Mbyllja e rrjeteve 3G nuk do të ndikojë vetëm tek telefonat e vjetër

Me mbylljen e rrjetit 3G të AT&T javën e ardhshme dhe me operatorë të tjerë që ndjekin shembullin më vonë këtë vit, një sërë produktesh kërkojnë përditësime për të vazhduar punën, duke përfshirë disa sisteme alarmi në shtëpi, pajisje mjekësore si detektorët e rënies dhe njoftimin për përplasjen në makinë dhe ndihmën në rrugë sisteme të tilla si OnStar e General Motors.

Ashtu si shumë operatorë celularë u kanë kërkuar klientëve të ndërrojnë iPhone-ët e tyre të vjetër 3G, telefonat Android, lexuesit elektronikë dhe pajisjet e tjera të dorës me modele më të reja përpara mbylljes, bizneset e tjera po u bëjnë thirrje klientëve të përmirësojnë ose zëvendësojnë disa nga produktet dhe shërbimet e përditshme në shtëpitë dhe makinat e tyre përpara se të ndërpresin lidhjen.

Nëse lihet pa u trajtuar, aksionet mund të jenë të larta në raste të caktuara. Miliona makina, për shembull, mund të mos kenë më aftësinë për të kontaktuar reaguesit e parë pas një përplasjeje ose për të marrë përditësime të tilla si sinjalizimet e vendndodhjes ose trafikut për sistemet e integruara GPS. Disa automjete, duke përfshirë Chevrolet, Buick dhe Cadillac, kanë përmirësime të softuerit për drejtuesit për të lidhur sistemet e tyre me një rrjet 4G, por modelet e tjera thuhet se do ta humbasin këtë veçori përgjithmonë.

Reklama e sponzorizuar

Futja e 3G në 2002 lejoi disa sisteme të hershme info-argëtuese të makinave dhe shërbime të sigurisë në shtëpi — pionierë në hapësirën e shtëpisë inteligjente — të lidhen me rrjetet. Por me kalimin e kohës, kompanitë me valë kaluan në rrjetet 4G dhe së fundmi 5G.

Tani, operatorët kryesorë po heqin dorë nga teknologjia 3G në Shtetet e Bashkuara dhe disa tregje jashtë vendit. AT&T (T), e cila zotëron kompaninë mëmë të CNN, do ta mbyllë atë më 22 shkurt; T-Mobile (TMUS) po e bën këtë në tremujorin e tretë; dhe Verizon (VZ) do ta ndërmarrë këtë hap deri në fund të vitit. Ndërsa teknologjia zyrtarisht bëhet e vjetëruar, një përleshje është duke u zhvilluar për të ndihmuar konsumatorët të shmangin një ndërprerje. CNN/SCAN TV/