A është në të vërtetë Zvicra një “parajsë fiskale”?

Fotografi ilustruese

Zvicra është vendi ku të huajt e pasur i ruajnë paratë e tyre për të shmangur taksave. Por a është e vertet kjo?

Në mendjet e shumë njerëzve Zvicra është vendi ku të huajt e pasur i ruajnë paratë e tyre për të shmangur “sytë e ndezur” të taksave. Por, a është i justifikuar ky reputacion, përcjell albinfo.ch.

Më 28 prill, në fjalimin e tij të parë si president i SHBA-së, Joe Biden iu referua Zvicrës si një “parajsë fiskale”.

Reklama e sponzorizuar

Fjalët e tij të sakta ishin: “Shumë kompani gjithashtu shmangin taksat përmes parajsave fiskale në Zvicër, Bermuda dhe Ishujt Kajman”.

Komenti i befasoi autoritetet zvicerane, veçanërisht pasi, siç theksoi ministri i Financave, Ueli Maurer, në një intervistë, Zvicra “respekton plotësisht të gjitha detyrimet e saj ndërkombëtare dhe është shumë transparente”.

“Unë nuk mendoj se ky është qëndrimi i Qeverisë amerikane, por shkrimtarët e fjalimit nuk i dinin faktet e vërteta”, shtoi ai.

Cilat janë ‘faktet e vërteta’?

Ndoshta nuk është për t’u habitur, duke pasur parasysh historinë e saj të gjatë të sekretit bankar, që Zvicra ndonjëherë perceptohet ende si një vend ku njerëzit e pasur i “parkojnë” paratë e tyre për të shmangur pagimin e taksave në vendet e tyre.

Kjo u zbulua sërish me publikimin e fundit të “Pandora Papers” – rreth 12 milionë dokumente që zbulojnë marrëdhëniet e dyshimta financiare të disa prej individëve më të pasur dhe më të fuqishëm në botë.

Ndërsa shumë vende ishin të implikuara, në Zvicër u gjetën të përfshira edhe 90 firma tatimore, ligjore dhe konsulente.

Për më tepër, një burim tjetër, një OJQ Public Eye me bazë në Lozanë, zbuloi gjithashtu kohët e fundit se avokatët dhe të besuarit zviceranë vazhdojnë të krijojnë korporata “guaskë”, përcjell tutje albinfo.ch.

Këto “kompani kuti letrash”, aktive kryesisht në financa, pasuri të paluajtshme apo tregti mallrash, janë të regjistruara në ndërtesa “fantazmë”, ku firmat ligjore dhe administratorët e besuar administrojnë punët e përditshme dhe telefonat marrin përgjigje nga një shërbim portier.

Sondazhi Public Eye zbulon se rreth 33,000 kompani që ekzistojnë vetëm në letër, janë të bazuara në kantonet e Gjenevës, Zug, Fribourg dhe Ticino.

Këto kompani nuk janë domosdoshmërisht të përfshira në aktivitete të paligjshme, por kjo lloj marrëveshjeje përdoret më shpesh për të fshehur transaksione të dyshimta dhe është përgjegjëse për pothuajse gjysmën e dyshimeve për korrupsion dhe pastrim parash të transmetuara tek autoritetet zvicerane, zbuloi OJQ-ja.

Si është bërë e njohur Zvicra si një “parajsë fiskale”?

Zvicra është menaxheri më i madh i pasurisë në det të hapur në botë, duke trajtuar një të katërtën e të gjitha aseteve ndërkufitare, që arrijnë në afro 8 trilion franga.

Ofrimi i shërbimeve financiare nuk është në vetvete i paligjshëm, përderisa kjo bëhet në përputhje me ligjet zvicerane dhe ato ndërkombëtare.

Por për dekada të tëra, bankat zvicerane përdorën (ose, më mirë, keqpërdorën) ligjin e sekretit bankar të vendit, i prezantuar për herë të parë në 1934, për të ruajtur paratë e padeklaruara në banka, korporata “bedel” dhe truste të krijuara posaçërisht për të fshehur këto pasuri.

Për shkak të këtyre praktikave, Zvicra u bë e njohur si një parajsë fiskale – ose një parajsë fiskale – ku njerëzit e pasur nga e gjithë bota fshehin paratë e tyre.

Megjithatë, kjo filloi të ndryshojë në vitin 1998, kur zviceranët filluan të pastrojnë aktin e tyre, të paktën pjesërisht për shkak të presionit ndërkombëtar.

Legjislacioni i miratuar atë vit e bëri të paligjshme pastrimin e parave, ndërsa ligje të tjera kërkojnë që çdo depozitë e dyshimtë të raportohet tek autoritetet.

Më pas, në vitin 2011, u miratua një rregullore tjetër, e cila i lejonte qeverisë të konfiskonte fondet e depozituara në Zvicër duke plaçkitur diktatorët dhe t’i kthente paratë në vendin e origjinës.

Pra, a është Zvicra një “parajsë fiskale” apo jo?

Indeksi i Rregullores Financiare, Transparencës dhe Përputhshmërisë Globale nga Instituti Zviceran i Bankave analizoi 31 vende që janë anëtare të Organizatës së Bashkëpunimit dhe Zhvillimit Ekonomik (OECD) dhe Komitetit të Bazelit për Mbikëqyrjen Bankare (BCBS).

Ajo e vendosi Zvicrën në “grupin e renditur më lart” për sa i përket pajtueshmërisë me rregulloret ndërkombëtare bankare në 2020 dhe 2021.

Gjithashtu, Zvicra u hoq nga lista e parajsave fiskale të BE-së në vitin 2019 (pas dy vitesh në të) për shkak se atë vit votuesit zviceranë pranuan një legjislacion i cili futi ndryshime të mëdha në sistemin tatimor zviceran duke i dhënë fund disa skemave tatimore preferenciale dhe duke i zëvendësuar ato me rregullore të reja. të cilat janë në përputhje me standardet ndërkombëtare.

Çfarë thonë ekspertët?

Ekspertët e taksave në Zvicër mund të kundërshtojnë përkufizimin specifik të “parajsës tatimore”, por ata priren të bien dakord se Zvicra nuk i përshtatet faturave.

Ekspertët e qeverisë u përpoqën të përforconin se ndërsa Zvicra ruante një mjedis konkurrues investimi, ajo nuk ishte një “parajsë tatimore”.

“Jo, Zvicra nuk është një parajsë fiskale, por një vend tërheqës biznesi”, tha Frank Wettstein, zëdhënës i Sekretariatit Shtetëror për Financat Ndërkombëtare.

Wettstein theksoi përputhshmërinë e Zvicrës me të gjitha standardet ndërkombëtare të politikës tatimore, në përputhje me vlerësimin e dhënë nga Instituti Zviceran i Bankave (të listuara më sipër).

“Arsyeja kryesore që Zvicra nganjëherë quhet ende “parajsë tatimore” mund të jenë normat e moderuara të taksave në krahasim me shumë konkurrentë. Ky regjim tatimor është kryesisht për shkak të politikave fiskale dhe shpenzimeve tradicionalisht të kujdesshme të Zvicrës”.