Iniciativa më e re: Askush në Zvicër nuk bën të ketë mbi 100 milionë franga

Të ardhurat shtesë (ato që do të merren në emër të tatimeve), sipas Juso-s duhet të derdhen në luftimin e krizës klimatike.

Projekti i iniciativës “Bëni të pasurit të paguajnë për ndryshimin e klimës” është projekti i madh i radhës i iniciuar nga Socialistët e Rinj (Juso) pas iniciativës së quajtur “99 për qind” për të cilin do të votohet më 26 shtator, shkruan agjencia e lajmeve, sda.

Askush në Zvicër nuk duhet të ketë më shumë se njëqind milionë franga në konto, po u votua iniciativa e kësaj organizate, transmeton albinfo.ch. Në kuvendin e tyre të mbajtur të shtunën, Socialistët e Rinj u shprehën në favor të iniciimit të një nisme  popullore që do të mundësonte këtë.

Reklama e sponzorizuar

Menaxhmenti i partisë së të rinjve do të shqyrtojë opsionet e zbatimit dhe do të punojë për iniciativën në muajt e ardhshëm, ka njoftuar Juso pas takimit me rreth 200 pjesëmarrës në Wettingen AG.

Në diskutim do të jetë një taksë e vetme për pasuritë përkatëse të larta ose një rritje e madhe në nivelet më të larta të taksave.

Të ardhurat shtesë (ato që do të merren në emër të tatimeve) duhet të derdhen në luftimin e krizës klimatike dhe në investime,  si në ngrohjen sipas standardeve ekologjike, zgjerimin e shfrytëzimit të energjisë diellore ose uljen e çmimeve të transportit publik.

Juso e arsyeton vendimin për iniciativën e re për të kufizuar pasurinë private me faktin se super të pasurit kanë përfituar për vite me radhë nga një sistem ekonomik i dëmshëm për klimën, përcjell albinfo.ch. Prandaj, atyre tani duhet t’u kërkohet të paguajnë për parandalimin e “kolapsit të klimës” dhe t`ia lehtësojnë barrën popullit.

“Njëqind milionë franga janë më shumë para sesa mund të shpenzojë njeriu në një jetë”, thuhet në qëndrimin e Juso-s.