 dhe 2020 sesa ‘shifrat imagjinare’ të taksimit që ata citojnë në raportet e tyre vjetore financiare.

Reklama e sponzorizuar

Të gjashtë firmat e emruara dorëzuan 149 miliardë dollarë më pak tek autoritetet globale të taksave sesa do të pritej nëse ata do të kishin tarifat kryesore të paguara atje ku operonin, tha Fair Tax Foundation.

Në përgjithësi, ata paguan 219 miliardë dollarë në tatimin mbi të ardhurat gjatë dekadës së kaluar, 3.6% të të ardhurave të tyre totale prej më shumë se 6 trilion dollarë. Taksa e të ardhurave paguhet për fitimet, por studiuesit thanë se kompanitë Silicon Six qëllimisht zhvendosin të ardhurat në juridiksione me taksa të ulëta për të paguar më pak taksë.

Bazuar në regjistrimet rregullatore të kompanive, raporti zbuloi se Amazon, ofruesi i shitjes me pakicë në internet dhe shërbimet cloud të drejtuara nga njeriu më i pasur në botë, Jeff Bezos, mblodhi 1.6 trilion dollarë të të ardhurave, raportoi 60.5 miliardë dollarë fitim dhe pagoi 5.9 miliardë dollarë në taksat e të ardhurave këtë dekadë. Amazon do të pritej të paguante 10.7 miliard dollarë në taksa për ato fitime bazuar në normat ndërkombëtare të taksave, tha raporti. Taksa e paguar si përqindje e fitimit ishte vetëm 9.8% gjatë periudhës 2011-20, më e ulta e të ashtuquajturës “Silicon Six”.

Një zëdhënës i Amazon i kundërshtoi llogaritjet si “jashtëzakonisht mashtruese”. “Amazon është kryesisht një shitës me pakicë ku marzhet e fitimit janë të ulëta, kështu që krahasimet me kompanitë e teknologjisë me marzhet e fitimit operativ afër 50% nuk ​​janë racionale,” tha kompania. “Qeveritë shkruajnë ligjet e taksave dhe Amazon po bën gjënë që inkurajojnë kompanitë të bëjnë, duke paguar të gjitha taksat e duhura ndërsa investon gjithashtu shumë miliarda në krijimin e vendeve të punës dhe infrastrukturës. Bashkuar me marzhe të ulëta, ky investim natyrisht do të rezultojë në një normë më të ulët të taksës së parave të gatshme. ”

Paul Monaghan, shefi ekzekutiv i Fondacionit të Taksave të Drejta, tha se analiza e grupit siguroi “prova të forta se shmangia thelbësore e taksave është ende e ngulitur në shumë kompani të mëdha shumëkombëshe dhe asgjë më pak se një reformë rrënjësore dhe e degës e rregullave ndërkombëtare të taksave do të rregullojë situatën” .

Monaghan tha se propozimet e qeverisë amerikane për të reformuar sistemin global të taksave duke vendosur një normë minimale prej 15% të taksës së korporatës mund të ndihmojë në përfundimin e kompanive të mëdha me “zhvendosjen e fitimit në parajsat e taksave”.

Planit mund t’i jepet drita jeshile përpara samitit të G7 në Cornwall muajin tjetër, sipas burimeve të Thesarit.

Kancelari Rishi Sunak ka thënë se dëshiron që administrata e Presidentit Joe Biden të nënshkruajë në një marrëveshje të taksave teknologjike në të njëjtën kohë. “Kompanitë e duhura nuk po paguajnë taksën e duhur në vendet e duhura”, tha ai për Mail on Sunday. “Kjo nuk është e drejtë dhe kjo është diçka që unë dua të rregulloj.”

Monaghan tha se planet e taksave të Biden kishin “ndezur një zjarr” nën debatin ndërkombëtar mbi taksat.

“Propozimet Biden-Harris do të shihnin heqjen e shumë prej stimujve që mbështesin zhvendosjen e fitimit në parajsat e taksave dhe do të shihnin shumëkombëshet më të mëdha të taksuara jo vetëm aty ku rezervohen fitimet e filialit, por ku rrjedh vlera reale ekonomike.”

Monaghan tha se marrëveshjet globale për taksat do të kishin një “ndikim sizmik” në Amazon, Apple, Facebook, Google dhe Microsoft, me miliarda taksa shtesë të paguara në të gjithë botën.

Facebook, i drejtuar nga Mark Zuckerberg, i cili ka një pasuri personale prej 123 miliardë dollarë, ka paguar vetëm 16.8 miliard dollarë në tatime mbi të ardhurat këtë dekadë, pavarësisht se ka bërë fitime prej 133 miliardë dollarë dhe të ardhura prej 328 miliardë dollarë, sipas raportit. Taksa e paguar si përqindje e fitimit ishte vetëm 12.7%, e dyta më e ulta e të ashtuquajturit “Silicon Six” pas Amazon.

Një zëdhënës i Facebook tha: “Të gjitha kompanitë paguajnë taksë mbi fitimet e tyre, jo të ardhurat. Vitin e kaluar ne kemi paguar 4.23 miliard dollarë në taksa mbi të ardhurat e korporatave në nivel global, dhe niveli ynë mesatar efektiv i taksave gjatë 10 viteve të fundit ishte 20.71%, që është afërsisht në përputhje me mesataren e OECD. ”

Alphabet, Apple, Netflix dhe Microsoft ose nuk pranuan të komentojnë ose nuk iu përgjigjën kërkesave për reagime.

SCAN TV