Punonjësit e Apple braktisin punën dhe nxisin klientët të bojkotojnë kompaninë

Një grup punonjësish të Apple janë larguar nga puna në prag të Krishtlindjeve dhe po nxisin klientët e kompanisë ta bojkotojnë atë pikërisht në ditën kur bëhen pazaret e minutes së fundit.

Grupi i avokimit të punëtorëve, Apple Together, bëri thirrje për largim të enjten. Kërkesat e këtij grupi përfshinin një vend pune më të respektueshëm dhe pagesë për ditët e lejes në rastet problemeve shëndetësore. Sipas një raporti nga Huffinton Post, më shumë se 50 punonjës në disa shtete janë larguar nga venet e tyre të punës.

Apple Together gjithashtu u bëri thirrje klientëve të bojkotojnë kompaninë.

Reklama e sponzorizuar

“Mos blini në dyqane. Mos bëni blerje në internet,” shkruante organizata në Twitter. Informacioni në faqen e internetit të Apple tha se shumica e dyqaneve në SHBA do të jenë të hapura deri në orën 18:00 në prag të Krishtlindjeve dhe mbyllen në ditën e Krishtlindjes.

Në një postim në Twitter, grupi përshkroi kërkesat që përfshinin mbrojtje nga klientët abuzues, masat e sigurisë për COVID-19 dhe pagesën e rrezikut.

Një punonjës në një dyqan Apple në Jacksonville, Florida, tha për Insider se rreth 15 njerëz dolën nga dyqani i tij të premten, të motivuar pjesërisht nga reagimi i kompanisë ndaj agresionit të fundit nga klientët.

“Javën e kaluar, një klient hyri dhe pështyu një nga anëtarët e ekipit tonë. Këto lloj ngjarjesh kanë vazhduar, pavarësisht thirrjeve për politika të reja. Duhet krijuar një protokoll tjetër”, tha punonjësi.

Largimi nga puna është lëvizja më e fundit e punonjësve në një vit që ka parë një aktivizëm të paprecedentë nga punonjësit e Apple, të cilët i kanë bërë thirrje kompanisë të ndryshojë kushtet e punës si për punonjësit e korporatave ashtu edhe për ato me pakicë.

Një çështje kryesore ka qenë siguria e punëtorëve në mes të pandemisë COVID-19. Punonjësit në zyrat e korporatave të Apple kanë hequr dorë nga politika e detyrueshme e kompanisë për kthimin në zyrë, e cila është shtuar disa herë këtë vit dhe së fundmi ishte planifikuar për në janar. Javën e kaluar, kompania shtyu planin e saj të kthimit në zyrë për një kohë të pacaktuar, duke përmendur përhapjen e variantit Omicron. Punëtorët e shitjes me pakicë të Apple kanë folur gjithashtu për kushtet e pasigurta në dyqanet e kompanisë, me disa që thanë për NBC News se punonjësit që ishin të sëmurë u detyruan të punonin.

Business Insider