Vendet e Perëndimit janë në “luftë” për gazin, çmimi rritet me 700%

Një mëngjes në fillim të qershorit, një zjarr shpërtheu në një objekt të panjohur në Teksas, i cili merr gaz natyror nga pellgjet e shist argjilor amerikan, e ftoh atë në një lëng dhe e dërgon jashtë shtetit. Ajo u shua në rreth 40 minuta. Askush nuk u lëndua.

Kjo tingëllon si një histori për shtypin vendas, më së shumti – përveç se më shumë se tre javë më vonë, valët tronditëse financiare dhe politike ende po jehojnë në të gjithë Evropën, Azinë dhe më gjerë.

Kjo për shkak se gazi natyror është malli më i nxehtë në botë për momentin. Është një shtytës kryesor i inflacionit global, duke postuar kërcime çmimesh që janë ekstreme edhe sipas standardeve të tregjeve të turbullta të sotme – rreth 700% në Evropë që nga fillimi i vitit të kaluar, duke e shtyrë kontinentin në prag të recesionit. Është në zemër të një epoke të fillimit të konfrontimit midis fuqive të mëdha, një epokë kaq intensive sa që në kryeqytetet anembanë Perëndimit, planet për të luftuar ndryshimin e klimës po kthehen në prapavijë.

Reklama e sponzorizuar

Me pak fjalë, gazi natyror tani rivalizon naftën si lëndë djegëse që formëson gjeopolitikën. Dhe nuk ka mjaftueshëm për të shkuar përreth.

Është lufta në Ukrainë që katalizoi krizën e gazit në një nivel të ri, duke hequr një pjesë të rëndësishme të furnizimit. Rusia po redukton dërgesat e tubacioneve në Evropë – e cila thotë se dëshiron të ndalojë blerjet nga Moska gjithsesi, nëse jo ende. Përpjekja për të mbushur këtë boshllëk po kthehet në një rrëmujë mbarëbotërore, ndërsa vendet garojnë për të siguruar ngarkesa të pakta me gaz natyror të lëngshëm përpara dimrit të hemisferës veriore.

Nafta e Re?

Gjermania thotë se mungesat e gazit mund të shkaktojnë një kolaps të ngjashëm me Lehman Brothers, pasi centrali ekonomik i Evropës përballet me perspektivën e paprecedentë të bizneseve dhe konsumatorëve që të mbeten pa energji. Tubacioni kryesor Nord Stream që transporton gazin rus në Gjermani do të mbyllet më 11 korrik për dhjetë ditë mirëmbajtje dhe ekziston frika në rritje se Moska mund të mos e rihapë atë. Udhëheqësit e Grupit të Shtatë janë duke kërkuar mënyra për të frenuar të ardhurat e Rusisë nga gazi, të cilat ndihmojnë në financimin e pushtimit të Ukrainës – dhe mbështetjen e investimeve të reja LNG. Dhe vendet më të varfra që ndërtuan sisteme energjetike rreth gazit të lirë tani po luftojnë ta përballojnë atë.

Kush është i varur?

Gazi natyror dikur ishte një mall i përgjumur që ndryshoi duart në tregjet e fragmentuara rajonale. Tani, edhe pse globalizimi duket se është në tërheqje në pjesën më të madhe të ekonomisë botërore, tregtia e gazit po shkon në drejtim të kundërt. Po globalizohet shpejt – por ndoshta jo aq shpejt sa duhet.

Shumë vende i janë drejtuar gazit natyror si pjesë e një tranzicioni drejt energjisë më të pastër, pasi ato kërkojnë të heqin dorë nga përdorimi i lëndëve djegëse fosile më të ndotura si qymyri dhe në disa raste edhe energjia bërthamore. Prodhuesit e mëdhenj – si SHBA-ja, e cila është ngritur shpejt në radhët e eksportuesve të LNG-së për të rivalizuar Katarin si më i madhi në botë – po shohin kërkesë në rritje për prodhimin e tyre. Dyzet e katër vende importuan LNG vitin e kaluar, pothuajse dy herë më shumë se një dekadë më parë. Por gazi i lëngshëm është shumë më i vështirë për t’u zhvendosur rreth planetit sesa nafta, sepse duhet të lëngëzohet në vende si uzina Freeport në Teksas.

Dhe kjo është arsyeja pse një shpërthim i vogël në një objekt që shihet si asgjë e veçantë nga të brendshëm të industrisë – nuk është më i madhi apo më i sofistikuari nga shtatë terminalet që dërgojnë LNG nga brigjet amerikane – pati një ndikim kaq të madh.

“Kriza aktuale”

Çmimet e gazit në Evropë dhe Azi u rritën me më shumë se 60% në javët që kur Freeport u detyrua të mbyllej përkohësisht, një periudhë që është parë gjithashtu shkurtime të mëtejshme të furnizimit nga Rusia. Në të kundërt, në SHBA, çmimet për karburantin ranë pothuajse 40% – sepse ndërprerja do të thotë se më shumë gaz do të mbetet në dispozicion për përdorim shtëpiak.

Shtrydhja e madhe

Tashmë kishte mjaft shenja të ngushtësisë ekstreme në treg. Lufta dhe Covid mund të shqetësojnë çdo mall nga gruri te alumini dhe zinku, por pak krahasohet me paqëndrueshmërinë tronditëse të çmimeve globale të gazit. Në Azi, karburanti tani është rreth tre herë më i shtrenjtë se një vit më parë. Në Evropë, është një nga arsyet kryesore pse inflacioni sapo arriti një rekord të ri.

Gazi natyror mbetet më i lirë në SHBA – por edhe atje, kontratat e së ardhmes ishin më shumë se dyfishuar këtë vit përpara mbylljes së Freeport. Me aleatët kryesorë politikë nga Gjermania në Ukrainë, të dëshpëruar për të blerë gazin amerikan, prodhuesit amerikanë paralajmërojnë se më shumë shitje jashtë vendit do të nënkuptojnë kosto më të larta në vend. Reagimi i tregut ndaj zjarrit në Freeport ilustron një “lidhje të qartë midis eksporteve të LNG-së dhe ndikimeve inflacioniste në çmimet e brendshme të gazit natyror dhe energjisë elektrike”, thotë Paul Cicio, president i Konsumatorëve të Energjisë Industriale të Amerikës.

Për të plotësuar të gjithë kërkesën e re do të kërkohet një valë masive e investimeve në ofertë. Kjo tashmë është duke u zhvilluar dhe mori një nxitje në takimin e javës së kaluar të ekonomive më të mëdha të botës perëndimore, ku udhëheqësit e G-7 u zotuan të mbështesin investimet publike në projektet e gazit – duke thënë se ato janë “të nevojshme në përgjigje të krizës aktuale”.