Vendet ku ndalohet Bitcoin

Bitcoin ka qenë i diskutueshëm që nga fillimi i tij në 2009, ashtu si edhe kriptovalutat e mëvonshme që pasuan pas tij. Ndërsa kritikohet gjerësisht për paqëndrueshmërinë dhe përdorimin e tij në transaksione të këqija dhe për përdorimin e tepruar të energjisë elektrike për minimin e tij, kripto po shihet nga disa, veçanërisht në botën në zhvillim, si një port i sigurt gjatë stuhive ekonomike.

El Salvador u bë vendi i parë që e bëri atë monedhë të ligjshme në shtator 2021, e ndjekur tani nga Republika e Afrikës Qendrore në prill të këtij viti.

Por ndërsa më shumë njerëz u drejtohen kriptove si një investim ose një mjet shpëtimi, kritikat ndaj kriptove kanë vazhduar të shfaqen në një sërë kufizimesh në përdorimin e tyre.

Reklama e sponzorizuar

Statusi ligjor i Bitcoin dhe altcoin-eve të tjera (monedhat alternative të Bitcoin) ndryshon ndjeshëm nga vendi në vend, ndërsa në disa, marrëdhënia mbetet për t’u përcaktuar, ose po ndryshon vazhdimisht.

Ndërsa shumica e vendeve nuk e bëjnë të paligjshëm përdorimin e vetë Bitcoin, statusi i tij si mjet pagese ose si mall ndryshon me implikime të ndryshme rregullatore.

Disa vende kanë vendosur kufizime në mënyrën se si mund të përdoret Bitcoin, me bankat që ndalojnë klientët e tij të bëjnë transaksione me kriptomonedha. Vende të tjera kanë ndaluar përdorimin e Bitcoin dhe kriptomonedhave me gjoba të rënda për këdo që kryen transaksione kripto.

Ndër vendet që kanë një marrëdhënie veçanërisht të tensionuar me Bitcoin dhe altcoin të tjerë bëjnë pjesë edhe Kosova dhe Maqedonia e Veriut.

Algjeria

Algjeria aktualisht ndalon përdorimin e kriptomonedhës pas miratimit të një ligji financiar në vitin 2018 që e bëri të paligjshme blerjen, shitjen, përdorimin ose mbajtjen e monedhave virtuale.

Bangladeshi

Bangladeshi ka një marrëdhënie të paqartë me kriptovalutat. Zyrtarisht, ndalimet janë në fuqi me transaksionet në kripto të dënueshme deri në 12 vjet sipas ligjeve të vendit për pastrimin e parave dhe financimin e terrorizmit.

Bolivia

Ekziston një ndalim i plotë i përdorimit të Bitcoin në Bolivi që nga viti 2014. Banka Qendrore Boliviane nxori një rezolutë që e ndalon atë dhe çdo monedhë tjetër që nuk rregullohet nga një vend apo zonë ekonomike.

Kinë

Kina ka goditur kriptovalutat me intensitet në rritje gjatë vitit 2021. Zyrtarët kinezë kanë lëshuar vazhdimisht paralajmërime për njerëzit e saj që të qëndrojnë larg tregut të aseteve digjitale dhe kanë shtrënguar ashpër minierat në vend, si dhe shkëmbimet e monedhës në Kinë dhe jashtë saj, duke i cilësuar si asete spekulative dhe u ka bërë thirrje njerëzve që të “mbronin xhepat e tyre”.

Përpjekjet për të minuar Bitcoin, një monedhë e decentralizuar jashtë kontrollit të qeverive dhe institucioneve, shihen kryesisht si një përpjekje e autoriteteve kineze për të nxjerrë në qarkullim monedhën e tyre elektronike, në mënyrë që të monitorojë më nga afër transaksionet e njerëzve të saj.

Kolumbia

Në Kolumbi, institucionet financiare nuk lejohen të lehtësojnë transaksionet me Bitcoin. Superintendencia Financiera paralajmëroi institucionet financiare në vitin 2014 se ata nuk mund të “mbrojnë, investojnë, ndërmjetësojnë ose menaxhojnë operacionet e parave virtuale”.

