Zviceranët preferojnë ta mbajnë kuletën plot, por jo me karta krediti

Zvicra po mban një atashim të gjatë ndaj pagesave me para të gatshme, pavarësisht nga kthesa e madhe drejt metodave elektronike të drejtuara nga pandemia e COVID-19, sipas raportit të fundit nga banka qendrore e vendit.

Një studim i botuar të Mërkurën që u krye nga Banka Kombëtare Zvicerane (SNB) midis gushtit dhe nëntorit 2020 zbuloi se deri në 43 % të të gjitha transaksioneve të njëhershme – të tilla si në restorante, supermarkete dhe në internet – po zgjidheshin me para të gatshme.

Në një vend të famshëm për kartmonedhën e saj prej 1000 frangash, paraja e gatshme mbeti forma më e preferuar për pagesa jo të përsëritura, por përdorimi i tyre ra “ndjeshëm” nga 70 % e regjistruar në studimin e parë të SNB në 2017.

Reklama e sponzorizuar

Sondazhi i fundit pa 97 % të të anketuarve që mbanin para në kuletat e tyre ose në shtëpi për të mbuluar shpenzimet e përditshme, ndërsa 92 % zotëronin një kartë debiti krahasuar me 88 % në 2017 dhe 78 % kishin një kartë krediti, nga 63 % gjatë periudhës tre-vjeçare.

Në atë kohë, përdorimi i kartave të debitit u rrit nga 22 % në 33 %. Përdorimi i kartës së kreditit u rrit nga 5 % në 13 %. Sidoqoftë, për sa i përket vlerës së transaksionit, karta e debitit ka tejkaluar paratë e gatshme si metodën e pagesës me pjesën më të lartë për pagesa jo të përsëritura. (EN)/SCAN TV/