BE-ja do t’i japë 500 milionë euro si masë mbështetëse për energjinë për vendet e Ballkanit Perëndimor

Bashkimi Evropian ka premtuar 500 milionë euro për të përmirësuar infrastrukturën energjetike në Ballkanin Perëndimor, tha shefja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen.

Njoftimi vjen pasi rritja e çmimeve të energjisë të shkaktuar nga agresioni ushtarak i Rusisë në Ukrainë dhe fillimi i dimrit që dërgojnë valë tronditëse në ekonomitë evropiane që tashmë po luftojnë me inflacionin në rritje.

Sipas von der Leyenit, ndihma fillon me 80 milionë euro në mbështetje të menjëhershme buxhetore për Maqedoninë e Veriut për të “ndihmuar në adresimin e ndikimit të çmimeve të larta të energjisë”.

Reklama e sponzorizuar

“Sigurisht që do të jepen më shumë. Për shembull, janë 500 milionë euro grante për të gjithë rajonin për të investuar në lidhjet e energjisë, efiçencën e energjisë dhe sigurisht energjinë e rinovueshme”, tha von der Leyen, duke theksuar rëndësinë e të qenit i pavarur nga karburantet fosile ruse.

Një pjesë e mbështetjes është përmes blerjes së përbashkët të gazit në tregun botëror.

Shumica e vendeve në Ballkanin Perëndimor, kanë qenë në faza të ndryshme të negociatave për hyrjen e mundshme në BE, me disa vende që kanë qenë kandidatë zyrtarë për anëtarësim për më shumë se një dekadë.

Zyrtarët e BE-së kanë deklaruar vazhdimisht se vendet e Ballkanit Perëndimor janë pjesë e familjes evropiane pavarësisht procesit të gjatë të anëtarësimit. Ekspertët kanë paralajmëruar se procesi i bllokuar i integrimit ka provokuar një euroskepticizëm në rritje, duke lënë hapësirë ​​që ndikimi rus të rritet në rajon.

Shefja e KE-së do të vizitojë Kosovën, Shqipërinë, Malin e Zi dhe Serbinë.