Egjipti

Dar al-Ifta e Egjiptit, organi kryesor këshillimor islamik i vendit, nxori një dekret fetar në vitin 2018, duke i klasifikuar transaksionet e Bitcoin si “haram”, diçka e ndaluar sipas ligjit islamik. Ndonëse nuk janë të detyrueshme, ligjet bankare të Egjiptit u shtrënguan në shtator 2020 për të parandaluar tregtimin ose promovimin e kriptove pa licencë të Bankës Qendrore.

Indonezia

Banka e Indonezisë nxori rregullore të reja që ndalojnë përdorimin e kriptomonedhave, përfshirë Bitcoin, si një mjet pagese nga 1 janari 2018.

Gana

Kriptot janë të paligjshëm në Ganë, por banka e saj qendrore ka shprehur një interes për teknologjinë blockchain dhe përdorimet e saj të mundshme dhe po shikon se si mund të integrohet në sistemin financiar të vendit.

Irani

Bitcoin ka një marrëdhënie komplekse me regjimin iranian. Për të shmangur ndikimin më të keq të sanksioneve ekonomike gjymtuese, Irani është kthyer në praktikën fitimprurëse të minierave të Bitcoin për të financuar importet.

Ndërsa Banka Qendrore ndalon tregtimin e kriptomonedhave të minuara jashtë shtetit, ajo ka inkurajuar minierën e Bitcoin në vend me stimuj.

Rreth 4.5 për qind e minierave të Bitcoin në botë ndodhin në Iran, i cili, sipas firmës analitike të blockchain Elliptic, mund të përbëjë të ardhura mbi 1 miliardë dollarë (843 milionë euro).

Në mënyrë që industria e kriptove të lulëzojë, Irani u ka ofruar minatorëve të licencuar energji të lirë, por kërkon që të gjitha kriptomat e minuara t’i shiten Bankës Qendrore.

Megjithatë, minierat e palicencuara shkarkojnë më shumë se 2 GW nga rrjeti kombëtar çdo ditë, duke shkaktuar mungesë të energjisë. Për këtë qëllim, autoritetet iraniane lëshuan një ndalim katër mujor të minierave të Bitcoin deri më 22 shtator.

Indi

India po bëhet gjithnjë e më armiqësore ndaj kriptomonedhave. Më 23 nëntor, qeveria njoftoi synimin e saj për të prezantuar një projekt-ligj të ri në parlamentin indian, i cili do të krijonte një monedhë të re digjitale të mbështetur nga banka qendrore, si dhe do të ndalonte pothuajse të gjitha kriptovalutat.

Iraku

Pavarësisht përpjekjeve të vazhdueshme nga autoritetet për të bllokuar përdorimin e tyre, kriptovalutat po bëhen gjithnjë e më të njohura në Irak. Banka Qendrore e Irakut ka qenë veçanërisht armiqësore, duke lëshuar një deklaratë në vitin 2017 duke ndaluar përdorimin e tyre, e cila është ende në fuqi deri në ditët e sotme. Në fillim të vitit 2021, Ministria e Brendshme e qeverisë rajonale të Kurdistanit lëshoi ​​udhëzime të ngjashme për të ndaluar ndërmjetësimet e parave dhe shkëmbimet që trajtojnë kriptomat.

Kosova

Mbajtja ose tregtimi i aseteve të kriptomonedhave nuk është ende i ndaluar në Kosovë, por qeveria e Albin Kurtit njoftoi një ndalim të minierave të kriptove në fillim të janarit, për shkak të një krizë energjetike në rritje. Vendi po përballet me mungesa historike të energjisë me ndërprerjet e planifikuara të energjisë që po bëhen tani për të kursyer energjinë. Në një përpjekje të mëtejshme për të frenuar humbjen e energjisë, Ministri i Ekonomisë Atrane Rizvanolli njoftoi një ndalim afatgjatë të minierave të kriptove në vend. Policia është ngarkuar të zbatojë ndalimin si dhe të identifikojë vendndodhjet e minierave në të gjithë vendin.

