Sa ndihmon inteligjenca në sukses?

Sigurisht. Por jo pa punë, eksperimentim, dështim përpara, dhe përkushtim për vetë-përmirësim.

Shikoni Elon Musk, një nga njerëzit më të mençur në planet. Njeriu që gjendet prapa Tesla, SpaceX, dhe OpenAI kurrë nuk është i kënaqur me atë se ku është, dhe ai e di se gjithnjë ka hapësirë ​​për përmirësim – pavarësisht nga sfidat me të cilat përballet. Ai ka deklaruar në një intervistë të mëhershme:

Duhet ta pranoni se mund të gaboni, por synoni ta keni sa më pak gabim

Reklama e sponzorizuar

Për Muskun, të qenit gabim (dhe dështimi) është gjithmonë një opsion, sepse nëse nuk je, thotë ai, ju nuk jeni duke u përpjekur dhe rritur mjaftueshëm.

Kjo është ajo që ne e quajmë një mentalitet rritës – aftësia për të dështuar, të mësojmë diçka të re dhe pastaj t’i qasemi problemit nga një kënd tjetër, derisa të gjesh një zgjidhje që funksionon.

Rruga e panjohur për vetë-përmirësim

Por, rruga më e panjohur për rritje dhe mësim nuk është e përshtatshme për të gjithë. Ajo kërkon një karakter të përulur, një kureshtje të etur dhe një elasticitet të pabesueshëm për t’u kthyer mbrapsht nga pengesat.

Ata që janë të gatshëm të dështojnë për të pasur sukses ndjekin këtë strategji:

Përthithin mençurinë e të tjerëve

Sigurisht, librat ndihmojnë, por një mentalitet që është i drejtuar drejt rritjes shtrin njohuritë e tij përtej përpjekjeve intelektuale duke kërkuar këshilla përmes lidhjeve dhe emërimeve për të mësuar gjëra të reja. Siç thonë, “Nëse je personi më i mençur në dhomë, je në dhomën e gabuar”.

Ata vlerësojnë rolin e një “mentori të kundërt”

Duke marrë këtë pikë të fundit në një nivel krejtësisht të ri, në këtë ekonomi me shumë gjenerata të dijes, një person me një mentalitet drejt rritjes përfiton nga të mësuarit nga njerëzit më të vegjël dhe me me pak përvojë, të cilët e shohin botën ndryshe. Duke qenë i hapur për të mësuar, kontribuuesit më të pjekur mund të fitojnë ekspertizë teknike dhe një perspektivë më të re se si funksionon teknologjia dhe bota. Anasjelltas, bosët e orientuar drejt njerëzve, orientojnë marrëdhënien e kundërt me mentorin si një strategji e angazhimit të punonjësve për të marrë ide të reja për biznesin.

Ata nuk e shohin veten si “yje rock”

Njerëzit me një mentalitet drejt rritjes hedhin poshtë perceptimin se ata janë yje rock-u, pasi yjet e rock-ut supozohet se i njohin të gjitha dhe janë në qendër të vëmendjes. Në vend të kësaj, ata tregojnë interes për personin tjetër duke nisur biseda për të mësuar se çfarë bëjnë, si e bëjnë dhe përse e bëjnë. Njerëzit duan të flasin për veten e tyre, dhe nxënësit e mençur shfaqen me gjestin e përulur se “Dua të mësoj prej jush”.

Kurrë nuk supozojnë se dinë më shumë se njerëzit që udhëheqin

Udhëheqësit e sotëm janë bërë nga një tjetër brum. Ata janë udhëheqës shërbëtorë që njohin fuqinë e statusit të përbashkët dhe vendimmarrjen e përbashkët. Ata nuk pretendojnë të jenë “eksperti”. Ata nxisin aftësitë dhe arsimimin e punëtorëve të tyre dhe u mundësojnë atyre të japin ide të shkëlqyera që çojnë në suksese të mëdha me konsumatorët.

Ata kërkojnë kritika konstruktive

Dëshironi të përmirësoni veten? Mund të jetë e dhimbshme. Në të njëjtën intervistë, Elon Musk theksoi rëndësinë e kërkimit të vazhdueshëm të kritikave. Ai thotë, “Një kritikë e menduar mirë për çdo gjë që po bën është po aq e vlefshme sa ari”. Ai shton se duhet të kërkoni kritika nga të gjithë, por sidomos nga miqtë tuaj. Ata zakonisht e dinë se çfarë është e gabuar dhe mund t’ju thonë drejt ku janë dobësitë tuaja dhe çfarë duhet të bëni për t’i përmirësuar. (Inc.com)