Rreth 70 miliardë dollarë fshihen nga tregu i kriptove në 24 orë – Bitcoin bie nën 20,000 dollarë

Bitcoin ra shkurtimisht 8% në nën 20,000 dollarë të premten, duke arritur një nivel më të ulët gati dy muajsh, pas një shitjeje të tregut të aksioneve në SHBA dhe kolapsit të një huadhënësi të fokusuar në kripto.

Tregu i kriptomonedhave pa më shumë se 70 miliardë dollarë të fshirë nga vlera e tij gjatë 24 orëve.

Bitcoin u tregtua për herë të fundit më i ulët me vetëm 2.7% në 19,944.66 dollarë, sipas Coin Metrics. Eter për herë të fundit u ul me 2.6% në 1,414.21 dollarë.

Reklama e sponzorizuar

Shitja e kriptove është nxitur nga një sërë faktorësh. Lëvizja e çmimeve të kriptomonedhave është mjaft e lidhur me tregjet e aksioneve të SHBA-së, në veçanti me Nasdaq-in e rëndë për teknologjinë.

Kryetari i Rezervës Federale të SHBA-së, Jerome Powell, tregoi se normat e interesit mund të shkojnë më lart dhe të qëndrojnë më të larta sesa pritej. Rritja e normave të interesit gjatë vitit të kaluar ka rënduar mbi aktivet me rrezik si aksionet, dhe në veçanti kriptovalutat.

“Ka pak arsye për të blerë bitcoin tani pasi tregu është i ngopur me zhvillime negative, jo vetëm për industrinë e kriptove, por edhe për tregun financiar më të gjerë,” tha Yuya Hasegawa, një analist në firmën japoneze të kriptove Bitbank.

Shqetësimet bankare

Një tjetër faktor kryesor që peshon në çmimet e kriptove është kolapsi i Silvergate Capital, një huadhënës i madh për industrinë e kriptove. Silvergate tha se po mbyllte operacionet dhe po likuidonte bankën e saj.

Rënia e Silvergate është një shembull tjetër se si kolapsi i shkëmbimit kryesor të kriptomonedhave FTX vazhdon të ketë ndikim në industri. FTX ishte një klient i madh i Silvergate.

Korporata Federale e Sigurimit të Depozitave mbylli Silicon Valley Bank dhe mori kontrollin e depozitave të saj, duke e bërë atë dështimin më të madh të bankës amerikane që nga kriza globale financiare. Kompania mëmë e bankës, SVB Financial, tha të mërkurën vonë se shiti 21 miliardë dollarë të zotërimeve të saj me një humbje prej 1.8 miliardë dollarësh. SVB ishte një bankë e madhe në hapësirën fillestare të teknologjisë.

Shitja e aktiveve vjen pasi SVB përballet me një mjedis më të dobët financimi teknologjik pasi QV-të mbeten të kujdesshme mes një situate më të dobët makroekonomike dhe rritjes së normave të interesit.

Si Silvergate ashtu edhe SVB vendosin paratë e tyre në Thesaret e SHBA-ve, të cilat kanë humbur vlerën pasi Fed ka rritur normat. Këto banka janë detyruar t’i shesin këto obligacione me humbje për të mbështetur pozicionin e tyre të kapitalit.

“Në përgjithësi, ndjenjat duket se janë kthyer në rënie, duke pasur parasysh një kombinim të rritjeve globale makro dhe normave të interesit, por edhe ekspozimit që shumë banka ndoshta duhet të kenë ndaj letrave me vlerë afatgjatë,” tha për CNBC Vijay Ayyar, nënkryetar i zhvillimit të korporatave në shkëmbimin e kriptove Luno./Scan tv/