Kompanitë gjermane po kërkojnë për prodhim ‘offshore’ ndërsa çmimet e energjisë po rriten

Fotografi ilustruese

Paketa e ndihmës energjetike e Gjermanisë prej 200 miliardë euro (197 miliardë dollarë) do të ofrojë lehtësim të kufizuar për bizneset dhe nuk ka gjasa të largojë kompanitë që tashmë po kërkojnë të zhvendosen në baza më të lira prodhuese jashtë shtetit.

Qeveria gjermane përcaktoi paketën e saj të lehtësimit të energjisë muajin e kaluar, duke përfshirë një frenim të çmimit të gazit dhe një ulje të taksës së shitjes për karburantin për të ndihmuar familjet dhe bizneset e vogla dhe të mesme (SME) të përballen me çmimet në rritje.

Këtë javë qeveria gjermane do të zbulojë detajet e frenimit të gazit dhe aspekte të tjera të paketës së ndihmës, e cila do të zgjasë deri në pranverën e vitit 2024.

Reklama e sponzorizuar

Kostot e larta të punës dhe të tjera në Gjermani kanë shtyrë shumë kompani të zhvendosin pjesët ose të gjithë biznesin e tyre në vende më të lira në ekonomitë europiane në zhvillim dhe gjetkë ose të mendojnë për ta bërë këtë.

Lars Feld, një këshilltar ekonomik i ministrit gjerman të financave, Christian Lindner, tha se kriza energjetike – e cila ka bërë që çmimet e gazit të rriten pas një kolapsi të furnizimeve me gaz rus në Europë që nga pushtimi i Rusisë në Ukrainë – po i çonte ato lloj vendimesh në krye.

Ndërsa prodhuesit në Gjermani përballen me fatura energjie deri në 10 herë më shumë se ato që paguanin dy vjet më parë, një në pesë firma inxhinierike po sheh rrezikun e zhvendosjes së të paktën disa prej bizneseve të tyre jashtë shtetit, tregoi një sondazh nga sindikata gjermane IG Metall muajin e kaluar.

Çmimet e larta të energjisë ndihmuan në rritjen e inflacionit të konsumatorit në Gjermani në 10.9% në shtator, niveli më i lartë në më shumë se një çerek shekulli, i cili nga ana tjetër po ushtron presion në rritje mbi pagat, duke shtuar kostot e punës. /Scan-tv/