E keni menduar ndonjëherë si të punoni më shpejt?

Menaxhimi i kohës është një aftësi e vlefshme në vendin e punës dhe në shtëpi. Për të menaxhuar më mirë kohën e tyre, disa punonjës aplikojnë teknika për të rritur ritmin dhe për të arritur detyrat në më pak kohë. Punonjësit më të shpejtë janë shpesh më produktivë dhe më të vlerësuar nga punëdhënësit. Në këtë artikull, ne shpjegojmë pse është e rëndësishme të punoni më shpejt.

Pse është e rëndësishme të punosh më shpejt?

Menaxhimi i kohës është një aftësi thelbësore në botën e sotme të biznesit. Kur njerëzit flasin për të punuar më shpejt, nuk i referohet vetëm shpejtësisë. Objektivi nuk është të përfundoni punën tuaj shpejt me një cilësi më të ulët, por të jeni më të zgjuar kur punoni. Të punosh më zgjuar do të thotë të marrësh rezultatet më të mira në më pak kohë duke humbur pak kohë dhe energji. Kjo strategji kërkon të mendoni për zakonet tuaja të punës dhe të reflektoni mbi mënyrat për të qenë më efikas në të njëjtën kohë.

Kur punoni më shpejt, mund t’i përfundoni detyrimet tuaja më herët dhe të keni më shumë kohë për jetën tuaj personale dhe hobi, si të kaloni kohë me familjen dhe miqtë tuaj. Kjo gjithashtu kontribuon në përmirësimin e vetëvlerësimit tuaj. Kur jeni në gjendje të përfundoni më shumë punë, ndjeni arritje (mund të vini re një ndjenjë në rritje të arritjes) që përmirëson këndvështrimin tuaj për punën dhe jetën.

Reklama e sponzorizuar

Përdorni një kohëmatës gjatë punës

Mund të përdorni një kohëmatës ose një kronometër për të gjurmuar sa kohë punoni në secilën detyrë. Kur vendosni një kohë të paracaktuar për të kryer çdo detyrë, ju përpiqeni të ndiqni orën dhe të punoni më shpejt. Nëse nuk caktoni një kohë të caktuar për të përfunduar një detyrë, mund t’ju duhet më shumë kohë për ta përfunduar atë. Pra, provoni të vendosni synime specifike në kohë për secilën detyrë për të shpejtuar punën tuaj gjatë gjithë ditës.

Minimizoni shpërqëndrimet

Përpiquni të minimizoni shpërqendrimet gjatë punës. Për shembull, mund të fikni televizorin ose radion, përveç se nëse është është muzikë që ju ndihmon të përqendroheni. Ju gjithashtu mund të konsideroni të fikni celularin ose ta vini atë në dridhje ndërsa punoni. Nëse punoni nga shtëpia, mbyllni derën nëse është e mundur që të mos shqetësoheni nga të tjerët dhe nëse punoni në një zyrë ku njerëzit duan të flasin, shpjegoni kolegëve tuaj se duhet të përqendroheni dhe të shoqëroheni vetëm gjatë pushimeve tuaja.

Ndani punën tuaj në pjesë më të vogla

Ka dy mënyra kryesore për të ndarë punën tuaj në pjesë më të vogla për t’i bërë gjërat më të menaxhueshme:

Ndani punën tuaj: Kur keni një projekt të madh, mund të gjeni besimin për ta trajtuar atë duke e bërë atë të duket më i vogël. Ndani punën tuaj në detyra të vogla, të menaxhueshme për ta bërë atë të ndihet më pak dërrmuese.

Ndani ditën tuaj: Ndani ditën tuaj në hapa kohorë. Më pas, caktoni detyra specifike gjatë çdo pjese të ditës suaj. Për shembull, mund të planifikoni detyra të shkurtra me hapa gjysmë ore dhe detyra më të gjata me rritje prej dy orësh.

Jepini fund zvarritjes

Zvarritja do të thotë të shtyni gjërat dhe mund të ndikojë në produktivitetin tuaj. Sipas studimeve psikologjike, njerëzit që presin deri në minutën e fundit për të kryer punën, shpesh bëjnë më shumë gabime dhe bëjnë më pak.
Pra, në vend që t’i shtyni gjërat, përdorni përforcim dhe inkurajim pozitiv për të përfunduar punën tuaj kur ju nevojitet. Për shembull, mund ta trajtoni veten pasi të keni përfunduar një detyrë në kohë ose më herët, si p.sh. duke marrë kafe ose një ushqim të lehtë.

Përfundoni detyrat e parëndësishme brenda 10 minutave

Është më mirë të kufizoni kohën që shpenzoni për detyra më pak të rëndësishme për të shmangur shqetësimin për to më vonë. Detyrat e parëndësishme janë ato që nuk ju ndihmojnë të jepni rezultate dhe mund t’ju mbajnë të shpërqendruar nga punët më të rëndësishme – për shembull, shkrimi i emaileve.
Provoni të vendosni një kohëmatës për 10 minuta ndërsa kujdeseni për këto detyra. Përfundojini ato shpejt dhe kurseni pjesën më të madhe të kohës për punë më kritike. Puna në këtë mënyrë mund t’ju bëjë të ndiheni të realizuar dhe produktiv.

Indeed