Janë udhëheqëset e kompanive më të rëndësishme të teknologjisë – Ja tiparet e përbashkëta të grave të suksesshme

Falë grave që kanë luftuar kundër seksizmit të institucionalizuar për dekada, sot ne kemi një mori modelesh femra në rolet udhëheqëse të biznesit dhe sipërmarrjes. Sidoqoftë, ka ende një rrugë të gjatë për të bërë para se tavani i xhamit të thyhet vërtet. Numri i grave drejtore në kompanitë FTSE-100 u rrit me 50% gjatë pesë viteve të fundit dhe një në pesë rolet e bordeve tani mbahen nga gratë, raportoi The Guardian.

Në Spanjë, 14 nga 35 kompanitë IBEX nuk e kanë arritur objektivin e tyre prej 30% të grave në bordet e tyre dhe vetëm 5% e raundeve të financimit midis 2016 dhe 2020 u drejtuan nga gra.

Shumë gra tani janë në krye të kompanive të teknologjisë në Spanjë, përfshirë Google, HP, IBM dhe Fujitsu, ndërsa të tjerat mbajnë role të rëndësishme në Netflix ose Siemens.

Reklama e sponzorizuar

Business Insider España analizoi profilet e 18 grave në këto role drejtuese për të kuptuar se çfarë kanë të përbashkët, nga destinacionet e tyre universitare dhe gradat master deri tek gjuhët që flasin.

  1. Zgjedhjet e universitetit

Shumë nga gratë spanjolle në role drejtuese në kompanitë e teknologjisë studiuan lëndë STEM në universitet. Presidentja i Fujitsu Spanjë, Angeles Delgado studioi ekonomi në Universidad Computense de Madrid.

Menaxherja e përgjithshme e IT në Indra, Cristina Ruiz, studioi ekonomi dhe biznes në të njëjtin universitet, dhe Marta Martínez, një menaxhere e përgjithshme e IBM për rajonin EMEA, studioi kimi atje.

Në fakt, shumë nga gratë në listë studiuan lëndë STEM në universitetet publike në Madrid, përfshirë UCM, Universidad Autónoma de Madrid dhe Universidad Politécnica de Madrid. Këto përfshijnë Nerea Torres të Siemens, Rosa Diaz nga Instituti Kombëtar i Sigurisë Kibernetike, Julia Bernal e Red Hat dhe Mar Fera Ferreras të Netflix.

Disa studiuan jashtë Madridit – Irene Cano, kreu i Facebook Iberia, zgjodhi Universitetin e Oviedo ndërsa Fuencisla Clemares, kreu i Google për Spanjën dhe Portugalinë, studioi në Universitetin e Navarra.

Ata që studiuan në universitetet private përfshinin kreun e Google APAC, Çështjet Qeveritare dhe Politikat Publike, Bárbara Navarro, dhe Pilar López, menaxhere e përgjithshme e vendit për Microsoft. Të dyja morën pjesë në Universidad Pontificia de Comillas së bashku me Susana Voces, CEO e Entradas.com.

Ndërkohë, drejtoresha e Amazon Prime Video Spain, Koro Castellano studioi në Universitetin San Pablo CEU, siç bëri María Garaña, nënkryetare e shërbimeve profesionale për rajonin EMEA në Adobe.

  1. Studimi për një diplomë master

Shumë nga gratë udhëheqëse kanë një ose shumë kualifikime pasuniversitare, pavarësisht nëse është diplomë masteri apo doktorature.

Clemares e Google mban një MBA, ndërsa Drejtoresha e Përgjithshme e HP për Evropën Jugore Helena Herrero u diplomua nga një Program Menaxhimi i Lartë. Ndërkohë, Susana Voces fitoi masterin në Shkollën e Harvardit dhe María Garaña fitoi një MBA në Shkollën e Biznesit në Harvard.

  1. Të gjitha flasin shumë gjuhë

Të gjithë udhëheqëset flasin rrjedhshëm gjuhën angleze dhe spanjolle, duke reflektuar natyrën ndërkombëtare të roleve të tyre, ndërsa shumë prej tyre flasin edhe gjuhë të tjera.

Cristina Ruiz e Indra dhe Susana Voces e Entradas.com flasin të dyja anglisht, frëngjisht, spanjisht dhe italisht. María Ferreras flet anglisht, spanjisht dhe italisht, dhe Fuencisla Clemares dhe María Garaña të dy flasin anglisht, frëngjisht dhe spanjisht.

  1. Kanë punuar në kompanitë e tyre për rreth 10 vjet

Të gjithë drejtueset kanë një përvojë të gjatë në kompanitë ku ata tani mbajnë role të larta. Shumica e tyre kanë mbajtur një numër pozicionesh dhe kanë qenë në kompani për rreth një dekadë.

Bárbara Navarro ka qenë në Google për 13 vjet ndërsa Angeles Delgado ka mbajtur pozicionin e saj në Fujitsu për më shumë se 16 vjet. Nerea Torres filloi në Siemens në 1998 si drejtuese e cilësisë, marketingut dhe komunikimit për komponentët dhe sistemet e automobilave dhe tani ka arritur rrugën e saj deri në CEO të biznesit të infrastrukturës së grupit.

Shumë prej tyre gjithashtu punuan në një numër kompanish prestigjioze para se të bashkoheshin me ekipin e tyre aktual. Fuencisla Clemares punoi në McKinsey dhe Carrefour para se të bashkohej me Google ndërsa Susana Voces punonte në Ericsson, PayPal, eBay dhe Deliveroo para postimit të saj në Entradas.com.

  1. Disa drejtuese kanë punuar në Google

Kur shqyrtoni rrugët e tyre të karrierës, shpejt e kuptoni se shumë prej tyre kanë kaluar nëpër dyert e Google. Edhe pse Clemares dhe Navarro ende punojnë për gjigantin e teknologjisë, María Garaña gjithashtu punoi në kompani nga 2017 në 2020 ndërsa María Ferreras punoi atje midis 2007 dhe 2017.

Irene Cano e Facebook gjithashtu ka mbajtur dy poste të ndryshme në kompani midis 2003 dhe 2009, duke përfunduar kohën e saj atje si drejtoreshë e agjencisë.

  1. Të gjitha besojnë në rëndësinë e Inteligjencës Artificiale

Shumë nga drejtueset kanë shprehur admirimin e tyre për inteligjencën artificiale dhe kanë shpjeguar se si ndikon në mënyrën e funksionimit të tyre në baza ditore.

Facebook ka përdorur AI për heqjen e reklamave të këqija dhe për t’i bërë fotografitë tuaja 3D. Irene Cano dhe Fuencisla Clemares kanë komentuar të dy mbi rëndësinë e AI në kompanitë e tyre.

Ndërkohë, Sekretarja e Shtetit për Dixhitalizimin dhe Inteligjencën Artificiale Carme Artigas e ka ndërtuar karrierën e saj në AI ndërsa Ruth Díaz e Amazon Fashion Group ka qenë përgjegjëse për nisjen e një shërbimi të personalizimit të veshjeve Amazon./Scan tv/