Cilat kantone kanë pagë minimale në Zvicër dhe sa janë

Qyteti i Bazelit ishte bërë kantoni i fundit zviceran që ka vendosur një pagë minimale. Cilat kantone kanë një të tillë – dhe cilat janë rregullat?

Qytetarët e Bazelit kishin votuar pro vendosjes së pagës minimale të vendosur në 21 franga në orë.

Është kantoni i parë gjermanishtfolës që miraton këtë masë në gjithë vendin. Megjithatë, Bazeli nuk është kantoni i parë që ka vendosur një pagë minimale në Zvicër, përcjell albinfo.ch.

Reklama e sponzorizuar

Tri kantone zvicerano-franceze, Neuchâtel, Jura dhe Gjenevë dhe Ticino, që flet italisht, e kanë bërë tashmë këtë. Paga minimale për orë varion nga 19 franga në Ticino, deri në 23,14 në Gjenevë.

Norma në Gjenevë është teknikisht paga minimale më e lartë në botë.

Sindikatat në Cyrih dhe Aargau po bëjnë gjithashtu presion për vendosjen e pagave minimale atje, ndërsa autoritetet komunale po bëjnë gjithashtu presion për një pagë minimale në rajonin e Cyrihut.

Një përpjekje për të vendosur një pagë minimale kombëtare dështoi në kutinë e votimit më 2014.

Si funksionon paga minimale në Zvicër?

Kur krahasohet me fqinjët e saj evropianë – ose vendet në mbarë botën – Zvicra njihet për pagat e saj të larta. Prandaj, ndoshta është befasuese të zbulosh se vendi nuk ka një pagë minimale, as orare të mandatuar zyrtarisht.

Megjithatë, kjo nuk do të thotë që punëdhënësi juaj është i lirë t’ju paguajë aq – ose aq pak – sa dëshiron ai ose ajo. Në vend të kësaj, shuma minimale që mund të paguheni do të përcaktohet përmes negociatave me punëdhënësin tuaj, ku mund të ketë një përfaqësues të sindikatës. Qoftë kjo një shumë për orë ose ajo që është caktuar për orët e plota ose të pjesshme, vendosja e një standardi minimal në industri të veçanta është një mënyrë e zakonshme për të siguruar që punëtorët të mos paguhen më pak ose të mos paguhen.