Toyota kurorëzohet si prodhuesi me shitjen më të madhe të automjeteve më 2022

Pavarësisht pengesave të furnizimit që penguan prodhimin dhe rrjedhimisht ndikuan në shitje, Toyota arriti të mbrojë titullin e saj si prodhuesi më i shitur i makinave në vitin 2022.

Shifrat përfundimtare janë gati, duke treguar se prodhuesi japonez i automjeteve dërgoi 10,483,024 automjete për klientët nga e gjithë bota. Totali, i cili është ulur me 0.1 për qind krahasuar me vitin 2021 përfshin dërgesat e bëra nga filialet Daihatsu si dhe prodhuesi i automjeteve komerciale Hino.

Toyota e mbylli vitin shumë përpara Grupit Volkswagen pasi konglomerati gjerman i automobilave shiti vetëm 8.3 milionë makina në vitin 2022, me shtatë për qind më pak krahasuar me një vit më parë. Ishte rezultati më i keq i VW në më shumë se një dekadë, i shkaktuar nga mungesat e furnizimit të krijuara nga pushtimi i Ukrainës nga Rusia. Për më tepër, bllokimet e COVID-19 në Kinë gjithashtu ndikuan në shitje pasi vendi më i populluar në botë është një nga tregjet kryesore të VW.

Reklama e sponzorizuar

Duke u kthyer te Toyota, megjithëse shitjet globale ishin paksa në rënie, prodhimi në mbarë botën u rrit në fakt me 5.3 përqind në 10,610,604 njësi. Marka kryesore montoi 5.2 për qind më shumë automjete se një vit më parë, duke arritur në 9,026,713 njësi. Prodhimi vendas u ul me 7,7% në 2,656,009 makina ndërsa numri i automjeteve të montuara jashtë Japonisë u rrit me 11,7 për qind në 6,370,704 makina.

Megjithëse Toyota po mban kurorën e shitjeve globale, ajo u rrëzua nga froni në Shtetet e Bashkuara nga General Motors. Në vitin 2022, GM lëvizi 2,274,088 automjete ndërsa Toyota Motor America North (TMNA), e cila përfshin Lexus, dorëzoi 2,108,458 gjatë vitit kalendarik.

Mungesa e pjesëve po i shkakton ende ‘dhimbje koke’ Toyota-s, duke e detyruar kompaninë të ndalojë operimet në fabrikën e saj në Republikën Çeke në shkurt. Fabrika në Kolin ku punëtorët bashkojnë Aygo X dhe Yaris do të jetë në ndërprerje nga 31 janari deri në fund të muajit të ardhshëm.

Planet globale të prodhimit po rregullohen në baza mujore për shkak të kufizimeve të furnizimit. Nëse gjithçka shkon sipas planit, Toyota synon të ndërtojë 10.6 milionë automjete në vitin 2023, pra pothuajse njësoj si vitin e kaluar. /Scan Tv/