Shitjet e makinave elektrike në BE thyen rekorde në vitin 2022 – Cili vend në Europë është në krye?

Ndikimi zvarritës i pandemisë së koronavirusit i kombinuar me luftën në Ukrainë, rritjen e inflacionit dhe kostot e energjisë dhe karburantit e bëri vitin 2022 një vit sfidues për shitjen e makinave.

Por shitjet e makinave elektrike ishin praktikisht të paprekura dhe në fakt thyen një rekord të ri në Bashkimin Evropian, sipas shifrave të publikuara këtë muaj nga Shoqata Evropiane e Prodhuesve të Automobilave (ACEA).

APV tejkaloi karburantet fosile për herë të parë

Reklama e sponzorizuar

Së bashku, mjetet lëvizëse alternative (APV) zunë më shumë se gjysmën e tregut të makinave të BE-së gjatë tremujorit të fundit të vitit 2022 (53.1 për qind), me më shumë se 1.3 milionë makina të regjistruara në total.

APV-të janë automjete që ose nuk djegin lëndë djegëse tradicionale fosile që rrjedhin nga nafta, të tilla si benzina dhe nafta, ose që përdorin një sistem hibrid që fuqizohet nga një motor karburanti fosil i mbështetur nga një burim energjie të rinovueshme, siç janë bateritë elektrike.

Në terma tremujorë, Shoqata tha se ishte hera e parë që APV-të kanë tejkaluar shitjet e automjeteve me benzinë dhe naftë.

Makinat e reja të pasagjerëve sipas llojit të karburantit në BE, 2022

Automjetet elektrike me bateri (BEV) automjete të pastra elektrike gjithashtu thyen rekorde në vitin 2022, duke marrë 12.1 për qind të pjesës totale të tregut, krahasuar me 9.1 për qind në 2021, ose 1.9 për qind në 2019.

Edhe makinat hibride nuk dolën shumë keq, duke arritur një pjesë totale të tregut prej 22.6 për qind, një rritje prej 22.2 për qind krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2021.

Tremujori i fundit i 2022, periudha e referencës që përdor ACEA në raport ishte veçanërisht e fuqishme për tregun BEV, i cili u rrit më shumë.

Nga periudha tetor deri në dhjetor, regjistrimet në BE të makinave të reja elektrike me bateri u rritën me 31.6 për qind, duke shitur 406,890 njësi totale.

Shumica e tregjeve të BE-së shënuan rritje për BEV, Gjermania në veçanti duke regjistruar 198,293 njësi të shitura. Franca zuri vendin e dytë, duke shitur 62,155 njësi, dhe Suedia e treta me 37,013 shitje të regjistruara.

Vendet me totalin e BEV-ve më të varfra ishin Qiproja, me vetëm 108 njësi të reja të shitura në vitin 2022, Estonia (202 njësi) dhe Bullgaria (325 njësi).

Qiproja, megjithatë, me shifrat e saj modeste, shënoi rritjen më të ndjeshme të shitjeve të BEV krahasuar me vitin 2021 (671,4 për qind më shumë) e ndjekur nga Letonia (199,2 për qind) dhe Suedia (84,3 për qind).

Pikërisht dhjetë vjet më parë, vetëm 0.5 për qind e të gjithë tregut të automobilave përbëhej nga makina elektrike (BEV dhe automjete elektrike hibride plug-in, ose PHEV).

Benzina dhe nafta vazhdojnë të humbasin terren

Raporti thotë gjithashtu se makinat me benzinë dhe naftë po humbasin gradualisht terren. Megjithatë, të kombinuara, ato përbënin më shumë se gjysmën e shitjeve të makinave në BE në 2022 në 52.8 përqind (16.4 përqind dhe 36.4 përqind respektivisht).

Shitjet e automjeteve me naftë shënuan një prirje rënëse, duke rënë me 19.7 për qind dhe u ndjenë veçanërisht të theksuara në Francë dhe Belgjikë.

Në të dy vendet, numri i zonave me emetim të ulët që parandalojnë qarkullimin e automjeteve me naftë është në rritje.

“Klientët janë më të informuar sot, ne kemi shumë, shumë më pak klientë që vijnë në përfaqësi duke kërkuar naftë sepse e dinë që së shpejti do të ndalohet,” shpjegoi Alix Couturier, një këshilltar shitjesh në Autothivolle, një grup shitjesh makinash në Francë.

“Çmimet e karburanteve gjithashtu u rritën mbi 20 € për litër. Tani krahasojeni atë me një makinë elektrike që kushton rreth 1.80 € për 100 kilometra, përfshirë rimbushjen dhe mirëmbajtjen. Nuk keni nevojë të bëni ndonjë llogaritje të madhe për të kuptuar se është shumë më i përshtatshëm”.

Në Francë, tashmë është e ndaluar që disa modele me naftë dhe benzinë të qarkullojnë në një numër të caktuar qytetesh. Lyon, për shembull, do të ndalojë plotësisht naftën dhe një pjesë të madhe të makinave me benzinë në vitin 2026.

Cili vend ka më shumë EV?

Raporti i ACEA nuk dha të dhëna të mjaftueshme për të krahasuar numrin total të makinave elektrike në Bashkimin Evropian, megjithatë, të dhënat e vitit 2021 nga Rrjeti Evropian i Informacionit dhe Vëzhgimit të Mjedisit, mund të ndihmojnë për të krijuar një pamje të industrisë.

Sipas shifrave të tyre, vendet me përqindjen më të lartë të makinave të reja elektrike ishin Norvegjia (86 për qind), Islanda (64 për qind), Suedia (47 për qind), Danimarka (35 për qind) dhe Finlanda (32 për qind).

Ato me përqindjen më të ulët ishin: Qipro (0.8 përqind), Sllovakia (2.1 përqind), Çekia (3.3 përqind), Estonia (3.02 përqind) dhe Polonia (3.2 përqind).

Blloku evropian ka një nga tregjet më të forta të makinave elektrike në botë, vetëm i dyti pas Kinës, e cila gjithashtu theu rekorde në vitin 2022, duke dyfishuar shitjet e saj në krahasim me vitin e kaluar me 5.67 milionë EV dhe hibride plug-in të shitura, makinën e pasagjerëve kinezë, tha Shoqata. /Scan tv/