A do të mundet BE-ja të jetë konkurruese me SHBA-të në subvencionet e gjelbra?

Stimujt e mëdhenj të Aktit të Reduktimit të Inflacionit po provokojnë një debat në Europë me pasoja për të gjithë tregun.

Donal O’Riain është habitur nga mirëpritja që mori kompania e tij në SHBA – jo vetëm nga kartolina e Krishtlindjeve, dërguar nga zyrtari i Departamentit të Energjisë, që po e ndihmon atë të sigurojë kredi të mbështetura nga qeveria.

Perspektiva e financimit të qeverisë, falë Aktit të Reduktimit të Inflacionit, po e shtyn Ecocem, një prodhues irlandez çimentoje me emetim të ulët karboni, të dyfishojë një investim të planifikuar prej 120 milionë dollarësh në Kaliforni, ndërsa riorienton shpenzimet drejt SHBA-së në vend të Europës, thotë ai.

Reklama e sponzorizuar

“Ata po u hapin derën investimeve ekologjike – ne u habitëm se sa personal ishte kontakti,” thotë O’Riain, themeluesi dhe drejtori menaxhues i Ecocem. “Efekti neto” është se Ecocem, i cili kualifikohet për të përfituar një llogari pensioni me avantazhe tatimore (IRA) në bazë të faktit se çimentoja e tij prodhohet me emetime karboni që janë 40 herë më të ulëta se mesatarja, do të “preferojë investime të mëtejshme në SHBA sesa në BE”.

Rastet si ai i Ecocem po nxisin një vlerësim brutal në BE, ndërsa krerët e qeverive përgatiten për një samit në Bruksel më 9-10 shkurt që synon të gjejë mënyrën se si t’i përgjigjet subvencioneve masive dhe dispozitave që po ofrohen si pjese e një IRA prej 369 miliardë dollarë. “Europa është në gjendje paniku”, thotë eurodeputeti holandez Paul Tang.

Në lojë janë vetë bazat e modelit ekonomik të BE-së.

Që nga fillimi i tij, tregu është bazuar në idenë se duhet të sigurohet një fushë e barabartë loje si për vendet më të pasura ashtu edhe për vendet më të varfra, dhe për këtë arsye nevojiten kufizime të rrepta për asistencën shtetërore që anëtarët u ofrojnë industrive të tyre.

Por edhe përpara se SHBA të shpallte subvencionet e saj ekologjike, rregullat për asistencën shtetërore tashmë po zvogëloheshin – në përgjigje të pandemisë dhe ndikimit të luftës në Ukrainë.

Franca dhe aleatët e saj po bëjnë presion për të lehtësuar më tej kushtet e subvencioneve si pjesë e një politike aktive industriale që synon sigurimin e linjave kyçe të furnizimit, duke përfshirë ecurinë drejt objektivave të saj klimatike dhe për të mbajtur veten në konkurrencën e fuqive të mëdha midis SHBA-së dhe Kinës. /Financial Times/