Cilat qytete evropiane janë ndër 10 më të mirat për të jetuar në botë?

Nëse po mendoni të zhvendoseni në një qytet të ri për vitin e ri, Evropa ofron disa opsione tërheqëse.

Për herë të tretë në pesë vitet e fundit, Vjena zuri vendin e parë në Indeksin Global të Jetesueshmërisë 2022, raporti vjetor i publikuar nga The Economist Intelligence Unit (EIU).

Top 10 u dominua nga qytetet e Evropës Perëndimore, të cilat përbëjnë gjysmën e atyre në listë.

Reklama e sponzorizuar

Kopenhaga pason Vjenën në vendin e dytë, me Cyrihun që zë vendin e tretë me Calgary në Kanada.

Jo shumë prapa është Gjeneva në numrin gjashtë, e ndjekur nga Frankfurti në shtatë. Amsterdami siguroi numrin nëntë.

Qytetet më të jetueshme: 10 pozicionet kryesore

 1. Vjenë
 2. Kopenhagë
 3. Zyrih
 4. Calgari
 5. Vankuver
 6. Gjenevë
 7. Frankfurt
 8. Toronto
 9. Amsterdam
 10. Osaka
 11. Melburn

Raporti thotë se qytetet me përmasa të mesme në vendet më të pasura prireshin të dilnin jashtëzakonisht mirë në sondazh.

Por këtë vit, 10 qytetet më të mira janë gjithashtu ato që kanë arritur “të kthehen në normalitet” me më pak kufizime për COVID-19.

Pandemia ka hedhur kryesisht një hije të gjatë mbi renditjen globale të jetesës së EIU për dy vitet e fundit, me bllokime dhe masa distancuese sociale që prekin të gjithë treguesit e raportit.

Por në vitin 2022, bota më në fund po kthehej në normalitet, sipas të dhënave të përpiluara në raport.

Falë evolucionit pozitiv të vazhdueshëm të pandemisë, rezultati mesatar global i jetëgjatësisë gjithashtu u rikuperua nga 69.1 në 73.6 që nga viti i kaluar.

Kjo është shumë afër niveleve të para-pandemisë që u ulën në 75.9.

Qytetet që ishin ‘mbret’ në renditje para pandemisë kanë rifituar gjithashtu vendin e tyre të merituar.

Vjena, e cila shkoi deri në vendin e 12-të në renditjen e 2021-ës, u rikthye në vendin e parë, pozicionin që mbante dikur në 2018 dhe 2019.

Si e gjykoni një qytet si të jetueshëm?

Koncepti i jetesës vlerëson se cilat qytete në mbarë botën ofrojnë kushtet më të mira të jetesës.

Raporti përcakton sasinë e sfidave që mund t’i paraqiten një individi në çdo vend të caktuar dhe më pas krahason rezultatet ndërmjet vendndodhjeve.

Çdo qyteti i është caktuar një vlerësim për rehati relative për mbi 30 faktorë në pesë kategori të përgjithshme: stabilitet, kujdes shëndetësor, kulturë dhe mjedis, arsim dhe infrastrukturë.

Vjena, për shembull, shënoi një rezultat afër përsosmërisë me 99.1 (nga 100) në indeksin e saj përfundimtar; 100.0 në stabilitet, 100.0 në shëndetësi, 96.3 në kulturë dhe mjedis, 100.0 në arsim dhe 100.0 në infrastrukturë.

Sa i përket fundit të listës, Damasku në Siri (172), Lagos në Nigeri (171) dhe Tripoli në Libi (170) vazhdojnë të mbeten prapa.

Raporti i atribuon rezultatet e tyre përkatëse trazirave sociale, terrorizmit dhe konfliktit në secilin prej vendeve.

Qytetet më pak të jetueshme: dhjetë pozicionet e fundit

 1. Teheran
 2. Douala
 3. Harare
 4. Dhaka
 5. Port Moresby
 6. Karaçi
 7. Algjeri
 8. Tripoli
 9. Lagos
 10. Damask

EIU paralajmëroi se megjithëse pandemia po zgjidhet vetë, një kërcënim i ri për jetëgjatësinë u shfaq me pushtimin e Ukrainës nga Rusia në shkurt të këtij viti.

Nuk ka asnjë pikë për Kievin në raportin e vitit 2022, sepse korrespondenti i EIU-së duhej të braktiste sondazhin kur shpërthyen luftimet.

Moska dhe Shën Petersburgu ranë 15 dhe 13 vende në renditje. Qytetet e tjera të prekura nga lufta, si Budapesti dhe Varshava, panë rënie të rezultateve të tyre të stabilitetit. /Scan tv/