“Vendimi i OPEC, do të çojë në recesion” – Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë kritikon vendet prodhuese

Një ndërprerje e furnizimit me naftë nga Organizata e Vendeve Eksportuese të Naftës (OPEC) kërcënon të thellojë një krizë globale energjetike duke i çuar çmimet e naftës më të larta në një periudhë të inflacionit të lartë dhe rritjes së dobët ekonomike, deklaroi Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë.

Reduktimi i javës së kaluar me dy milionë fuçi në ditë në objektivat e prodhimit të grupit, që shkaktoi kritika të ashpra nga SHBA dhe partnerët e saj, do të shtrëngojë më tej tregun e naftës në një moment cenueshmërie ekstreme me disa burime shtesë furnizimi në dispozicion për të kompensuar.

Efekti i uljes së prodhimit do të sjellin çmime më të larta të naftës dhe dobësojnë  rritjes ekonomike globale, që do të minonin kërkesën afatgjatë për naftë, tha IEA.

Reklama e sponzorizuar

Nafta e papërpunuar Brent, u rrit me 0.8% në 93.22 dollarë për fuçi të enjten. Çmimet ishin deri në 82 dollarë për fuçi në fund të shtatorit, por janë rikuperuar pothuajse 10% deri më tani këtë muaj, kryesisht për shkak të shkurtimit të furnizimit të OPEC-ut.

Fatih Birol, drejtor ekzekutiv i IEA, i cili tha se “çmimet më të larta të naftës mund të dëshmojnë pikë kthese për një ekonomi globale tashmë në prag të recesionit”.

Agjencia uli parashikimet e saj të rritjes së kërkesës për naftë me 470,000 fuçi në ditë për vitin 2023, në 1.7 milionë fuçi. Ajo gjithashtu uli parashikimin e rritjes së kërkesës për naftë për vitin 2022 me 60,000 fuçi në ditë, në 1.9 milionë fuçi. Rritja e kërkesës për naftë ka rënë në mënyrë të qëndrueshme gjatë gjithë vitit dhe parashikohet të tkurret në tremujorin e katërt me 340,000 fuçi në ditë, tha IEA.

Më parë, OPEC ka deklaruar se çmimet më të larta të naftës janë të nevojshme për të nxitur investime të reja në prodhimin e saj, por IEA tha se kufizimet midis prodhuesve të naftës nënkuptonin se furnizimet shtesë do të ishin të pakta./Scan tv/