Çmimet e gazit bien për të 70 ditë radhazi në tregjet amerikane

Mesatarja kombëtare amerikane për një gallon gaz të rregullt ka rënë çdo ditë që kur u rrit në një nivel rekord prej 5,02 dollarë për gallon më 14 qershor, sipas AAA.

Ky varg 70-ditor i rënies së çmimeve në pompë është i dyti më i gjatë i regjistruar që nga viti 2005, vuri në dukje Bespoke Investment Group në një raport të titulluar “Vera e madhe amerikane e çmimeve në rënie të gazit”.

Mesatarja kombëtare për gazin e rregullt ra të martën në 3,89 dollarë për gallon, nga 4,38 dollarë një muaj më parë, raporton cnn.

Reklama e sponzorizuar

Megjithëse çmimet janë 73 cent më të larta se një vit më parë, rënia e fundit është e ndjeshme, veçanërisht duke pasur parasysh kambanat e alarmit të inflacionit të shkaktuara nga rritja mbi 5 dollarë vetëm dy muaj më parë.

Ka një sërë faktorësh pas rënies së çmimeve të gazit këtë verë, dhe jo të gjithë janë pozitivë.

Së pari, 5 dollarë u dëshmuan të ishin një pikë thyerjeje për shumë shoferë, me disa që zgjodhën të ngasin më pak. Kjo humbje në kërkesë ndihmoi në balancimin e tregut.

Në të njëjtën kohë, frika dhe shqetësimet e recesionit të SHBA-së për ekonominë e Kinës i ulën ndjeshëm çmimet e naftës, duke marrë me vete çmimet e gazit.

Nga ana e ofertës, lëshimi i paprecedentë i naftës emergjente nga stoku kombëtar i administratës amerikane, Joe Biden ndihmoi në uljen e presionit nga çmimet e energjisë.

Në kulmin në mes të qershorit, mesatarja kombëtare për gazin e rregullt u rrit me një 50 për qind marramendëse në vit. Por pas rënies së verës, çmimet e gazit tani janë rritur më pak se 19 për qind në vit. Kjo është vetëm një pikë përqindje më shumë se ndryshimi mesatar nga viti deri në datën për të gjitha vitet që nga viti 2005.