Vendi që mund të bëhet ekonomia e tretë më e madhe deri në vitin 2030, duke kaluar Japoninë dhe Gjermaninë

India është e vendosur të kapërcejë Japoninë dhe Gjermaninë për t’u bërë ekonomia e tretë më e madhe në botë, sipas S&P Global dhe Morgan Stanley.

Parashikimi i S&P bazohet në parashikimin që rritja vjetore nominale e produktit të brendshëm bruto të Indisë do të jetë mesatarisht 6.3% deri në vitin 2030. Në mënyrë të ngjashme, Morgan Stanley vlerëson se GDP-ja e Indisë ka të ngjarë të dyfishohet nga nivelet aktuale deri në vitin 2031.

“India ka kushtet për një bum ekonomik të nxitur nga offshore-i, investimet në prodhim, tranzicioni i energjisë dhe infrastruktura e avancuar dixhitale e vendit,” shkruajnë në raport analistët e Morgan Stanley të udhëhequr nga Ridham Desai dhe Girish Acchipalia.

Reklama e sponzorizuar

India postoi një rritje nga viti në vit prej 6.3% për tremujorin korrik-shtator, pjesërisht më e lartë se një parashikim i sondazhit të Reuters prej 6.2%. Përpara kësaj, India regjistroi një zgjerim prej 13.5% për periudhën prill-qershor krahasuar me një vit më parë, mbështetur nga kërkesa e fuqishme e brendshme në sektorin e shërbimeve të vendit.

Vendi shënoi një rritje rekord prej 20.1% nga viti në vit në tre muajt deri në qershor 2021, sipas të dhënave të Refinitiv. “Këta shtytës do ta bëjnë [Indinë] ekonominë e tretë dhe tregun e aksioneve më të madh në botë përpara fundit të dekadës.”

Projeksioni i Morgan Stanley S&P varet nga vazhdimi i liberalizimit tregtar dhe financiar të Indisë, reforma e tregut të punës, si dhe investimet në infrastrukturën dhe kapitalin njerëzor të Indisë.

“Kjo është një pritshmëri e arsyeshme nga India, e cila ka shumë për të ‘kapur’ në drejtim të rritjes ekonomike dhe të ardhurave për frymë,” tha Dhiraj Nim, një ekonomist nga Australia dhe Zelanda e Re Banking Group Research.

Disa nga reformat e cituara tashmë janë vënë në lëvizje, tha Nim, duke theksuar angazhimin e qeverisë për të lënë mënjanë shpenzimet kapitale në librat vjetorë të shpenzimeve të vendit. /Scan tv/