Teksasi ka energji të mjaftueshme të erës dhe diellit për të zëvendësuar pothuajse tërësisht qymyrin

Qendër e paneleve të shumta solare në Teksas

Teksasi ka potencialin për të zëvendësuar pothuajse të gjithë prodhimin e tij të qymyrit me erë dhe diell, pasi shteti ka klima unike që mund të punojnë në kohë plotësuese për të fuqizuar të gjithë rrjetin e tij elektrik. Tranzicioni jo vetëm që do të sigurojë hapa të mëdhenj në përpjekjet për ndryshimin e klimës, por gjithashtu do të jetë një burim më i lirë energjie.

Hulumtimi i ri i kryer në Universitetin Rice përdori modelimin e optimizmit për të identifikuar kombinimin me kosto më të ulët të projekteve të propozuara nga era dhe dielli, të gjitha me potencialin për të zëvendësuar prodhimin e energjisë me qymyr në Teksas. Rezultatet zbuluan se era dhe dielli mund të zëvendësojnë pothuajse të gjithë prodhimin e qymyrit të Teksasit, veçanërisht nëse projektet e erës dhe diellit vendosen në vende që ofrojnë prodhim plotësues.

“Thënë thjesht, nuk është gjithmonë me erë dhe jo gjithmonë me diell, por është pothuajse gjithmonë me erë ose me diell diku në Teksas”, thanë autorët e studimit, të publikuar në Renewables: Wind, Water and Solar.

Reklama e sponzorizuar

Nëse termocentralet e erës ngrihen në Teksasin Perëndimor, ku fuqia e erës tenton të arrijë kulmin gjatë natës, dhe Teksasin e Jugut, ku maja e erës me erërat e detit pasditeve dhe mbrëmjeve të verës, së bashku të dy termocentralet mund të furnizojnë shumicën e orëve të vitit.

Daniel Cohan, specialist i lartë kompjuterik në Rice dhe një bashkautor i studimit, vuri në dukje se termocentralet e erës në kombinim me diellin mund të mbulojnë shumicën, por jo të gjitha orët, duke lënë një nevojë të vogël për burime të tjera energjie nganjëherë.

“Edhe me vendosjen plotësuese, do të ketë ende orë kur dielli nuk po shkëlqen dhe era nuk po fryn. Historikisht, sfida kryesore ka qenë pasditeve të verës kur kondicionerët po funksionojnë plotësisht, dhe herë pas here ngrirja e thellë. Erërat diellore dhe bregdetare performojnë mirë gjatë pikut të verës, por mund të kenë qetësi në disa mbrëmje kur do të kemi nevojë për diçka tjetër për të nisur,” tha Cohan, në një deklaratë.

Administrata e Informacionit Mjedisor të SHBA-së (EIA) ka vënë në dukje gjithashtu se burimet e energjisë së erës mund të ndryshojnë për orë dhe sezonale në të gjithë vendin, si në Tehachapi, Kaliforni, shtëpia e shumë turbinave me erë, ku era priret të fryjë më shpesh nga prilli në tetor sesa në dimër.

Mjedisi gjithashtu do të përfitojë shumë nëse rrjeti energjetik i Teksasit lëviz ekskluzivisht drejt erës dhe diellit, pasi studiuesit vunë në dukje se shteti ende djeg më shumë qymyr dhe lëshon më shumë dioksid karboni dhe dioksid squfuri se çdo shtet tjetër.

Çelësi për t’i bërë të suksesshëm projektet e erës dhe diellit në Teksas duhet të fillojë me zgjerimin e linjave të transmetimit që lidhin pjesët më me erë dhe me diell të shtetit me qytetet. Kjo është diçka që administrata Biden e ka marrë parasysh, duke drejtuar Departamentin e Energjisë për të nisur një nismë të re “Ndërtimi i një rrjeti më të mirë” sipas projektligjit dypartiak të infrastrukturës. Ai përfshin financimin për të ndërtuar mijëra kilometra linja të reja transmetimi në të gjithë vendin, me miliarda dollarë të destinuara për financimin, zëvendësimin dhe përmirësimin e linjave të transmetimit.

Megjithatë, Cohan beson se plani i presidentit ofron një fillim të mirë, por nuk përfshin fonde pothuajse të mjaftueshme për zgjerimin e linjave të transmetimit.

“Në Teksas, kjo është pengesa më e madhe që ngadalëson rritjen e erës dhe diellit,” tha Cohan.

Një çështje tjetër është privatizimi i rrjetit elektrik të Teksasit, pasi shteti nuk lidhet me rrjetin kombëtar të energjisë siç bëjnë shumica e shteteve të tjera. Kjo mund të bëhet një dëm për shtetin, siç tha Cohan, “Texas ka humbur mundësitë për të shitur energjinë e tepërt të erës dhe diellit në shtetet e tjera.”

Tranzicioni i Teksasit larg qymyrit dhe drejt erës dhe diellit do të jetë kritik për besueshmërinë elektrike të shtetit në një afat të afërt, veçanërisht pasi shteti po punon ende për të rikuperuar nga ngrirja e thellë e vitit 2021. Shteti përjetoi ndërprerje masive në shkurt të vitit të kaluar pasi temperaturat ranë nën zero ku të paktën 35 njerëz vdiqën nga moti i dimrit.

Tani, Teksasi ka mundësinë të kthejë rrjetin e tij të energjisë, pasi studiuesit vunë në dukje se Këshilli i Besueshmërisë Elektrike të Teksasit (ERCOT) ka përjetuar tashmë një rënie të konsiderueshme në prodhimin e karburanteve fosile, me vetëm 20 përqind të përzierjes së tij të prodhimit të energjisë që llogaritet për qymyrin në 2019. Gazi natyror përbënte 47 për qind, era 20 për qind, energjia bërthamore 11 për qind dhe diellore 2 për qind.

Zhvilluesit kanë propozuar qindra ferma të reja me erë dhe diellore, por studiuesit zbuluan se kapaciteti i parashikuar dhe kërkesa e ERCOT për vitin 2025 raportojnë parashikime se do të ndërtohen shumë më pak. Studiuesit morën Raportin e Statusit të Ndërlidhjes së Gjeneratorit të ERCOT për qershor 2020 dhe zbuluan se shumica e projekteve në radhën e interkoneksionit nuk kishin përfunduar as një studim të plotë të interkoneksionit (FIS) dhe as një marrëveshje interkoneksioni (IA). /Scan tv/