BE lëviz drejt blerjes së përbashkët të gazit natyror

Bashkimi Evropian është duke lëvizur drejt blerjes së përbashkët të gazit natyror dhe duke siguruar që objektet e tij të magazinimit të jenë pothuajse plot, në përpjekje për të shmangur një krizë tjetër të lidhur me varësinë e tij nga energjia ruse, thanë zyrtarët të martën.

Blloku 27-vendesh pranon se ka qenë shumë i varur nga Rusia për gazin natyror dhe naftën dhe ka qenë duke luftuar për të gjetur përzierjen e duhur të sanksioneve për të ndëshkuar Kremlinin për pushtimin e Ukrainës, ndërkohë që ka ende nevojë për lëndë djegëse fosile ruse.

Nivelet e ulëta të magazinimit të gazit “na sollën në vështirësi të mëdha në janar, ku ne kemi qenë një lloj përpjekjeje për gaz shtesë për konsum evropian,” tha nënkryetari i Komisionit të BE, Maros Sefcovic.

Reklama e sponzorizuar

Me çmime të larta të energjisë dhe furnizime të ulëta, BE-ja po e shikon krizën e saj të fundit – pandeminë Covid-19 – si një plan. Shtetet anëtare u bashkuan për të blerë vaksina në sasi të mëdha për një shpërndarje të barabartë.

Projekt-konkluzionet e samitit të marra nga AP përfshijnë se “me synimin e dimrit të ardhshëm, Shtetet Anëtare dhe Komisioni do të punojnë urgjentisht së bashku për blerjen e përbashkët të gazit, LNG dhe hidrogjenit”. Detajet e një marrëveshjeje të tillë duhet ende të përpunohen.

Komisioni po paraqet një propozimi legjislativ sot, duke prezantuar një Niveli minimal i ruajtjes së gazit 80%. detyrim për dimrin e ardhshëm për të garantuar sigurinë e furnizimit me energji, duke u rritur në 90% për vitet në vijim. Për të adresuar shqetësimet për vazhdimin e çmimeve të larta të energjisë, Komisioni ka miratuar gjithashtu a Komunikim duke vendosur të opsionet për ndërhyrje në treg në nivel evropian dhe kombëtar, dhe duke vlerësuar të mirat dhe të këqijat e secilit opsion. Task Forca do të mbështetet nga përfaqësues të Shteteve Anëtare në një Bord Drejtues.

“Unë pres që kjo të jetë qasja që duhet të miratohet gjithashtu nga krerët e shteteve dhe qeverive,” gjatë një samiti dy-ditor që fillon të enjten, tha Sefcovic.

Komisioni thotë se është gati të ngrejë një grup pune për blerjet e përbashkëta të gazit në nivel BE, që do të mbështetet nga përfaqësuesit e shteteve anëtare në një komitet drejtues. Një ekip i përbashkët negociator i udhëhequr nga Komisioni do të zhvillonte bisedimet.

“Evropa duhet patjetër të përdorë më mirë peshën e saj të madhe, shkallën e ekonomisë evropiane nëse bëhet fjalë për negocimin e çmimeve të energjisë,” tha Sefcovic.

Udhëheqësit e BE-së tashmë ranë dakord në parim në një samit të 11 marsit për të hequr gradualisht varësinë nga importet e gazit, naftës dhe qymyrit rus deri në vitin 2027.

BE-ja importon 90% të gazit natyror të përdorur për të prodhuar energji elektrike, ngrohje shtëpitë dhe industrinë e furnizimit, me Rusinë që furnizon pothuajse 40% të gazit të BE-së dhe një të katërtën e naftës së saj. /europeantimes.news/