Meksika

Kriptot janë të ndaluara në Meksikë, duke deklaruar në qershor 2021 se asetet virtuale nuk ishin kurs ligjor dhe nuk konsideroheshin monedha sipas ligjeve ekzistuese. Pavarësisht kufizimeve, ka disa në Meksikë që kanë përqafuar monedhat virtuale, me shkëmbimin më të madh të kriptove në vend Bitsos që mburret me 1 milion përdorues të regjistruar.

Nepali

Banka Qendrore e Nepalit e shpalli Bitcoin të paligjshëm që nga gushti 2017.

Maqedonia e Veriut

Maqedonia e Veriut është i vetmi vend evropian deri më tani që ka një ndalim zyrtar të kriptomonedhave, si Bitcoin, Ethereum dhe të tjera.

Rusia

Rusia ka një lidhje të mprehtë me kriptomonedhën, e bërë edhe më e ndërlikuar nga pushtimi i saj i vazhdueshëm në Ukrainë.

Ndërsa kripto nuk është e jashtëligjshme në Rusi, deri vonë ka pasur një konflikt kundër përdorimit të tij. Tani, ajo po shihet si një shpëtimtar për të ndihmuar vendin t’i shmanget sanksioneve të rënda financiare të vendosura nga Perëndimi.

Rusia miratoi ligjet e saj të para për rregullimin e kriptove në korrik 2020, të cilat për herë të parë e caktuan kriptomonedhën si pronë që i nënshtrohet taksave.

Ligji, i cili hyri në fuqi në janar të këtij viti, ndalon gjithashtu nëpunësit civilë rusë të zotërojnë çdo aset kripto.

Presidenti rus Vladimir Putin e ka lidhur vazhdimisht kriptomonedhën me aktivitetin kriminal, duke kërkuar vëmendje më të madhe në veçanti ndaj transaksioneve të kriptove ndërkufitare.

Në korrik, prokurori i përgjithshëm njoftoi legjislacionin e ri të propozuar, i cili do t’i lejonte policisë të konfiskojë kriptomonedhatqë konsiderohen se janë marrë në mënyrë të paligjshme duke përmendur përdorimin e tyre në ryshfet.

Megjithatë, si qendra e tretë më e madhe e minierave në botë sipas të dhënave nga Universiteti i Kembrixhit, ekziston frika se Rusia tani mund të përqafojë kripton dhe të shfrytëzojë burimet e saj natyrore për të shfrytëzuar “minierat” e Bitcoin në vend.

Turqia

Shumë në Turqi iu drejtuan kriptomonedhës pasi lira turke ra ndjeshëm në vlerë. Me disa nga nivelet më të larta të përdorimit kudo në botë, ardhja e rregulloreve ishte e shpejtë këtë vit pasi inflacioni arriti kulmin në prill. Më 16 prill 2021, Banka Qendrore e Republikës së Turqisë nxori një rregullore që ndalonte përdorimin e kriptomonedhave duke përfshirë Bitcoin, drejtpërdrejt ose tërthorazi, për të paguar mallra dhe shërbime. Të nesërmen, presidenti turk Recep Tayyip Erdoğan shkoi më tej dhe nxori një dekret që shkëmbimet e kriptove në një listë firmash që i nënshtrohen rregullave kundër pastrimit të parave dhe financimit të terrorizmit.

Vietnami

Banka Shtetërore e Vietnamit ka deklaruar se emetimi, furnizimi dhe përdorimi i Bitcoin dhe kriptove të tjera janë të paligjshme si një mjet pagese dhe janë subjekt i dënimit me gjoba që variojnë nga 150 milion VND (5,600 €) deri në 200 milion VND (7,445 €). Megjithatë, qeveria nuk e ndalon tregtimin e Bitcoin ose mbajtjen e tyre si aktive./A2CNN