Rregullat e Zvicrës me vendet fqinje

Rregulloret e udhëtimit nga dhe drejt Zvicrës ndryshojnë bazuar në situatën epidemiologjike si brenda ashtu edhe jashtë vendit. Këto janë rregullat më të fundit të hyrjes për Austrinë, Francën, Italinë dhe Gjermaninë që nga 31 maji

Austria

Të gjithë udhëtarët duhet të regjistrohen në internet sa më shpejt që të jetë 72 orë para se të hyjnë në vend.

Reklama e sponzorizuar

Deri në 19 maj, mbërritjet nga Zvicra duhej të tregonin prova të një testi negativ të marrë më pak se 72 orë para udhëtimit. Ata gjithashtu ishin subjekt i karantinës për 10 ditë pas mbërritjes, megjithëse njerëzit mund të largoheshin nga karantina nga dita e pestë me një test negativ.

Sidoqoftë, nga 19 maji Austria ka zbutur rregullat e hyrjes për njerëzit që vijnë nga Zvicra, shkruan The Local.

Asnjë test ose karantinë nuk është e nevojshme nëse mund të paraqisni ose një certifikatë vaksine ose provë të rikuperimit nga koronavirusi. Në këtë drejtim, këto rregulla janë të ngjashme me ato të Zvicrës të prezantuara më 31 maj.

Këto janë kushtet e sakta:

Inokulimi me vaksinat BioNtech / Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca, ose Sinopharm COVID-19.

Fillimi i vlefshmërisë: 22 ditë pas inokulimit të parë.

Fundi i vlefshmërisë: tre muaj pas inokulimit të parë nëse vaksinohet pjesërisht (ka marrë dozën e parë të dy dozave të përshkruara).

Nëntë muaj pas inokulimit të vetëm, siç është rasti me vaksinën me dozë të vetme Johnson & Johnson.

Ata që janë rikuperuar nga Covid duhet të tregojnë një certifikatë shërimi në gjashtë muaj para udhëtimit, ose një test pozitiv për antitrupat COVID-19, jo më të vjetër se 3 muaj.

Vetëm certifikatat e lëshuara në anglisht ose gjermanisht nga një profesionist mjekësor ose autoritet publik do të pranohen.

Nëse nuk jeni as të vaksinuar ose shëruar nga Covid, do të jeni akoma i ri për të treguar një test negativ për të hyrë në Austri dhe karantinë ndërsa jeni atje, përcjell tutje albinfo.ch.

Gjermania

Gjermania, e cila më parë kishte kërkuar teste dhe karantina për të gjithë udhëtarët, ka lehtësuar gjithashtu masat e hyrjes.

“Prova e vaksinimit ose rikuperimit konsiderohet e barabartë me një rezultat negativ të testit. Për më tepër, kjo mund t’ju përjashtojë nga detyrimi për karantinë gjatë hyrjes”, sipas faqes zyrtare të qeverisë.

Në mungesë të provave, kërkohet rezultati negativ i testit në karantinë pas mbërritjes.

Sidoqoftë një udhëtim i shpejtë blerjeje ose qëndrimi përtej kufirit për më shumë se 24 orë janë të mundshme pa karantinë dhe testime.

Franca

Asnjë karantinë ose provë nuk kërkohet nëse jetoni brenda 30 kilometrave nga kufiri francez ose keni ndërmend të qëndroni në vend më pak se 24 orë. Kjo ka të bëjë kryesisht me njerëzit që shkojnë të bëjnë pazar në Francë, si dhe punëtorët ndërkufitarë.

Por nëse nuk jetoni brenda rrezes 30 kilometra të kufirit dhe nuk jeni punëtor kufitar, keni nevojë për një test negativ PCR Covid si dhe një deklaratë për nderin tuaj se jeni pa simptoma dhe nuk keni qenë në kontakt me ndonjë rast të koronavirusit.

Italia

Fqinji jugor i Zvicrës gjithashtu kishte rregulla të rrepta të hyrjes, duke kërkuar që vizitorët e huaj – përfshirë ata nga Zvicra – t’i nënshtrohen një karantine pesë-ditore dhe dy testeve të koronavirusit.

Tani këto rregullore janë relaksuar disi.

Ndërsa kërkohet ende një test negativ, detyrimi i karantinës është hequr.

Gjithashtu, njerëzit që udhëtojnë në Itali duhet të plotësojnë një formular të quajtur Forma Lokator i Pasagjerëve Dixhital (dPLF) përpara se të hyjnë në vend. DPLF zëvendëson formularin e vetëdeklarimit.

Këto rregulla zbatohen gjithashtu për udhëtimet e pazarit në Itali, por nuk shtrihen në punëtorët ndërkufitarë.